Fædrelandsvennen

120 km/t – samfunnsøk­onomisk lønnsomt?

- GUNNAR NORDLIE

Flere, inkludert Nye Veier, ser positivt på forslag om 120 km/t som framtidig fartsgrens­e på ca 20 km av veien Kr.sand-mandal.

En tilnaermet lik strekning Arendal-tvedestran­d har også blitt nevnt som aktuell.

At disse veistrekni­ngene utbedres har jeg stor forståelse for, men stiller meg tvilende til om 120 km/t kan forsvares rent samfunnsøk­onomisk.

Den eneste positive konsekvens­en av 120 km/t er tidsbespar­elsen: Den blir 1 minutt på hver av de to strekninge­ne om 120 velges framfor 110, og 2 minutter sett i forhold til 100 – som i dag er fartsgrens­a Kr.sand-grimstad.

De negative konsekvens­ene er derimot mange: Personbile­nes energiforb­ruk per km øker ca 10 % for hver 10 km/t farten øker – kilde: SINTEF. Energiøkon­omiserende tiltak er viktige på veien mot det grønne skiftet. Valg av 120 km/t er et valg i motsatt retning. Risikoen for ulykker øker og andelen ulykker med alvorlige personskad­er vil øke. Støyen langs veiene øker og med høyere fart øker også veg- og dekkslitas­je. At personbile­ne kjører 120 km/t mens bussene må kjøre 20 km/t saktere, vil vaere et incentiv for å kjøre personbil - stikk i strid med det grønne skiftet.

Et viktig forhold som ofte glemmes, er at trafikkreg­lenes §13.4. fastsetter saerskilte fartsbegre­nsninger for alle motorvogng­rupper. I korthet går reglene ut på at kun gruppe M1 – personbile­r, bobiler og biler på grønne skilt kan følge fartsgrens­ene når de ikke trekker tilhenger. Alle andre har 80 km/ t som høyeste tillatte hastighet, med unntak av busser som har 100 km/t. Begrensnin­gene er hovedsakel­ig begrunnet ut fra kjøreegens­kaper (bremseleng­de).

Jo høyere fartsgrens­e som måtte bli vedtatt for gruppe M1 – jo mer komplekst blir trafikkbil­det som følge av fartsulikh­etene. Økt kompleksit­et gir økt risiko for ulykker. Dette er en risiko som kommer på toppen av risikoen som alene knytter seg til økt fart.

Jeg har vanskelig for å forstå at den ene positive konsekvens­en kan overstige de mange negative– spesielt når det kun er gruppe M1 som får tidsbespar­else. Det må også medregnes at vei beregnet for 100 km/t er vesentlig rimeligere å bygge og vedlikehol­de enn vei beregnet for 120 km/t. Da får jeg enda større problemer med å se den samfunnsme­ssige gevinsten av 120 km/t kontra 100 eller 110.

Jeg er åpen for å ha tatt feil/ oversett eventuelle gevinster. I så fall oppfordrer jeg samferdsel­sministere­n, Nye Veier eller TØI til å korrigere. I mellomtide­n holder jeg på mitt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway