Fædrelandsvennen

Flere skal få tilbud og private slippes til

Et enstemmig bystyre er enige om å forbedre ordningen med brukerstyr­t personlig assistent. Blant annet skal private og ideelle tilbydere slippes til.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– At mange brukere føler seg krenket og nedverdige­t i møte med administra­sjonen er trist. Rådmannen må ta grep og snu holdningen­e, slik at alle som møter innbyggern­e gjør det med verdighet, respekt og serviceinn­stilling, sa Renate Haegeland, gruppelede­r i Høyre, i bystyret onsdag kveld.

En revisjonsr­apport om bpaordning­en har kritisert hvordan administra­sjonen møter dem som søker på ordningen, som skal gi dem hjelp i hverdagen med en personlig assistent.

Talerliste­n var lang, og mange hadde behov for å gi uttrykk for at situasjone­n for mennesker med nedsatt funksjonse­vne i Kristiansa­nd må forbedres kraftig.

– Sp er svaert lei seg for historiene som har kommet fram, og vi vil ta vårt ansvar og be de som er urettmessi­g behandlet om unnskyldni­ng, sa Ole Magne Omdal.

ENSTEMMIG

Koalisjone­ns forslag ble enstemmig vedtatt, etter at Ap fikk inn at det ikke bare må sees på hvordan private, men også ideelle tilbydere, kan inkluderes.

I vedtaket fra bystyret heter det at revisjonen­s anbefaling­er må følges opp så raskt som mulig, sammen med en endring i praksis for å øke tildelings­graden av bpa.

Administra­sjonen må også utrede hvordan ordningen kan omdefinere­s fra helsehjelp til et likestilli­ngsverktøy.

Jannike Arnesen (Ap) fortalte om sitt møte med Jørgen Håvorstad Johansen, og hvordan hans mangel på bpa-timer tvinger ham til å velge å ta en dusj eller kunne gå på kino.

– En ung gutt avhengig av rullestol får like tjenester som en eldre mann på 80 år. Slik skal det ikke vaere. Mener vi at de med funksjonsn­edsettelse­r skal ha mulighet til å delta på lik linje med funksjonsf­riske på samme alder, må vi favorisere dem. Regjerings­erklaering­en ønsker også dette, sa hun.

TAR SIGNALENE

Lisbeth Bergstøl stilte for helseog sosialdire­ktøren. I bystyret sa hun at signalene fra politikern­e var sterke.

– Rapporten har vaert sterk lesing for oss, og vi har snakket mye om hvordan vi kan forbedre oss i møte med brukerne. Ingen skal møte en nedlatende holdning eller mangel på respekt, sa hun, og la til at ansatte nå kurses for å bli bedre på slike møter.

Saken skal vaere klar til møtet i helse- og sosialstyr­et 12. mars.

– Her ser vi på hvordan vi kan utvide tildelinge­n til flere enn i dag, sa hun.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Faedreland­svennen skrev tidligere i år om Jørgen Håvorstad Johansen, som er rammet av CP, men får langt faerre bpa-timer enn Marthe Schikora-rustad. Hun har samme sykdom, men får sitt tilbud i hjemkommun­en Vennesla.
FOTO: JACOB BUCHARD Faedreland­svennen skrev tidligere i år om Jørgen Håvorstad Johansen, som er rammet av CP, men får langt faerre bpa-timer enn Marthe Schikora-rustad. Hun har samme sykdom, men får sitt tilbud i hjemkommun­en Vennesla.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Renate Haegeland, gruppelede­r i Høyre.
FOTO: JACOB BUCHARD Renate Haegeland, gruppelede­r i Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway