Fædrelandsvennen

Dobler høyden på vindmøller

Nå tas de fem vindmøllen­e i Lindesnes ned og erstattes av to nye og dobbelt så høye.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er en tid for alt. Og nå var det å skaffe reservedel­er en av de største utfordring­ene med møllene vi hadde, sier vindmølle-gründeren.

Nå har selskapet Asko kjøpt opp konsesjone­n han har hatt for å drive de fem vindmøllen­e. Selskapet skal bruke 70–80 millioner kroner på å sette opp to moderne vindmøller.

– De to vil produsere 2,5 ganger mer strøm enn de fem møllene som har stått her, forteller daglig leder i Asko Fornybar AS, Ronny Johnsrød.

SELVFORSYN­TE

Asko, som er en del av Norgesgrup­pen, ønsker at deres 13 regionale lagre og sentrallag­re landet over skal vaere selvforsyn­te med strøm gjennom vind- og solenergi. Det får de nå til med møllene i Lindesnes, møller de har i Rogaland samt 80.000 kvadratmet­er med solceller.

Det har gått vel 20 år siden Kjellby fikk vindmøllpa­rken i Fjeldskår ved Lindesnes fyr i drift. Da hadde det gått 2–3 år siden de kjøpte en familiegår­d på stedet.

– Vi lurte lenge på hva vi kunne bruke området til. Det ble til at jeg dro til Danmark for å laere mer om vindkraft, forteller Kjellby.

SATSET PÅ VINDKRAFT

Han bestemte seg for å satse på vindmøller. Det var ifølge ham bare positive tilbakemel­dinger fra sentrale og lokale myndighete­r og han fikk de tillatelse­ne som var nødvendige. Men det viste seg at støyen fra møllene var høyere enn forventet, og det kom protester fra hyttenaboe­ne i naerheten.

– Da hadde Agder Energi overtatt møllene og de satte inn tiltak for å avhjelpe naboene som følte støyen som verst, sier han.

I årene som fulgte sto møllene ofte stille, og for 5–6 år siden kjøpte Kjellby dem tilbake for å få møllene mer i drift igjen. Men siden mai i fjor har de stått helt stille.

GÅTT UT AV DATO

– Møllene hadde en teknologi som for lengst var gått ut av dato og det var håpløst å få tak i reservedel­er mer, forteller han.

Han har vaert engasjert i Asko de siste årene som teknisk konsulent så da var veien kort for å selge anlegget til dem da behovet for vindkraft meldte seg.

Møllene som nå kommer etter påske blir dobbelt så høy som de har vaert her nå. De vil dermed rage 150 meter fra bunn til tuppen av møllene. De blir imidlertid plassert lenger innover i helga enn de som har stått der nå.

– Men det er klart at med en slik høyde blir de godt synlige fra lange avstander likevel, sier Johnsrød.

MINIMAL STØY

Han sier at støyen skal bli minimal og uansett innenfor tillat. – Vi er heller ikke redde for fuglelivet. Det har ikke vaert noe problem med de fem møllene som har stått her til nå og de nye møllene vil gå betydelige­re saktere rundt, sier han.

Når det gjelder drift og vedlikehol­d vil dette bli overlatt til selskapet Vestas Norge.

NEPPE FLERE MØLLER

Samtidig med at Kjellby i 1998 fikk i gang vindmøllep­arken på Lindesnesh­alvøya lanserte han ønsket om å få opp ytterliger­e 15–16

møller i området. Det ble det aldri noe på grunn av motstand fra naboer og kommune. Asko ser heller ikke for seg at det blir flere enn de to som nå kommer i drift.

– Det er rett og slett fordi strømnette­t hit ut har en begrensing på 8,0 megawatt. Møllene vi nå får opp vil bruke 7,2 megawatt og det er dermed ikke mer kapasitet, understrek­er Johnsrød.

 ??  ??
 ?? JARLE R. MARTINSEN ?? De fem vindmøllen­e ved Lindesnes fyr ble nylig demonterte for å bli erstattet av to nye som er dobbelt så store. Tor Helge Kjellby (t.v.) var den som for 20 år siden etablerte parken. Daglig leder i Asko Fornybar AS, Ronny Johnsrød (t.h.), overtar nå konsesjone­n.foto:
JARLE R. MARTINSEN De fem vindmøllen­e ved Lindesnes fyr ble nylig demonterte for å bli erstattet av to nye som er dobbelt så store. Tor Helge Kjellby (t.v.) var den som for 20 år siden etablerte parken. Daglig leder i Asko Fornybar AS, Ronny Johnsrød (t.h.), overtar nå konsesjone­n.foto:
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Dette er en av fem vindmøller som har stått oppført ved Lindesnes fyr siden 1998. Nå blir de demontert.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Dette er en av fem vindmøller som har stått oppført ved Lindesnes fyr siden 1998. Nå blir de demontert.
 ?? JARLE R. MARTINSEN ?? Nylig ble vindmøllen­e på Lindesnesh­alvøya demontert og sendt til gjenvinnin­g.foto:
JARLE R. MARTINSEN Nylig ble vindmøllen­e på Lindesnesh­alvøya demontert og sendt til gjenvinnin­g.foto:
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Tor Helge Kjellby ser til at vindmøllen­e han fikk satt opp i 1998 nylig ble demontert. I mai kommer det opp to nye som er dobbelt så store.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Tor Helge Kjellby ser til at vindmøllen­e han fikk satt opp i 1998 nylig ble demontert. I mai kommer det opp to nye som er dobbelt så store.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway