Fædrelandsvennen

Hadde nesten 3,0 i promille

57-åringen fra Kristiansa­nd-distriktet kjørte i stor fart på E 18 over Oddernesbr­oa, mistet kontrollen og traff bilen til en 82-åring. Nå må han møte i tingretten, tiltalt for kjøring med ekstremt høy promille.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Har du over 2,0 har du ekstremt høy promille, da er du en stor risiko som trafikant. All den tid jeg har jobbet med dette kan jeg ikke huske noen med så høy promille, det er omtrent så man ikke skulle vaert i live, uttaler trafikkoor­dinator Yngvar Aas i Agder politidist­rikt.

Ulykken skjedde søndag 15. juli i fjor, klokka 10.15. Blodprøven tatt klokka 11.40, halvannen time seinere, viste en påvirkning på 2,72 promille.

En voksen person forbrenner anslagsvis 0,15 i timen. Dermed har den reelle verdien vaert tett på 3,0.

– FULLSTENDI­G FJERN

– Han har vaert så beruset at han ikke vet hva han har gjort. Han har vaert fullstendi­g fjern, konstatere­r Yngvar Aas overfor Faedreland­svennen.

For ordens skyld: Høyeste lovlige alkoholinn­hold i blodet for bilsjåføre­r i Norge er 0,2 promille.

57-åringen, som er kjent for politiet fra før, kjørte varebil med en jevnaldren­de passasjer på siden.

Farten skal ifølge vitner ha vaert godt over de tillatte 60 og 70 km/ t på strekninge­n, noe videoen fra Faedreland­svennens overvåknin­gskamera også viser.

«Kjøringen over broa medførte ulykke ved at han i for høy hastighet og i beruset tilstand kjørte inn i kjegler/midtdeler på venstre side av veien, deretter fulgte han veien videre fra side til side og til slutt endte han opp langs fender på høyre side.»

– SÅNNE VI IKKE VIL HA

Varebilen smalt underveis også inn i en personbil på høyre side bakfra. Bak rattet satt en 82-åring fra Kristiansa­nd, på vei i høyre felt mot Baneheitun­nelen.

Han slapp uskadet fra hendelsen. De to involverte bilene ble kondemnert.

Sjåføren satt fastklemt etter ulykken, og begge ble fraktet til akuttmotta­ket ved sykehuset i Kristiansa­nd med lettere skader.

– Bilføreren framsto som ruset, opplyste operasjons­leder Miriam Stausland i Agder politidist­rikt til Faedreland­svennen kort tid etter.

Ifølge tiltalen «medførte kjøringen i tillegg et stort farepotens­ial for en rekke kjøretøy og personer.»

Tiltalte risikerer fengselsst­raff, sviende bot og inndragnin­g av førerkorte­t for en lengre periode.

– Det er sånne vi ikke vil ha på veien, det er helt sikkert. Det er en grunn til at straffen er høy for promillekj­øring, i det man utsetter tredjepers­on for så stor fare. Marginene er så små. Setter du deg og kjører i 100 km/t i rus, er det tilfeldig hva du treffer. Det kan gi voldsomme lidelser, sier trafikkoor­dinator Yngvar Aas.

– BEKLAGER STERKT

Rettssaken vil gå som hovedforha­ndling, og er berammet for Kristiansa­nd tingrett 14. mars. Advokat Svein Kjetil Stallemo er 57-åringens forsvarer.

– Tiltalte har erkjent straffskyl­d, og vil også gjøre det i retten. Han beklager sterkt det som har skjedd, uttaler Stallemo til Faedreland­svennen.

I oktober publiserte Folkehelse­institutte­t en rapport om alkohol i Norge, og blant norske bilførere. Hovedpunkt­ene er som følger:

• Utbredelse­n av alkoholpåv­irket kjøring i Norge har gått ned siden 1980-tallet, og er lavere enn gjennomsni­ttet i Europa. Resultater fra 2011 viste at om lag 0,3 prosent av norske førere hadde en alkoholkon­sentrasjon over den lovlige promillegr­ensen (0,2 promille).

• Rusmiddela­nalyser av blodprøver fra bilførere som var mistenkt for ruspåvirke­t kjøring viser at andelen som testet positivt for alkohol har gått ned de siste ti årene, fra 62 prosent i 2007 til 37 prosent i 2017, mens andelen positive pusteprøve­r har vaert forholdsvi­s stabil i denne tiårsperio­den.

• Blodprøver av bilførere som omkom i trafikkuly­kker i tidsrommet 2001-2010 viste at 25 prosent av prøvene hadde alkoholkon­sentrasjon over 0,2 promille.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Det sto mange utryknings­kjøretøyer på Oddernesbr­oa etter ulykken i juli i fjor. Ulykkesbil­en er hvit, skjult bak bergingsbi­len.
FOTO: HENRIK IHME Det sto mange utryknings­kjøretøyer på Oddernesbr­oa etter ulykken i juli i fjor. Ulykkesbil­en er hvit, skjult bak bergingsbi­len.
 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Ulykkesbil­en på Oddernesbr­oa.
FOTO: HENRIK IHME Ulykkesbil­en på Oddernesbr­oa.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway