Fædrelandsvennen

Riiber endte 18 år lang norsk kombinert-tørke

Endelig lyktes det for Jarl-magnus Riiber og det norske kombinertl­aget i Seefeld. Ingen kunne slå nordmannen i spurten.

- TEKST: ØYSTEIN JOREM oystein.jorem@adresseavi­sen.no

18 år ventetid på en individuel­l gullmedalj­e i VM var over da Riiber gikk inn til gull torsdag ettermidda­g. Han gikk ut først etter å ha blitt best i hoppbakken, men fikk besøk av en forfølgerg­ruppe på tre løpere. Nordmannen la seg rolig i lederfelte­t, og stolte på spurten.

I den siste bakken lot han japaneren Akito Watabe gå først, men skjøt fart ut på oppløpet hvor han distansert­e de to konkurrent­ene bak.

– UBESKRIVEL­IG BRA

Riiber vant gullet med 1,4 sekunder foran Bernhard Gruber og Akito Watabe på tredjeplas­s. Dermed kunne en nordmann med tårer i øynene ta steget opp på den øverste delen av pallen i Seefeld.

21-åringen fikk en god klem av landslagst­rener Kristian Hammer, og sa til NRK at han hadde det «ubeskrivel­ig bra».

– Det gikk akkurat som jeg ønsket det, og det var helt fantastisk. Det var godt å få mange gode klemmer etter den perioden her i Seefeld. Det har vaert en lang og tøff vei, men sesongen her har vaert min og jeg har forberedt meg bra. Da blir det gull, sa Riiber til NRK etter å ha fått summet seg etter gulløpet.

Han innrømmer at gullpratet har hengt over det norske kombinertl­andslaget. Det har gått 18 år siden Bjarte Engen Vik tok det siste individuel­le gullet i kombinert i Vm-sammenheng.

– Det har hengt over oss som noe negativt i stedet for at det skulle gi energi, så det å bryte det er deilig, sa Riiber.

Espen Bjørnstad som gikk ut som andremann ble nummer seks, og Jørgen Graabak ble nummer ni. Jan Schmid ble dårligste nordmann på 21.-plass.

VANSKELIGE FORHOLD

Riiber måtte vente lenge på toppen av hopptårnet på grunn av vanskelige forhold, men klarte likevel å hoppe hele 107 meter.

Med det gikk han ut først i løypen, med lagkamerat Espen Bjørnstad og Franz-josef Rehrl jagende noen sekunder bak.

Riiber fikk kjapt besøk av Rehrl, men Bjørnstad hadde en svaert forsiktig åpning og falt fort av gullkampen.

Etter 2,5 kilometer kvittet Riiber seg med Rehrl, og fikk en luke på over 16 sekunder til en forfølgerg­ruppe på tre løpere.

I oppoverbak­kene tok Riiber det rolig, og ble hentet av japanske Watabe, østerriske Gruber og Rehrl. På papiret er nordmannen den klart beste spurteren, og sparte kreftene til en eventuelt spurt på slutten av løpet.

 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ?? Jarl Magnus Riiber kunne juble for Vm-gull torsdag.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Jarl Magnus Riiber kunne juble for Vm-gull torsdag.
 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ?? Riiber fikk blomster under seremonien, og fikk så snakke med kongeparet.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Riiber fikk blomster under seremonien, og fikk så snakke med kongeparet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway