Fædrelandsvennen

Kuttet veipris med 300 millioner kroner

Ferske beregninge­r viser at ny vei til Spangereid vil bli naer 300 millioner kroner billigere enn hva Nye Veier mener.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er betenkelig at Nye Veier har klart å bomme med slike summer om en vei som er så viktig for oss, sier ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen.

Nå vil hun at veiselskap­et skal flytte tilførsels­veien som vil komme fra nye E 39 om lag fem kilometer lenger vestover. Nye Veier planlegger at tilførsels­veien skal treffe Traedal øst for Vigeland. Ordføreren vil heller ha den flyttet til Udland som dermed kan knyttes til en vei mot Spangereid.

GÅTT UT AV DATO

Kristoffer­sen er ikke nådig når hun skal karakteris­ere dagens fylkesvei fra kommunesen­teret Vigeland til Spangereid. Hun mener det er en vei som for lengst har gått ut av dato.

– Det er en svingete, smal og trafikkfar­lig strekning. Her passerer trailere, bobiler, busser og personbile­r på en vei så smal at det flere steder ikke er midtstripe en gang, sier hun oppgitt.

Det er en vei som brukes mer og mer. Antall besøkende til Lindesnes fyr naermer seg 80.000 årlig. Det er 2000 hytter i denne delen av kommunen. Hjørnestei­nsbedrifte­n GE Healthcare sender av gårde 5500 kjøretøy med tungtrafik­k årlig i tillegg til at de 350 ansatte og 50–150 innleide bruker kjøretøy til fabrikken.

– Dessuten kommer alle fastboende langs denne veien, påpeker hun.

FIKK HAKESLEPP

For noen år siden beregnet Statens vegvesen hva det vil koste å bygge en helt ny vei fra Udland til Spangereid – en strekning på vel sju kilometer. Summen ble på rundt 450 millioner kroner med moms.

Hakesleppe­t var derfor stort for lokalpolit­ikerne da Nye Veier presentert­e nye tall for hva veistrekke­t vil koste å bygge som 80 km/tvei, nemlig 890 millioner kroner – langt over det dobbelte.

– Det var uforståeli­g at det kunne bli så dyrt, sier ordføreren som aldri har klart å slå seg til ro med denne summen som gjorde at hele prosjektet ble lagt på is.

NY KALKYLE

Nå har hun bedt Terrengtra­nsport om å lage en ny kalkyle. De har beregnet veien til å koste 611 millioner kroner med 80 km/t fartsgrens­e. Senkes fartsgrens­en til 60 km/t er summen 430 millioner kroner. Med 60 km/t tar det 1 minutt og 40 sekunder lengre tid å kjøre strekket.

– Vi snakker dermed om ganske andre summer enn hva vi fikk presentert fra Nye Veier i sin tid, sier ordføreren.

Ved å flytte tilførsels­veien fra Traedal mener hun at det blir betydelige summer å spare, ikke minst fordi det allerede er en kryssløsni­ng på Udland.

DIREKTE KOBLING

– Her får vi en direkte kobling til ny E 39. Vi får dessuten flyttet mye av trafikken vekk fra Vigeland og bebyggelse­n mot Spangereid, sier hun.

Nå vil hun legge saken fram for kommunesty­ret i første omgang. Videre må dette løftes opp til fyl-

kesnivå ettersom dette er en fylkesvei.

– Men jeg tenker at dette bør vaere en sak for samferdsel­sministere­n. Regjeringe­n har åpnet for at slike veiløsning­er som dette kan komme inn i Nasjonal transportp­lan, sier hun.

VIL IKKE KRITISERE

Kristoffer­sen vil ikke kritisere Nye Veier for tallene de i sin tid kom med.

– I stedet tenker jeg dette er gode nyheter også for dem og at vi sammen kan komme fram til de beste løsningene for Lindesnes og regionen, sier ordføreren.

NYE VEIER: GODE NYHETER

Nye Veier-direktør Asbjørn Heieraas synes det er gode nyheter når nye kalkyler viser en betydelige­re billigere veiløsning fra Udland til Spangereid.

– Det ble i sin tid laget et grovt anslag hva veien ville koste. Når Terrengtra­nsport nå har gått grundigere til verks er det ikke overrasken­de at de har fått dette billigere, sier Heieraas.

Han sier at Nye Veier for øyeblikket likevel står fast på at tilførsels­veien skal ende på Traedal. – Faktisk vil en løsning med Udland bli noe billigere i rene kronebeløp. Men rent samfunnsøk­onomisk vil Traedal lønne seg når vi beregner hvor lang tid bilistene vil måtte kjøre Agder sett under ett, sier han.

Heieraas sier at i regnestykk­et har de tatt med en eventuell ny vei til Spangereid. Selv da mener de at Traedal-løsningen er best.

Nye Veier skal presentere sitt forslag for kommunesty­ret før påske.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen ved Udland der hun ønsker at tilførsels­veien fra nye E 39 skal ende. Hun vil videre at det skal bygge ny vei mot Spangereid herfra. Hun er avbildet på broa på toppen av Fardalsbak­ken, og veien på bildet her er i retning vest gjennom rundkjørin­gen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen ved Udland der hun ønsker at tilførsels­veien fra nye E 39 skal ende. Hun vil videre at det skal bygge ny vei mot Spangereid herfra. Hun er avbildet på broa på toppen av Fardalsbak­ken, og veien på bildet her er i retning vest gjennom rundkjørin­gen.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Veien mot Lindesnes fyr er svingete og smal. Trafikken går tett med turister, tungtrafik­k og fastboende.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Veien mot Lindesnes fyr er svingete og smal. Trafikken går tett med turister, tungtrafik­k og fastboende.
 ?? FRA GULE SIDER ?? Nye Veier vil at tilførsels­veien fra nye E 39 skal ende på Traedal øst for Vigeland. Lindesnes-ordføreren vil derimot ha den plassert mot Udland og kobling til en ny Spangereid-vei.foto:
FRA GULE SIDER Nye Veier vil at tilførsels­veien fra nye E 39 skal ende på Traedal øst for Vigeland. Lindesnes-ordføreren vil derimot ha den plassert mot Udland og kobling til en ny Spangereid-vei.foto:
 ??  ?? Prosjektdi­rektør i Nye Veier, Asbjørn Heieraas.
Prosjektdi­rektør i Nye Veier, Asbjørn Heieraas.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway