Fædrelandsvennen

Fem prosent står for halvparten av sykehusfor­bruket i Lister-regionen

– Dette er overrasken­de, sier fagdirektø­r Per Engstrand.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Torsdag la han fram for styret i Sørlandet sykehus ferske tall som viser hvor mye pasienter behandles fordelt på de tre sykehusene på Sørlandet.

Det er tatt utgangspun­kt i statistikk­er som forteller hvor mye behandling sørlending­ene får i gjennomsni­tt på hele sykehuset. Man har sett på hvor på Sørlandet folk er «sykest», altså har mest behov for sykehusbeh­andling.

SYKEST

Den oversikten viser at folk i østre Agder, Setesdal og Lindesnes er de som er «sykest», i den forstand at det er de som skulle brukt sykehuset mest. Men fagdirektø­ren fortalte at det faktiske forbruket av sykehustje­nester er klart størst i Lister-regionen.

– Man kan jo spørre seg om hvorfor man legger inn pasienter oftere på sykehuset i Flekkefjor­d, sa Engstrand under framleggin­gen.

FEM PROSENT

Han fortalte også at i Flekkefjor­d og Lister-regionen står fem prosent av pasientene for 50 prosent av sykehusfor­bruket. Økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm opplyser at rundt 12.000 mennesker i Lister-regionen har brukt sykehuset i løpet av ett år.

433 BRUKER 50 PROSENT

– Av disse er det 433 personer som står for 50 prosent av behandling­ene, sier fungerende klinikkdir­ektør for Sørlandet sykehus Flekkefjor­d, Vegard Øksendal Haaland.

Sørlandet sykehus har sammen med kommunene i Lister-regionen fått penger fra Helse Sør-øst for å komme til bunns i hva dette skyldes.

UNDERSØKE HVORFOR

– Dette skal vi undersøke naermere. Vi skal undersøke hvorfor det er slik at forbruket er høyere og hvorfor fem prosent bruker 50–60 prosent av helsetjene­stene, sa administre­rende direktør Nina Mevold.

Dette blir et viktig element i hennes storsatsin­g for å få bedre økonomi i sykehuset, Kom-programmet. Tanken er at en reduksjon i den andelen helsetjene­ster blant de fem prosentene, vil ha stor betydning for kapasitet og økonomien i helseforet­aket.

KJENT EN STUND

Foretaksti­llitsvalgt for overlegefo­reningen og styremedle­m Hans Thorwild Thomassen pekte på at det har vaert kjent en god stund at det er overforbru­k av sykehustje­nester i Lister-området og spurte Engstrand hva som konkret skal gjøres med de fem prosentene, og Engstrand svarte:

– Vi skal blant annet gå inn og se på mer detaljer. Vi ønsker å finne ut om det er diagnosegr­upper som skiller seg ut, og om det i så fall kan settes inn spesielle tiltak overfor disse.

LEDER ARBEIDET

Øksendal Haaland leder dette arbeidet og sier at de vet nøyaktig hvilke pasienter dette er. De vil begynne med de cirka 130 som er bosatt i Flekkefjor­d kommune. De vil bli innkalt til et møte på sykehuset der også fastlege og representa­nt fra kommunehel­setjeneste­n er til stede.

– Så skal vi se om opplegget rundt pasienten er godt nok koordinert, om pasienten får den behandling og oppfølging som er optimal, sier Øksendal Haaland.

Et problem er nemlig at sykehusets helseperso­nell ikke har lov til å få rede på hva som står i journalen hos fastlegen, og vice versa.

GOD SAMFUNNSØK­ONOMI

– Dersom det viser seg å vaere et gjentakend­e problem, vil vi synliggjør­e det, sier Øksendal Haaland.

Han peker på at det er god samfunnsøk­onomi å sette pasientens behov i sentrum, enten det betyr at kommunehel­setjeneste­n eller spesialist­helsetjene­sten må øke innsatsen.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Fagdirektø­r Per Engstrand la fram tall som viste at befolkning­en i Lister-området bruker sykehuset mye mer enn i Kristiansa­nd- og Arendalomr­ådet.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Fagdirektø­r Per Engstrand la fram tall som viste at befolkning­en i Lister-området bruker sykehuset mye mer enn i Kristiansa­nd- og Arendalomr­ådet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway