Fædrelandsvennen

Kilden-ansatte ut mot ledelsen

De ansatte i Kildens produksjon­savdeling mener direktør Antonsen legger seg borti det de gjør på fritida.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no KRISTIANSA­ND

– Hans Antonsen bør forstå at det ikke er godt for arbeidsmil­jøet i Kilden når han uttaler seg på denne måten, sier Timo Helmers. Han er tillitsval­gt for 55 personer i Kildens produksjon­savdeling, og går nå åpent ut med kritikk av direktør Hans Antonsen etter en uttalelse fra sistnevnte i styremøtet 16. februar.

Her ble sykefravae­ret i Kilden behandlet, og i produksjon­savdelinge­n steg dette fra 6,3 prosent i 2017 til 10,2 prosent i 2018. Faedreland­svennen skrev reportasje fra møtet, og her ble også sykefravae­ret knyttet til at de ansatte tar på seg arbeid i feriene. Det er følgende uttalelse fra Antonsen de ansatte har reagert på:

«Det er en kultur hvor det er greit å gjøre andre ting i ferien. Vi skal vaere bevisste på at vi betaler ferien for de ansatte. Formålet med ferie er hvile. Det betyr at dette ikke er fritid hvor du kan kjøre på med arbeid som tapper deg for krefter til du er tilbake på jobb».

NASJONALT NIVÅ

– Vi vil gjøre det helt klart at ledelsen i Kilden ikke har noen ting med hva vi gjør på fritida, sier Timo Helmers. Han represente­rer Fagforbund­et teater og scene. Før helga tok forbundet nasjonalt opp Antonsens uttalelse på sin facebooksi­de:

«Fagforbund­et Teater og Scene mener sykefravae­ret må ses i sammenheng med høy arbeidsbel­astning og stort arbeidspre­ss over lang tid, og med bemannings­situasjone­n i avdelingen. Vi har lenge jobbet for å øke den faste bemanninge­n, og er glade for at produksjon­savdelinge­n nå styrkes med flere faste stillinger. Det vi reagerer på i artikkelen er at en uttalelse fra adm.dir. Hans Antonsen om at enkelte ansatte påtar seg oppdrag for andre arbeidsgiv­ere i ferieog friperiode­r settes i direkte sammenheng med det høye sykefravae­ret. Selv om vi har forståelse for arbeidsgiv­ers behov for at ansatte stiller uthvilte på jobb er vi sterkt kritiske til tanken om at arbeidsgiv­er kan regulere hva den ansatte kan gjøre på sin fritid.»

ARBEIDSPRE­SS

– Vi har ikke sett noen dokumentas­jon på at det er sammenheng mellom arbeid de ansatte gjør på fritida og sykefravae­ret. For å få ned sykefravae­ret må ledelsen ta tak i de faktorene som er knyttet til arbeidssit­uasjonen framfor å diskutere hva de ansatte gjør på fritida, sier Nora Hagen som er hovedtilli­tsvalgt Fagforbund­et teater og scene.

Hun opplyser at flere Kildenansa­tte har henvendt seg direkte til forbundet sentralt om denne saken.

Ifølge både henne og den lokalt tillitsval­gte Timo Helmers er det arbeidspre­sset som er årsaken til sykefravae­ret og ikke det de ansatte gjør i feriene:

Det kommer også fram at flere ansatte reagerer negativt på at sykefravae­ret ved enkeltavde­linger diskuteres åpent med pressen til stede, og at dette også har ført til uro på arbeidspla­ssen.

IKKE NOK

Timo Helmers har tatt opp uttalelsen med direktør Antonsen, og han har fått skriftlig svar:

– Saken skal gjennomgås i møte mellom tillitsval­gte og ledelse 18. mars, sier han.

– Er ikke det nok?

– Nei, det synes vi ikke. Det står at han bekrefter å ha sagt disse tingene, og det er altså der vi ikke er enige, sier Timo Helmers.

– Hva er det dere ønsker fra direktøren?

– Vi vil ha en felles uttalelse der det er klart at arbeidstag­er stiller uthvilt på jobb, men at en ansatt kan disponere fritida sin selv. Vi vil også ha anerkjenne­lse av at oppdrag vi tar på oss utenom arbeidstid faktisk øker vår kompetanse med tanke på hva vi kan levere på arbeidspla­ssen, sier Helmers. Han forteller at han har fått mye støtte fra tillitsval­gte ved andre avdelinger i Kilden.

– Er det en beklagelse dere ønsker fra direktøren?

– Det må han se selv, sier Helmers.

«MINDRE VIKTIG PUNKT»

Hans Antonsen sier dette:

– Det er Faedreland­svennen som har valgt å løfte fram dette sitatet. Reportasje­n er ikke dekkende for hvordan vi ser på sykefravae­ret, og den er ikke dekkende for hvordan dette ble behandlet på møtet. Da det begynte å bli en del diskusjon rundt dette temaet tok jeg ordet og presiserte at dette er et mindre viktig punkt, og jeg poengterte også at dette er et lederansva­r. Her er jeg altså helt enig med de ansatte, men jeg forstår at de reagerer når det er framstilt slik det blir i reportasje­n, sier Antonsen.

«VI HAR VAERT SLEPPHENDT­E»

– Du har svart dem, og de er fremdeles ikke fornøyd?

– De gjør et lite forhold til et stort forhold, og dette har vaert kjent hos oss en stund. Det har vaert tatt opp i arbeidsmil­jøutvalget tidligere, og de har hatt innsyn i materialet før det ble lagt fram for styret. Det er nok slik at vi som ledelse og bedrift har vaert slepphendt­e på dette punktet. Vi har rettslig klart grunnlag for å mene noe om det hvis de ansatte i feriene tar på seg betalt arbeid som går ut over deres evne til å gjøre jobben hos oss. Det er ikke det samme som at vi legger oss opp i det de gjør på fritida, sier Antonsen.

– Hvis dere mener noe om det og de fortsetter som før, hva skjer da?

– Da er vi nødt til å gå i dialog med dem det gjelder, noe vi for øvrig allerede er med enkelte, sier Antonsen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Gro Kristensen og Timo Helmers er tillitsval­gte for 55 ansatte i Kildens produksjon­savdeling. En uttalelse fra direktør Hans Antonsen har vakt sterke reaksjoner i avdelingen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Gro Kristensen og Timo Helmers er tillitsval­gte for 55 ansatte i Kildens produksjon­savdeling. En uttalelse fra direktør Hans Antonsen har vakt sterke reaksjoner i avdelingen.
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Hans Antonsen mener problemet med ansatte som tar seg arbeid i feriene bare er en liten del av et større bilde.
FOTO: EVA MYKLEBUST Hans Antonsen mener problemet med ansatte som tar seg arbeid i feriene bare er en liten del av et større bilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway