Fædrelandsvennen

Bildedelin­g motiverer til å komme seg ut

Naturbilde­r er populaere i sosiale medier. 33.000 følger naturfotog­raf

- Reidun Jeppestøl.

–Jeg merker at jeg har blitt mer aktiv og flinkere til å komme meg ut etter at jeg begynte fotografer­e bilder til Instagram, forteller Reidun Jeppestøl.

I fire år har hun vaert aktiv som naturfotog­raf på sosiale medier. Hun har over 33.000 følgere på Instagram-profilen sin @jepp_nature.

– Jeg pleier å dra på hyttetur til Bortelid. Det tar vanligvis én time og ti minutter å kjøre dit. Jeg tror jeg en gang brukte fire timer fordi jeg måtte stoppe og ta bilder, det er jo så flotte motiver hele veien, forteller hun.

Selv har hun utviklet nye vennskap med natur- og fotointere­sserte gjennom sosiale medier.

– Jeg synes naturen er så unik, det er aldri to ting som er like. Jeg hadde en venninne som ikke var naturinter­essert, men jeg oppfordret henne til å prøve naturfoto som hobby. Det åpnet hennes øyne for skjønnhete­n i naturen, så vi tar nå turer opp til Hardanger for å fotografer­e der og langs veien, sier Jeppestøl.

PLANLEGGER TUREN

På Instagram er sjansen stor for at du finner en post om natur og friluftsli­v. Der finnes et stort antall bilder og populaere tagger fra turglade nordmenn.

En av de mest populaere taggene i Norge er #utno, som har blitt brukt på nesten 2,6 millioner innlegg. Siden nyttår er over 44.000 bilder tagget med #utno. Det er nesten dobbelt så mange som i november og desember 2018.

Taggen viser til nettsiden ut.no. Siden ble lansert av Den norske turistfore­ning (DNT) og NRK i 2009. I dag er det DNT som driver siden.

– Folk vil jo gjerne dele opplevelse­r når

Populaere tur-tagger på Instagram

#Utno med litt under 2,6 millioner innlegg #Liveterbes­tute med 2 millioner innlegg #Utpåtur med 1,8 millioner innlegg #Mittnorge med 1,4 millioner innlegg #Bestofnorw­ay med 1,1 millioner innlegg #Mittsørlan­d med 49.300 innlegg Faedreland­svennen har også lansert taggen #fvntur i forbindels­e med tursakene vi lager for tida. Noen av bildene med denne taggen publiserer vi i våre kanaler. de har vaert ute. Vi ser også at de samtidig leter etter turinforma­sjon og gjør mye turplanleg­ging på sosiale medier. Vi synes det er viktig at vi da kan vaere til stede der for å gi de som er nysgjerrig­e gode svar, forteller kommunikas­jonssjef Mette Habberstad i DNT.

FLOKKDYR

Gunnar Oland Åsen er psykolog og enhetslede­r i Akutt ambulant enhet ved Avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus. Han mener noe av grunnen til at naturbilde­r er populaert å dele og like på sosiale medier, er fellesskap­sfølelsen det gir.

– Vi mennesker er flokkdyr. Ved å bruke sosiale medier på denne måten, vil vi vise at vi er del av friluftsfl­okken. Vi ønsker å vise oss frem og forhåpentl­igvis tiltrekke andre likesinned­e, sier han.

Han driver blant annet en egen friluftste­rapiordnin­g på avdelingen og har sterk tro på at aktiv bruk av naturen øker livskvalit­eten.

– Mesteparte­n av mennesker i dag har jo blitt så adskilte fra naturen i det daglige at når vi ser slike innlegg, flytter vi oss mentalt til et sted som vi har lyst til å vaere fordi det er noe der som vi savner i hverdagen, forklarer Åsen.

«LIKER» MAN NOE, BLIR MAN EKSPONERT FOR MER

Kristian Thomassen fra Kristiansa­nd jobber i Fundament og var nominert til prisen «Årets sosiale medier-ildsjel» under Social media days 2019. Han lager blant annet chatbots, driver podcast og er selv aktiv på Instagram-profilen @kristianth­omassen.no.

– Det er få steder du får så spektakula­ere bilder som i naturen. Siden alle liker naturen er det veldig lett å gi det en «liker» uten å tenke over det, sier Thomassen.

Hans teori for hvorfor natur og friluftsli­vposter er så populaere, er at naturen og det å føre en sunn livsstil har bred appell.

Og når man først har «likt» noe på Instagram, blir liknende innlegg fremhevet i algoritmen­e.

– Da gjør algoritmen at du ser flere naturbilde­r neste gang du logger på, forklarer Thomassen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HAAKON DUELAND ?? – Familien erter meg jo litt når jeg plutselig løper ut under frokosten for å fotografer­e soloppgang­en, sier Reidun Jeppestøl.
FOTO: HAAKON DUELAND – Familien erter meg jo litt når jeg plutselig løper ut under frokosten for å fotografer­e soloppgang­en, sier Reidun Jeppestøl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway