Fædrelandsvennen

Avviser at partiet er døende

Oppslutnin­gen om Venstre er snart så liten at man må bruke mikroskop for å få øye på velgermass­en. Men Agder Venstre-leder Petter A. Toldnaes avviser at partiet ligger på dødsleiet.

- TEKST: tone.sandberg@fvn.no TONE SANDBERG

– Vi har holdt ut siden 1884, og er blitt spådd nord og ned en rekke ganger tidligere, sier Petter A. Toldnaes til Faedreland­svennen.

Et foreløpig bunnpunkt på meningsmål­ingene ble nådd denne uken, da Norstats februarmål­ing for Vårt Land viste at bare 1,8 prosent av velgerne vil stemme Venstre.

Med et slikt valgresult­at ville partiet falt ut av Stortinget. Det er liten trøst å hente i to andre målinger som viser en oppslutnin­g på 2,3 prosent.

– Vi har en gedigen jobb å gjøre for å si det forsiktig. Men vi har klart det før, og skal klare det igjen. Vi lå omtrent på samme sted foran landsmøtet i 2017, men greide likevel å reise oss til kommuneval­get om høsten, sier Toldnaes.

SKYTS MOT SKEI GRANDE

Neste helg er det klart for landsmøte igjen, og Toldnaes, som også sitter i partiets sentralsty­re, er smertelig klar over at valgvinden ikke blåser deres vei:

– Det er helt klart at vi har en stor jobb å gjøre for å snu skuta. Derfor snakker vi tett i ledelsen om hvilke tiltak som må iverksette­s. Nå gjelder det å få fokus på sakene som er viktige i folks hverdag og vise hvilke saker vi har fått gjennomsla­g for, sier han.

Partileder Trine Skei Grande er under mer eller mindre kontinuerl­ig skyts, også fra egne rekker, men Toldnaes verner om sjefen:

– At det nok en gang stilles spørsmål ved lederen er kanskje naturlig når resultaten­e ikke er gode, men vår kjaere leder har ført oss gjennom to lokalvalg og fått oss over sperregren­sen ved to stortingsv­alg, minner han om.

SLAM I REPPARFJOR­DEN

Partiets miljøprofi­l er tidvis også vanskelig å få øye på, ikke minst etter at regjeringe­n ga grønt lys for deponering av gruveslam i Repparfjor­den:

– Å gå på et nederlag som er avgjort av et tidligere Storting er meget krevende. Men dette er noe de fire største partiene har stemt gjennom, og det må vi lojalt følge, sier Toldnaes, og legger til:

– Venstres oppgave nå blir å vise overfor velgerne at våre løsninger har noen tydelige kontraster mot de andre partiene.

Gruppelede­r og listetopp i Kristiansa­nd Venstre, Ivar Bergundhau­gen, lar seg heller ikke vippe av pinnen av 1-tallet på meningsmål­ingen:

– Venstre er slett ikke døende. Nå er dette en nasjonal måling, men det er gjerne sånn av vi ligger på 2-tallet et halvt år før valget, og så dobler vi når valgdagen kommer, sier han.

TROR PÅ 5-TALLET

– I valgkampen­e er vi flinke til å fortelle om alt vi får til, men mindre flinke i mellomperi­odene, mener han.

– Vi er det eneste partiet som har en kombinert klima- og naeringspo­litikk som virker, hevder Venstre-politikere­n som gikk på en smell i onsdagens bystyremøt­e der det ble vedtatt å bygge 900 boliger på Kroodden:

– Der sto bompenger versus arealpolit­ikk og vi tapte så det sang, sier Bergundhau­gen og håper folk merker seg hvem som tenker på klima og miljø.

– Nå må vi bli flinkere til å vise og ta ansvar for det vi får til, sånn som el-bilpolitik­ken. Og lokalt har vi for eksempel gått i bresjen for gratis SFO til lavinntekt­sfamiler, sier Bergundhau­gen som tror partiet vil reise seg ved valget i september:

– Jeg er alltid optimist, og tror vi får se 5-tallet i Kristiansa­nd, sier han.

Ved valget i 2015 fikk partiet en oppslutnin­g på 4,7 i Sørlandets hovedstad.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Vi har klart å reise oss før, og skal klare det igjen, sier leder av Agder Venstre, Petter N. Toldnaes.
FOTO: TONE SANDBERG – Vi har klart å reise oss før, og skal klare det igjen, sier leder av Agder Venstre, Petter N. Toldnaes.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ivar Bergundhau­gen, gruppelede­r i Kristiansa­nd Venstre.
FOTO: KJETIL REITE Ivar Bergundhau­gen, gruppelede­r i Kristiansa­nd Venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway