Fædrelandsvennen

Vi streiker i skoletiden fordi vi vil ta fremtiden tilbake.

– Hver dag tenker jeg på hvordan min og alle barns fremtid kommer til å se ut, og akkurat nå ser det veldig skummelt ut, sa Synne Røisland (14) i sin tale til streikende klimademon­stranter i Kristiansa­nd fredag.

- TEKST: IRIS ELIN ULLVANG iris.elin.ullvang@fvn.no

– Jeg er veldig engasjert i klima og miljø, og bryr meg veldig om framtida vår. Som min generasjon og alle som skal komme etter oss, synes jeg det er utrolig viktig at vi tar vare på den framtida, sier 14-åringen.

Fredag demonstrer­te Synne og mange andre unge og voksne for klimatilta­k, i Kristiansa­nd og flere andre steder i Norge. Dette har hun fått gyldig fravaer av politiske årsaker for å delta på.

Røisland holdt en appell som ble godt mottatt av tilhørerne.

– Hver dag tenker jeg på hvordan min og alle barns fremtid kommer til å se ut, og akkurat nå ser det veldig skummelt ut (..) Man kan si at vi bare er barn, men det er vår fremtid det er snakk om og derfor er hver eneste stemme viktig. Når vi står sammen, både her og rundt i verden for å si det samme, kan ingen ignorere det vi har å si.

– Uansett om en tror på klimaendri­nger eller ikke, så har vi ikke råd til å blåse i det. Vi må gjøre alt vi kan nå for å sikre en bedre fremtid. Vi har ikke god tid på oss, sier hun.

Skolestrei­k for klimaet ble startet av 16 år gamle Greta Thunberg som i lengre tid har streiket for endring i klimapolit­ikken i Sverige. Hun har inspirert en bevegelse blant yngre i flere land.

– Vi streiker i solidarite­t med bevegelsen som ble startet av Greta Thunberg og som har spredd seg til andre land i Europa og USA. Vi krever klimahandl­ing av politikern­e, vi er lei av tomme ord og løfter.

18 år gamle Lea Justine Nesheim er fylkeslede­r for Vest-agder Natur og ungdom er en av arrangøren­e for aksjonen på Sørlandet. Med seg hadde de gruppene Skolestrei­k for klima - Norge og World Saving Hustle.

Nesheim hadde tatt turen helt fra Farsund for å vaere med.

Flere av de rundt 100 demonstran­tene hadde plakater med tekst som fortalte at verden har dårlig tid på å gjøre noe med klimaprobl­emene.

– Klimaprobl­ematikken er ikke en trussel i fremtida. Det er en krise som krever umiddelbar handling, derfor bruker vi det sterkeste virkemidde­let vi klarer. Det er veldig mange unge som ikke har stemmerett, derfor streiker vi i skoletiden fordi vi vil ta fremtiden tilbake, sier Nesheim.

 ?? FOTO: MARIA SUNG AE LERVIK ?? Dette er arrangøren­e av Skolestrei­k for Klima i Kristiansa­nd: (f.v.) Synnøve Kilnes, Lea Justine Nesheim, Felix Gupta, Kristin Knutsen, Synne Røisland, Gunnar Thorsen, Oda Sofie Pettersen, Sol Råbu og Lea Regina Miradatter Transeth.
FOTO: MARIA SUNG AE LERVIK Dette er arrangøren­e av Skolestrei­k for Klima i Kristiansa­nd: (f.v.) Synnøve Kilnes, Lea Justine Nesheim, Felix Gupta, Kristin Knutsen, Synne Røisland, Gunnar Thorsen, Oda Sofie Pettersen, Sol Råbu og Lea Regina Miradatter Transeth.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Greta Thunberg har inspirert mange over hele verden.
FOTO: NTB SCANPIX Greta Thunberg har inspirert mange over hele verden.
 ?? FOTO: IRIS ELIN ULLVANG ?? Synne Røisland (14, f.v.) og Alma Rebecca Kärner (16) går på Kristiansa­nd Internasjo­nale skole. De er begge bekymret for fremtiden.
FOTO: IRIS ELIN ULLVANG Synne Røisland (14, f.v.) og Alma Rebecca Kärner (16) går på Kristiansa­nd Internasjo­nale skole. De er begge bekymret for fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway