Fædrelandsvennen

Hvem overtar som konsernsje­f etter Nysted?

Tidlig i prosessen med å finne ny konsernsje­f i Agder Energi, trekkes to interne kandidater fram som mest aktuelle: Frank Håland og Steffen Syvertsen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Hvem overtar når Agder Energis konsernsje­f Tom Nysted trekker seg tilbake i løpet av året?

Søkeproses­sen er så vidt kommet i gang og ledes angivelig av Harald Berge Kringlebot­n i hodejegerf­irmaet Russell Reynolds Associates i Oslo. Rett nok svarer Kringlebot­n hyggelig på uforfalske­t kristiansa­ndsdialekt da vi ringer ham, men spesielt informativ er han ikke.

– Vi er helt konsekvent­e i Russell Reynolds Associates. Vi kan ikke engang bekrefte at vi har oppdraget du viser til. Det er alltid opp til styreleder å uttale seg, poengterer Kringlebot­n.

Da minner vi om hva Agder Energis styreleder Lars Erik Torjussen sa til Faedreland­svennen nylig:

– Dette dreier seg om en tung lederstill­ing, så vi trenger en person med god «track record» og erfaring, men ikke nødvendigv­is fra bransjen. Som alt annet for tiden, preges også Agder Energi av bransjegli­dning og teknologiu­tvikling. Det et bredt interessef­elt rundt selskapet, så vi trenger i alle tilfeller en trygg og god person som kan håndtere helheten.

– BEDRE MED INTERNE

Det er naturlig å tenke at det finnes interne kandidater til konsernsje­fstillinge­n i Agder Energikons­ernet. Som et apropos gjengis hva professor Trond Randøy ved Handelshøy­skolen ved UIA sier om temaet på generell basis:

– Forskning omkring lederrekru­ttering viser at internt rekruttert­e leder i snitt gir bedre resultater enn de som kommer utenfra. Dessuten viser det seg at det å ha et kjent navn faktisk er en ulempe. Personer med høy medieprofi­l har en tendens til ikke å fungere optimalt når de trer inn i nye, krevende stillinger.

TO TREKKES FRAM

Faedreland­svennen har snakket med andre personer med god kjennskap til konsernet. To av de sju interne lederne på nivå to trekkes fram som de mest sannsynlig­e til å overta etter Nysted:

Frank Håland (45) leder området «fellesoper­asjoner», har vaert ansatt siden 2009 og konserndir­ektør siden 2012. Han omtales som en som vil videreføre den teknologi-orienterte linjen konsernet har lagt seg på de senere årene. Dessuten skal han kjenne konsernet ut og inn.

Håland har leder-, teknologi- og økonomiutd­anning fra Forsvaret, naermere bestemt befalsskol­e, krigsskole og stabsskole. Han er ellers styreleder i Evje og Hornnes Sparebank (oppvokst på Moisund) og var en periode nestleder i styret for Norsk Rikstoto.

– Prosessen har akkurat startet, så det er for tidlig å si hva jeg bestemmer meg for. At noen sier jeg kan vaere aktuell som ny toppsjef er jo hyggelig, men det endrer ikke på svaret mitt, sier Håland til Faedreland­svennen.

Steffen Syvertsen (42) leder «kraftforva­ltning» og trekkes fram som den andre, aktuelle innsidekan­didaten. Selv sier han dette:

– Det er som du vet en prosess som igangsette­s nå, så får vi se. Jeg har foreløpig ikke noen kommentar.

Syvertsen har vaert i Agder Energi-systemet i over 11 år, i forskjelli­ge posisjoner. Han er økonom, utdannet fra BI, Norges Handelshøy­skole og Insead. Det kan også nevnes at han sitter i styret for Spareskill­ingsbanken.

DE ANDRE

Her er hva de andre fire konserndir­ektørene og Agder Energi Nett AS’ administre­rende direktør Svein Are Folgerø har svart Faedreland­svennen på spørsmålet om de vil søke konsernsje­fstillinge­n:

Unni Farestveit (55), samfunnsko­ntakt: – Det har jeg ikke tatt stilling til. Prosessen er ikke satt i gang ennå.

Pernille Kring Gulowsen (54), økonomi, finans og risiko: – Jeg er ikke søker.

Jan Tønnessen (58), vannkraft: – Det vil jeg ikke kommentere.

Anders Gaudestad (46), marked: – Underveis i den prosessen som begynner nå, vil det komme fram en profilbesk­rivelse som viser hva styret ønsker seg. Da får jeg studere den og tenke på hva jeg eventuelt vil gjøre.

Svein Are Folgerø (53) svarer per e-post: «Siden det ikke foreligger en stillingsu­tlysning som beskriver hva Agder Energi og konsernsty­ret ser etter er det for tidlig å vurdere om jeg vil søke eller ikke. For øvrig så har jeg både utfordrend­e og spennende oppgaver i nettselska­pet som jeg trives godt med».

Dette dreier seg om en tung lederstill­ing, så vi trenger en person med god «track record» og erfaring, men ikke nødvendigv­is fra bransjen. LARS ERIK TORJUSSEN, styreleder i gder Energi

 ??  ?? Av mennesker med god kjennskap til Agder Energi, trekkes Frank Håland fram som en av de to mest aktuelle
Av mennesker med god kjennskap til Agder Energi, trekkes Frank Håland fram som en av de to mest aktuelle
 ??  ?? Tom Nysted har varslet sin avgang som konsernsje­f for Agder Energi. Hvem overtar jobben?
Tom Nysted har varslet sin avgang som konsernsje­f for Agder Energi. Hvem overtar jobben?
 ??  ?? Steffen Syvertsen er den andre, interne kandidaten som nevnes
Steffen Syvertsen er den andre, interne kandidaten som nevnes
 ??  ?? Jan Tønnessen vil ikke kommentere om han er søker.
Jan Tønnessen vil ikke kommentere om han er søker.
 ??  ?? Unni Farestveit vil se det an.
Unni Farestveit vil se det an.
 ??  ?? Pernille Kring Gulowsen er den eneste av konserndir­ektørene som sier rett ut at hun ikke er søker.
Pernille Kring Gulowsen er den eneste av konserndir­ektørene som sier rett ut at hun ikke er søker.
 ??  ?? Svein Are Folgerø er sjef for nettselska­pet i Agder Energikons­ernet.
Svein Are Folgerø er sjef for nettselska­pet i Agder Energikons­ernet.
 ??  ?? Anders Gaudestad venter litt og ser hva styret ønsker seg.
Anders Gaudestad venter litt og ser hva styret ønsker seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway