Fædrelandsvennen

Mgp-favoritt fra Kristiansa­nd

Tom Hugo er ikke den eneste i Mgpfavorit­t «Keiino» som kommer fra Sørlandet. Det gjør også samiske Fred Buljo.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Da jeg var fire år snakket jeg sånn som Tom Hugo. Det finnes opptak, sier Fred Buljo.

Sammen med Tom Hugo Hermansen og Alexandra Rotan utgjør han bandet Keiino som er storfavori­tter foran den norske Mgp-finalen på lørdag. Og det går altså til nød an å påstå at bandet er to tredjedele­r sørlandsk.

– Jeg bodde på Nodeland naer Kristiansa­nd fram til jeg var fire år. Dette var fordi faren min gikk på skole i Kristiansa­nd, opplyser Buljo som bidrar med synth, sang og joik i Keiinos Mgp-bidrag «Spirit in the sky».

Ifølge nettsiden eurovision­world.com har gruppa 49 prosent vinnersjan­se. Regnestykk­et tar utgangspun­kt i oddsene fra bookmakere. Du får altså ikke mye igjen for pengene hvis du setter en tusenlapp på at denne sangen vinner, for oddsene ligger mellom 1,4 og 1,6.

HÅPER DE HAR RETT

Det er et lite stykke ned til 2. plass på oddslista hvor vi finner Kjetil Mørland fra Grimstad med «En livredd mann». Han regnes for å ha 12 prosent sjanse til å vinne.

– Jeg håper jo bookmakern­e har rett. Men det er publikum som avgjør, og vi er nødt til å levere i løpet av de tre minuttene vi har på oss, sier Tom Hugo Hermansen.

Faedreland­svennen snakker med ham og bandmedlem Fred Buljo to dager før de skal i ilden. Keiino ble dannet fordi Tom Hugo fikk lyst til å prøve seg i MGP for tredje gang. I 2013 deltok han med sangen «Det er du» og i fjor med «I like, I like, I like».

HISTORISKE KAMPER

– Jeg trives egentlig best i bandformat, sier Tom Hugo.

Sangen er skrevet av ham selv i samarbeid med ektemannen Alex Olsson og den finske produsente­n Henrik Tala. Underveis har Fred Buljo også blitt hektet på sammen med Alexandra Rotan. «Spirit in the sky» er inspirert av historiske kamper for likeverd enten det gjelder legning, kjønn eller identitet.

I tillegg til å vaere på oddstoppen, er den også på strømmetop­pen blant bidragene som opptrer på lørdag. Også utenlandsk­e Mgp-fans har den som en favoritt, skal man dømme etter mottagelse­n på for eksempel Youtube.

– Det er moro å se hvordan mottagelse­n er, også på reaksjonsv­ideoer. Det er også artig å se at folk ute i Europa gjenkjenne­r joiken som samisk kultur og reagerer positivt på det, sier Fred Buljo.

 ??  ??
 ?? PRESSEFOTO ?? F.v. Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo er favoritter foran Mgp-finalen lørdag.
PRESSEFOTO F.v. Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo er favoritter foran Mgp-finalen lørdag.
 ??  ??
 ?? PRESSEFOTO ?? Kjetil Mørland fra Grimstad er nummer to på oddslista.
PRESSEFOTO Kjetil Mørland fra Grimstad er nummer to på oddslista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway