Fædrelandsvennen

– Ikke bra for norsk håndball at Vipers er så suverene

Molde-trener Helle Thomsen spår at Vipers kommer til å dominere norske håndball i årene fremover – og at eliteserie­n blir helt uten nerve.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Jeg tror ikke Vipers kommer til å tape flere kamper i år, og de kommer ikke til å tape neste år. Det er bra for Vipers, men det er ikke bra for norsk håndball. Det er ingen som kan vinne over dem. Alle andre kjemper om andreplass. De beste spillerne i Norge går til Vipers, og de nest beste går til utlandet, sier Helle Thomsen.

Den danske trenerprof­ilen – som paradoksal­t nok er den eneste treneren i eliteserie­n som har ledet laget sitt til seier mot Vipers denne sesongen – var resignert da Faedreland­svennen pratet med henne i Aquarama onsdag kveld. Molde var nettopp blitt feid av parketten med sifrene 19–33 av et Vipers-lag som leder eliteserie­n med sju poeng når sju kamper gjenstår.

– Det ble som forventet. Vipers er så mye bedre. Selvfølgel­ig er det irriterend­e å tape så stort, men når de leverer som de pleier – og har så mange bra spillere – skal de vinne stort mot et lag som oss. Dette var ingen «big surprise», sier Thomsen.

– INGEN SPENNING

Etter at Larvik dominerte norsk håndball i en årrekke, og vant 13 seriemeste­rskap på rad fram til 2017, ser hun nå konturene av et nytt, overlegent lag.

– Det gir ingen spenning om hvem som blir seriemeste­r. Og når de vinner med 15–20 mål kommer det dager hvor det ikke blir så morsomt å vaere tilskuer. Det er ikke bra for noen at Vipers er så suverene. Tilskuere vil se spennende kamper. Slik blir det ikke når man ser Vipers. – Er dette kritikk mot Vipers? – Nei, nei, nei. De gjør det de skal, og jeg har stor respekt for den jobben. Men eliteserie­n taper når det ikke er spenning om hvem som blir seriemeste­r.

– Blir dere motløse?

– Nei, men vi må vaere realistisk­e og si at verken vi eller andre har noen sjanse. Vi må lage oss andre mål. Akkurat slik det er i Ungarn hvor man kjemper det man kan, selv om man vet at Györ blir mestere, sier dansken.

Hun vil heller ikke kritisere Vipers for å ha hentet Ragnhild Valle Dahl foran kommende sesong, toppscorer­en deres som banket inn åtte mål mot Vipers.

– Vi snakker også med spillere fra konkurrent­er. Det er helt normalt, sier trenerprof­ilen – som blant annet har trent det rumenske storlaget Bucuresti.

Problemsti­llingen er slett ikke ny for Ole Gustav Gjekstad fra tiden da han var trener i Larvik.

– Nå er det en gang slik at vi må ha ett mål, og det er å bli bedre. Men senest på kick-off til årets sesong var det to andre lag som sa de skulle ta gull. Selv om vi nå leder med sju poeng er det ikke gitt at det går slik. Og heller ikke i Larvik opplevde vi at ting gikk lett. Det er ganske stor usikkerhet knyttet til spådommen hennes, mener Gjekstad.

– Men taper norsk håndball dersom dere blir så suverene?

– Vi tapte mot Molde, og var tett på å tape for Tertnes. At vi har vaert så suverene er å ta hardt i. Storhamar har pådratt seg et par unødvendig­e tap, hvis ikke kunne det vaert veldig tett. Det er litt tilfeldig at vi leder med sju poeng,

mener Vipers-treneren.

Daglig leder Terje Marcussen, som jobber for å fylle Aquarama til hver hjemmekamp, ser poenget til Thomsen i at kampene kan bli kjedelige for publikum.

– VI MÅ LAGE SIRKUS

– Paradokset er at dersom vi skal vaere blant de beste i Europa, så må vi ha et godt lag. Men vi må jobbe knallhardt for å bøte på manglende spenning med flyvere og lokale spillere. Vi er veldig klar over at vi må kjempe hardt for å fylle Aquarama med 1200-1500 tilskuere hver kamp dersom vi vinner med 15–20 mål, sier Marcussen.

– Hvordan kan dere bøte på manglende spenning?

– Ved å gjøre som i går – ved å ha en kampsponso­r som laget sirkus. Alle setene var fylt med gaver, og det var konkurrans­er med flotte premier. Slike kamper må det bli enda flere av fremover. Vi må lage sirkus, sier Marcussen.

Han synes ikke Molde er feige som ikke blir trigget av konkurrans­en, selv om det nettopp var konkurrans­en med Larvik som trigget Marcussen da Vipers tok sats.

– Selvfølgel­ig var det det. Og jeg skulle også ønske at det var noen flere der ute. Men jeg vet ikke hvem som våger, sier Marcussen.

Hein Barthold er daglig leder i Norsk Topphåndba­ll, som er en interesseo­rganisasjo­n for herreog damelagene i eliteserie­n. Han mener spørsmålet Helle Thomsen reiser er sammensatt.

– Isolert sett for eliteserie­n ønsker vi spenning om medaljer. Men for norsk håndball totalt sett er det viktig å ha gode lag i europacupe­n, slik Larvik sørget for at vi ble høyt rangert internasjo­nalt. Det kommer også landslaget til gode at vi har lag som får topp internasjo­nal matching, sier Barthold, og legger til:

– Ideelt sett skulle vi hatt tre-fire topplag som sørget for at ikke de nest beste spillerne bare forsvinner til utlandet, og fått en god blanding av norske og utenlandsk­e spillere. Men det er en utfordring å få andre lag til å melde seg på, sier den daglige lederen.

 ?? FOTO: TERJE REFSNES ?? – Vi tenker ikke på Vipers. Vi er ikke i naerheten av dem, sier Helle Thomsen, som måtte tåle et 19–33-tap for Vipers i Aquarama onsdag.
FOTO: TERJE REFSNES – Vi tenker ikke på Vipers. Vi er ikke i naerheten av dem, sier Helle Thomsen, som måtte tåle et 19–33-tap for Vipers i Aquarama onsdag.
 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE REFSNES ?? Onsdag kunne Silje Waade (t.v.), Malin Aune, Mathilde Kristensen og Marta Tomac feire en knusende 33–19-seier mot Molde i Aquarama.
FOTO: TERJE REFSNES Onsdag kunne Silje Waade (t.v.), Malin Aune, Mathilde Kristensen og Marta Tomac feire en knusende 33–19-seier mot Molde i Aquarama.
 ?? FOTO: KJELL LANGMYREN ?? Ragnhild Valle Dahl (t.v.) og Ine Karlsen Stangvik jublet for 25-19-seier mot Vipers i høst. Det har likevel ikke gitt trener Helle Thomsen tro på at Molde eller andre vil kunne ta opp kampen med sørlending­ene.
FOTO: KJELL LANGMYREN Ragnhild Valle Dahl (t.v.) og Ine Karlsen Stangvik jublet for 25-19-seier mot Vipers i høst. Det har likevel ikke gitt trener Helle Thomsen tro på at Molde eller andre vil kunne ta opp kampen med sørlending­ene.
 ?? ARKIVFOTO ?? – Vi må lage sirkus, er resepten til Terje Marcussen, daglig leder i Vipers.
ARKIVFOTO – Vi må lage sirkus, er resepten til Terje Marcussen, daglig leder i Vipers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway