Fædrelandsvennen

Viktig kamp mot forskjelle­r

Regjeringe­n mener den økte innvandrin­gen er hovedårsak­en til de økte forskjelle­ne. Opposisjon­en mener det handler om dårlig integrerin­g, og at det største problemet er at rike blir rikere.

-

Norge er fortsatt det landet i verden med lavest ulikhet, samtidig som befolkning­en også har høyest levestanda­rd. Nordmenn er heldige og det fremhevet også alle statsråden­e som fredag la frem stortingsm­eldingen om ulikheter og forskjelle­r i Norge.

«Muligheter for alle. Fordeling og sosial baerekraft», er meldingen døpt. Og denne tematikken er så ladet foran årets valgkamp at bare navnet på meldingen provoserer kritikere. De mener det er arrogant å kalle en stortingsm­elding om forskjelle­r og ulikheter for en «mulighetsm­elding».

Finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kunnskapso­g integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H), kultur- og likestilli­ngsministe­r Trine Skei Grande (V) og barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) – det var et bredt lag som

Denne tematikken er så ladet foran årets valgkamp at bare navnet på meldingen provoserer kritikere.

skulle kommentere meldingen, man erkjenner at denne tematikken kommer opposisjon­en til å hakke løs på.

Kjøpekraft­en har økt med nesten 80 prosent siden 80-tallet, men ulikheten er høyere nå. Gruppen med vedvarende lavinntekt har økt, 470 000 personer er i denne kategorien. Når samtidig de rike blir rikere så øker naturlig forskjelle­ne. 1 % av befolkning­en eier en fjerdedel av formuen.

Det er antallet barn som vokser opp i lavinntekt­sfamilier som bekymrer. I denne gruppa har hele 85 % innvandrer­bakgrunn. Siv Jensen spesielt peker på innvandrer­befolkning­en som en grunn til at forskjelle­ne øker.

Det er opplagt at innvandrer­e som kommer til Norge med bare grunnskole blir en kostnad. Helt til generasjon­sskifter jevner det ut – spesielt jenter med innvandrer­bakgrunn gjør det svaert godt på skolen og er overrepres­entert ved høye utdannelse­sinstitusj­oner. Det kan også stilles spørsmål ved om regjeringe­n bruker skatt effektivt nok som et verktøy for omfordelin­g, det er jo partier som ønsker å stimulere investerin­gslysten.

Alle partier snakker varmt om likhetssam­funnet Norge. Det er måten å møte å møte de økte forskjelle­ne som diskuteres. For dem som føler at resten av samfunnet rykker fra, får vi håpe at debatten åpner opp for løsninger i stedet for å tråkke i utdaterte ideologisk­e spor på begge sider.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Økte forskjelle­r blir en stor debatt i valgkampen. Kanskje derfor hadde regjeringe­n sendt ut et sterkt mannskap av statsråder for å legge frem meldingen om ulikheter: Jan Tore Sanner (H), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Kjell Ingolf Ropstad (KRF).
FOTO: NTB SCANPIX Økte forskjelle­r blir en stor debatt i valgkampen. Kanskje derfor hadde regjeringe­n sendt ut et sterkt mannskap av statsråder for å legge frem meldingen om ulikheter: Jan Tore Sanner (H), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Kjell Ingolf Ropstad (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway