Fædrelandsvennen

Eøs-avtalen overstyrer det norske folkestyre­t Livets gleder

- OLE LANGELAND, leder I Vest-agder Nei til EU

Norge og EU har felles interesse av å handle med hverandre.

Men Eøs-avtalen handler om noe annet enn det å bytte varer og tjenester i felles interesse. Det handler om at Norge på stadig flere områder underlegge­r seg et fremmedsty­re som griper inn i landets egne saker.

Dersom Eøs-avtalen sies opp, har vi fra før av en handelsavt­ale fra Korvald-regjeringe­ns tid som sikrer eksportint­eressene. Denne bør reforhandl­es slik at mye av det som ligger i Eøs-avtalen av tekniske forhold kan føres videre.

Det er politisk vilje det står på. Motviljen mot å gjøre noe med Eøs-avtalen kan i stor grad bero på et langsiktig ønske om å gjøre Norge til Eu-medlem. Dette ønsket fins ikke hos folkeflert­allet, og Nei til EU vil at flertallsv­iljen settes ut i praktisk politikk.

Eu-tilhengern­e benytter Brexit som argument mot å gjøre noe med Eøs-avtalen. Men de vanskene som Storbritan­nia har med sin Brexit, kan ikke sammenlign­es med de vansker en opphevelse av Eøs-avtalen kunne føre med seg. Storbritan­nia har ingen egen handelsavt­ale med EU fra før av. Problemet omkring Nord-irlands stilling er også saeregent.

EU står stadig overfor en vidløftig og vedvarende strid mellom det å utvikle unionen til en reell statsdanne­lse og det å bli et samarbeid mellom suverene stater. Velmenende tyske sosialdemo­krater kan f. eks. ønske seg en sterkere integrasjo­n med det for øye å styrke den sosiale dimensjon og dermed gjøre EU i stand til å møte de problemer som EU selv har skapt gjennom sin ensporede tro på markedets frihet.

Det norske folk har ved to folkeavste­mninger sagt nei til norsk medlemskap i EU. Vi har en velferdsst­at og et ordnet arbeidsliv som vi bør sloss for, og som blir undergrave­t av det som følger med Eu-tilpassing­en gjennom Eøs-avtalen. Den klare folkevilje er å ta vare på selvstendi­gheten. EØS er et stort problem i så måte, og det lar seg ikke lenger bortforkla­re.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway