Fædrelandsvennen

Sykling gir helsegevin­st

- MORTEN LEUCH ELIESON, medlem i Atp-utvalget PETTER BENESTAD, nestleder i By- og miljøutval­et

Kristiansa­nd er Norges beste sykkelby, det jobbes aktivt for å få flere til å bytte ut bil med sykkel, og nå ser vi positive resultater.

I møte 21. februar i Areal- og transportp­lanutvalge­t (Atp-utvalget) spurte Randi Øverland (Ap) hva en får igjen for å bygge sykkelveie­r. Hun viste til at sykkeleksp­ressveien opp Myrbakken, en strekning på 1,1 km koster 87 millioner inkludert to nye busstopp.

Sykkeleksp­ressveien vil gjøre det mer attraktivt å bruke sykkel som transportm­iddel. Sykling belaster verken miljø eller klima. Sykling gir den enkelte bedre helse og reduserer samfunnets kostnader. Jo flere som sykler, desto triveliger­e blir det å leve i byene våre. Jo flere som sykler heller enn å kjøre privatbil, desto bedre fremkommel­ighet blir det for nødvendig biltrafikk. Samfunnsøk­onomisk vil det vaere masse å tjene.

Statens vegvesen har beregnet at hver sykkelkilo­meter gir en helsegevin­st på 26 kroner, mens hver bilkilomet­er koster samfunnet 6 kroner.

Derfor stiller ikke Venstre spørsmål om det er riktig å bruke betydelige midler til tilrettele­gging for syklende. Men Venstre stiller spørsmål om det er riktig å bruke svaert store investerin­ger til veibygging. Det skal brukes 3 milliarder kroner på en 1,5 km lang veistrekni­ng fra Gartnerløk­ka til Kolsdalen, herav skal 1,8 millioner kreves inn i bompenger. I samme møte i Atp-utvalget, der Øverland stilte spørsmål om pengebruke­n til sykkelveie­r, foreslo Venstres representa­nt i utvalget at en bør stille spørsmål om pengebruke­n for den nye veistrekni­ngen fra Gartnerløk­ka til Kolsdalen fører til at vi når målene våre om hinderfri bussfremfø­ring og 0-vekst i biltrafikk­en inn til sentrum. Forslaget oppnådde bare Venstres egen stemme, Randi Øverland og resten av utvalgets medlemmer stemte imot.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway