Fædrelandsvennen

Statkraft trues av privat aktør

Statkraft har allerede konsesjon på bygging av vindmøller på Kvinesheia. Men nå har en privat aktør gått inn i samme område.

- TEKST: kjetil.nygaard@fvn.no KJETIL NYGAARD

– Jeg har aldri opplevd denne situasjone­n før. Vi liker det dårlig, men dette er en uavklart situasjon jeg ikke har lyst til å kommentere så veldig mye på dette stadiet, sier seniorrådg­iver Knut A. Mollestad i Statkraft.

Statkraft, som er heleid av den norske staten, satser gjennom selskapet Statkraft Vind Utvikling DA på vindkraft. De har bygget flere vindkraftv­erk lenger nord i landet, og fikk i 2016 konsesjon fra NVE til å bygge 27 vindmøller på Kvinesheia, i kommunene Kvinesdal og Lyngdal.

Siden den tid har den teknologis­ke utviklinge­n av vindmøller skutt fart. I januar sendte de inn en søknad om endring i konsesjone­n. Statkraft ønsker nå å bygge 15–17 vindmøller av en større og mer effektiv type, og sette dem i drift innen utgangen av 2021.

FORVENTET DISKUSJONE­R

I endringssø­knaden framkommer det at avtalene med grunneiern­e i området gikk ut i februar 2018. Siden da har selskapet Njordr AS gått inn i området og signert avtaler med flere av grunneiern­e i området hvor Statkraft allerede har konsesjon – uten å snakke med Statkraft i det hele tatt.

– Det mener vi er feil. Vi har kontaktet Statkraft. Årsaken til at vi gikk inn i dette området var at vi ble gjort oppmerksom­me på prosjektet av kommunen, siden det ikke så ut som det kom til å bli realisert. Da begynte vi å jobbe med grunneiern­e, og har avtaler for omtrent halvparten av det aktuelle området, sier Tore Ivar Slettemoen i Njordr til Faedreland­svennen.

Han forteller at firmaet ikke er overrasket over at deres inntreden i Kvinesheia skaper reaksjoner.

– Vi var klar over at det ville bli diskusjone­r rundt dette. Nå jobber vi med en høringsutt­alelse til NVE, så får vi se hva de avgjør, sier han.

SKAPTE STØY

Styreleder i samme firma, Torstein Dale Sjøtveit, sa til Avisen Agder tidligere i måneden at Njordr vil følge nøye med og vaere klare til å overta dersom Statkraft ikke realiserer sine planer.

– Jeg erkjenner at det skaper støy at vi har inngått avtaler med grunneiere, men det skulle bare mangle. Det ligger en bra konsesjon som det ikke har blitt gjort noe med. Da blir vi som nykommer-selskap nysgjerrig­e, sa han.

HARD KONKURRANS­E

Mollestad i Statkraft forteller at de ofte har opplevd konkurrans­e om et område som anses som egnet for vindkraft.

– Men det har alltid vaert i forkant av at det er inngått grunneiera­vtaler. Man har kjempet om å få grunneiera­vtalene, men ikke mens et annet firma allerede har konsesjon for området, sier han.

– Burde dere ikke fornyet avtalene før de utløp, selv om dere har konsesjon?

– Dette er en del av saken jeg ikke ønsker å utbrodere. Vi kunne agert annerledes, men det har sin komplisert­e forklaring som jeg ikke ønsker å redegjøre for nå i alle fall, sier Mollestad.

– KREVENDE

Et enstemmig Lyngdal kommunesty­re sa nei til endringene i midten av februar, ifølge Lister24. Kommunesty­ret i Kvinesdal skal behandle saken i mars, men torsdag var den på sakskartet i forvaltnin­gsutvalget.

Flertallet gikk da inn for å be om en grundigere utredning av konsekvens­ene av større vindmøller før man tar stilling til endringene. Ordfører Per Sverre Kvinlaug beskriver situasjone­n som utfordrend­e – men da tenker han først og fremst på endringssø­knaden.

– NVE ga konsesjon, etter et bredt flertall i kommunesty­ret, men så har årene gått og ting endrer seg. Nå er det ikke lenger snakk om ja eller nei til konsesjone­n, men andre endringer. Dette er krevende å forholde seg til, og det er problemati­sk at NVE i stor grad sitter og tar denne avgjørelse­n alene. Denne situasjone­n ser vi i mange kommuner landet rundt, så dette trenger vi en grunnlegge­nde debatt om, sier Kvinlaug.

– Hva tenker du om at Njordr har gjort avtaler i samme område?

– Vi har skjønt at noen grunneiere har inngått avtale med en annen aktør fordi de ønsker å komme i gang, men kommunen forholder seg til at Statkraft har konsesjon på bygging av vindkraftv­erket, sier ordføreren.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Bildet er fra Lista vindkraftv­erk, hvor Fred. Olsen Renewables har bygget 31 vindmøller på Lista.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Bildet er fra Lista vindkraftv­erk, hvor Fred. Olsen Renewables har bygget 31 vindmøller på Lista.
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug (KRF) synes det er problemati­sk at vindkraftu­tbyggere søker om store endringer i etterkant av at de har fått konsesjon.
FOTO: TONE SANDBERG Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug (KRF) synes det er problemati­sk at vindkraftu­tbyggere søker om store endringer i etterkant av at de har fått konsesjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway