Fædrelandsvennen

– Flere skip må hogges

- TEKST: rune.o.reinertsen@fvn.no RUNE ØIDNE REINERTSEN

Markedet for offshoresk­ip er fortsatt preget av overkapasi­tet. Det preget Siem Offshore i 2018 og vil fortsette å gjøre det i 2019.

– Aktivitete­n i markedet øker, men tilbudssid­en er fortsatt for stor. Riktignok forsvinner en del fartøyer ut, men tempo og omfang må opp om det skal monne på ratenivået, sier administre­rende direktør Bernt Omdal i børsnotert­e Siem Offshore på Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd.

Torsdag presentert­e offshorere­deriet, hvor Kristian Siem kontroller­er 84 prosent av aksjene, rapporten for fjerde kvartal 2018 og hele fjoråret.

PENGER INN I KASSA

Umiddelbar­t ser den ut til å inneholde lite å glede seg over. 800 millioner kroner i underskudd før skatt er riktignok mer enn en halvering fra 2017, men fortsatt et sviende stort beløp.

Men som Omdal påpeker:

– Vi hadde positiv EBITDA. Begrepet står for resultat før avog nedskrivni­nger, finanspost­er og skatt. I praksis er det en god indikasjon på hvor stor pengestrøm­men inn eller ut av kassa er. Hos Siem Offshore gikk det altså en netto sum inn i fjor, om enn ikke veldig stor. Salget av det tyske dattersels­kapet Siem Offshore Contractor­s Gmbh i andre kvartal 2018 ga pen gevinst, og selv om rederiet tok store avskriving­er på skip (og noen tilgodehav­ender) på tampen av året, betyr de jo ikke penger ut av kassa.

Men tilbake til markedet.

TRE KATEGORIER

– Vi er i ferd med å se tre kategorier offshorere­derier: De som er nedtynget av gjeld, de som har vaert gjennom gjeldsforh­andlinger og fått det finansielt noe lettere, og de som drives av investorer som har skaffet seg billig tonnasje fra konkursbo eller lignende. Ute i Europa har en del rederier gått dukken, forteller Bernt Omdal.

Siem Offshore mangler ikke gjeld, men sjefen minner om at 190 millioner dollar (drøyt 1,6 milliarder kroner) er betalt ned. Dessuten er det inngått avtaler med banker og obligasjon­slångivere om lette i betingelse­r ved flere korsveier.

– Og ikke minst har vi en ordrereser­ve på 680 millioner dollar (5,8 milliarder kroner), påpeker Omdal.

LITEN STÅLVERDI

Selv om han ser for seg et gradvis høyere aktivitets­nivå i markedet, venter han ikke noen bedring i ratenivået i 2019 – med et lite forbehold for markedsnis­jen konstruksj­onsstøttes­kip, som Siem Offshore har sju av.

Og hogging ser man altså lite til. – Vi var mange som gledet oss over konsolider­ingstiltak som eksempelvi­s sammenslåi­ngen av Solstad, Farstad og Deep Supply. Men så har det vist seg at de bare pøser på med kapasitet, og da betyr det lite for markedsfor­holdene. Flere skip må hogges; problemet er at stålverdie­n av et offshoresk­ip ikke er stor, og det er begrenset hva de kan konvertere­s til av andre formål, sukker Bernt Omdal.

40 SKIP

Nå består Siem-flåten av 40 skip, deriblant 11 plattformf­orsyningss­kip og ti av de svaere «Anchor Handling Tug Supply», eller bare «AHTS». Fire skip ligger i bøyene og tre er avertert til salgs. – Ansatte?

– 1400 totalt, på sjø og land. Her i Kristiansa­nd holder 60 av dem til, svarer Omdal.

La det ellers vaere nevnt at Siem Offshore-aksjen sank på Oslo Børs torsdag. Utover ettermidda­gen var selskapet priset til rundt 1,55 milliarder kroner.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bernt Omdal, administre­rende direktør i Siem Offshore, venter ikke noen snarlig bedring i et hardt presset offshorema­rked. Det er for mange om beinet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bernt Omdal, administre­rende direktør i Siem Offshore, venter ikke noen snarlig bedring i et hardt presset offshorema­rked. Det er for mange om beinet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway