Fædrelandsvennen

Kystverket vil ikke behandle silobyttet

- HENRIK IHME

Kystverket vil ikke behandle makeskifte­t mellom Kristiansa­nd kommune og havna. Det mener havnedirek­tør Halvard Aglen betyr at byttehande­len ble gjort på riktig måte.

Kystverket skriver til havna at de ikke har planer om å opprette sak om lovlighete­n av makeskifte­t mellom Kristiansa­nd Havn KF og Kristiansa­nd kommune.

Havna fikk som kjent en havneeiend­om i Kongsgårdb­ukta, samt opsjon på to andre eiendommer like ved, ved å gi silotomta og seks millioner kroner til Kristiansa­nd kommune.

«Kystverket har ikke myndighet etter havne- og farvannslo­ven til å godkjenne transaksjo­ner. Vi kan derfor ikke imøtekomme anmodninge­n om godkjennel­se av makeskifte­t», skriver Kystverket til havna.

Havnestyre­t ventet på en godkjennel­se fra Kystverket for at avtalen med kommunen skulle bli gyldig, men Havnedirek­tør Halvard Aglen skriver til Havnestyre­t at han nå «oppfatter (...) at makeskifte­t er gjennomfør­t som forutsatt på riktig måte, og at vi nå kan gå videre i vårt arbeide i havna».

Han viser til at Kystverket har fått all dokumentas­jon i saken, og at de på egen hånd tidligere har hatt lovlighets­kon- troll i havna.

Leder av Havnestyre­t, Pål Harv (H), ser det på samme måte.

– Dette er deres måte å si at de ikke er en kontrollin­stans, og at makeskifte­t er greit for dem. Det har de også sagt tidligere.

TO KONTROLLER

Det foregår om dagen to ulike undersøkel­ser av aktivitete­n i havna.

Den første er en selskapsko­ntroll av Kanalbyen Utvikling, som kontrollut­valget i Kristiansa­nd i fjor besluttet at kommunerev­isjonen skal gjennomfør­e.

Den andre er en lovlighets­kontroll der Kristiansa­nd havn må gå gjennom en rekke vedtak knyttet til både Kanalbyen og Kunstsiloe­n, etter at tre bystyrerep­resentante­r ba om det.

VIL HA NY VURDERING

Kunstsilo-motstander Steinar Bergstøl Andersen (Frp) sitter i Havnestyre­t, og slår seg ikke til ro med brevet fra Kystverket. Han sier at han vil foreslå i neste møte at lovlighets­kontrollen går videre til Fylkesmann­en.

«Kystverket har ikke den nødvendige fullmakten som trengs for å stoppe makebyttet. Jeg vil at Fylkesmann­en vurderer makebyttet, og ha en vurdering på om Kristiansa­nd havn kan velge å akseptere et bud som ikke er det beste for havna», skriver han i en epost.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Den gamle kornsiloen skal forvandles til Kunstsilo. Det har skapt heftig debatt i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB BUCHARD Den gamle kornsiloen skal forvandles til Kunstsilo. Det har skapt heftig debatt i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway