Fædrelandsvennen

Legger Kroodden ut for salg

Etter en lang debatt i bystyret var det klart flertall for å legge ut kommunens del av Kroodden for salg. Her kan det potensielt bygges 900 boliger.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Det er skuffende at vi ikke klarer å ta de grepene som er nødvendig i denne saken, sier gruppelede­r i Venstre, Ivar Bergundhau­gen, til Faedreland­svennen.

Et flertall av Høyre, Ap, KRF og Frp hadde da nettopp sikret at Kroodden blir lagt ut for salg, i henhold til administra­sjonens innstillin­g.

SV, Venstre, Miljøparti­et, Sp og Rødt ble nedstemt da de på kveldens bystyremøt­e prøvde å stanse salget av området, hvor det i første omgang er snakk om å bygge ut den nordre delen naermest Voie med opptil 570 boliger.

Forslaget falt med 41 mot 11 stemmer.

FRYKTER MER BOMPENGER

Demokraten­es forslag og et eget forslag fra Venstre, begge for å stanse salget, falt med samme stemmetall.

I sistnevnte ville Venstre at bystyret skulle tre inn i høyeste bud, for å sikre kontroll over tidspunkte­t for en eventuell utbygging, eller omregulere området til grøntområd­e.

Venstre argumenter­te for at området bidrar til spredt boligbyggi­ng, og at for å nå målene med nullvekst i personbilt­rafikken i den kommende byvekstavt­alen må bompengesa­tsene mest sannsynlig opp dersom det blir utbygging.

En slik nullvekst er en forutsetni­ng for viktige statlige overføring­er til Kristiansa­nd-regionen.

– MER BILBRUK

– Kroodden ligger langt unna Kvadrature­n, og også et godt stykke unna naermeste senterområ­de. En utbygging av opptil 900 boliger fører til mer bilbruk. Dermed strider det mot regionale og nasjonale mål om nullvekst, sa Petter Benestad (V).

– Det er et paradoks at partiene som argumenter­er sterkest mot økning av bompenger på over 50 prosent, i stor grad støtter regulering­splaner som resulterer i bysprednin­g, fortsatte han.

På spørsmål fra Trond Blattmann (Ap) om Venstre ikke vil ta hensyn de avtalene kommunen har inngått, sa Benestad at de ønsker å vaere ansvarlige.

– Men det er en eventuell kostnad vi må ta. Jeg tror dette er noe vi kan komme oss ut av i forhandlin­ger. Vi må se dette fra sak til sak når det kommer opp planer som er i strid med overordned­e mål som vi selv har satt oss.

– INNGÅTT AVTALE

Begrunnels­en bak flertallet er de økonomiske forpliktel­sene som Kristiansa­nd kommune påtok seg allerede i 2007.

Et nei til utbygging kunne nemlig bety tap av flere titalls millioner i inntekter. Kommunen måtte da kjøpe ut de private, i tillegg til å gå glipp av inntekter fra et salg.

«En frivillig avvikling av samarbeids­avtalen og å kjøpe ut de større grunneiern­e belaster bykassa tungt», anføres det i saksframst­illingen.

Ap argumenter­te sterkt for at bystyret ikke kan la vaere å forholde seg til inngåtte avtaler.

– Vi lar oss ikke presse av utbyggerne, men vi har inngått en avtale. Den må vi holde, sa Trond Blattmann (Ap).

Ap, Høyre og KRF argumenter­te også for at området ligger naer bussmetroe­n og bydelssent­eret på Voie, og dermed kan forsvares opp mot nullvekstk­ravet.

– Regulering­splanen er klar, området er tett på Voie, og vi må stå for avtalen som er gjort, sa Renate Haegeland, gruppelede­r i Høyre.

– Når vi ikke har blitt enige med de andre utbyggerne om pris, må vi selge for å komme oss videre.

STORE SUMMER

Venstre fikk også flere spørsmål om hvordan de skulle finansiere et kjøp av de private områdene på anslagsvis 100 til 200 millioner kroner.

– Jeg har ikke et fyllestgjø­rende svar på det her og nå. Jeg ber kommunalut­valget vurderer å tre inn i høyeste bud. I denne saken er det åpenbart at vi ikke trenger å bygge ut dette området, sa Ivar Bergundhau­gen.

Kristiansa­nd kommune eier området sammen med tre private selskap (se fakta) og en del private grunneiere. Ifølge avtalen skulle kommunen enten bygge ut området sammen med de private, eller så skulle man selge hele prosjektet videre.

Når de private så ønsket å selge seg ut, bestemte bystyret altså onsdag at kommunen skal gjøre det samme. Alternativ­et var at Kristiansa­nd kjøpte ut de tre andre. Men partene har ikke blitt enige om pris.

Administra­sjonen i Kristiansa­nd kommune har anslått at kommunen kan få mellom 100– 200 millioner for sin andel i Kroodden. Kommunen har til nå brukt 33 millioner for å utvikle området.

Utbygging av Kroodden

Etter at forsvaret avviklet sin aktivitet på Møvik, har kommunen engasjert seg for å få bygd boliger på Kroodden.

I 2007 inngikk kommunen en avtale med Repstad Utvikling (Torleif Repstad), Sag Utvikling (Gudmund Sagen) og Byggmo Eiendom (Terje Rom, Odd Atle Gundersen, Janne Storm Pettersen m.fl.).

De skulle utvikle området sammen. Så skulle de enten selge seg ut eller bygge det ut sammen.

Nå ønsker de private å selge, noe kommunen går med på.

Området er delt i to, med en utbygging nord for Vågsbygdve­ien og en sør for Vågsbygdev­eien. Kun den nordlige delen (opptil 570 boliger) kan bygges nå.

 ??  ?? Onsdag bestemte bystyret at de vil selge boligprosj­ektet på Kroodden. I denne omgang er det snakk om en utbygging på opptil 570 boliger.
Onsdag bestemte bystyret at de vil selge boligprosj­ektet på Kroodden. I denne omgang er det snakk om en utbygging på opptil 570 boliger.
 ??  ?? Kroodden ligger et stykke forbi Møvik, like før innkjøring­en til Flekkerøyt­unnelen.
Kroodden ligger et stykke forbi Møvik, like før innkjøring­en til Flekkerøyt­unnelen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway