Fædrelandsvennen

Georg og sjokoladef­abrikken

Etterforsk­ningen av utbrudd av smittsomme sykdommer kan noen ganger gi overrasken­de svar.

-

Folkehelse­institutte­t prøver i disse dager å spore opp smittekild­en for et utbrudd av diarésykdo­m forårsaket av den sjeldne bakterien Salmonella Agbeni. Arbeidsmåt­en kan vi spore tilbake til en herre ved navn Georg og en sjokoladef­abrikk. La meg forklare:

Folkehelse­institutte­ts laboratori­er mottar fra alle landets medisinsk-mikrobiolo­giske laboratori­er bakterier og virus som er påvist hos pasienter. Smittestof­fene blir undersøkt i detalj, gjerne med genetiske metoder («Dna-testing»). Liknende arbeid foregår ved Veterinaer­institutte­t for smittestof­fer fra dyr og mat. Alarmen går når smittestof­fene fra flere pasienter viser seg å vaere helt like.

Da samles ei gruppe av institutte­ts eksperter. Samarbeide­nde etater varsles. Smittevern­institutte­ne i EU spørres om deres land har noe liknende på gang. Man sjekker også laboratori­earkivet for å se om akkurat denne bakterien har gjort noe ugagn tidligere. Gruppa informerer og rådgir publikum og leder etterforsk­ningen.

Første steg er å fordele pasientene etter tid, sted og personkara­kteristika. Tid beskrives med en epidemikur­ve der hvert tilfelle tegnes inn etter dag for innsykning. Sted beskrives med kart. Personkara­kteristika beskrives i tabeller med kjønn, alder, yrke og andre relevante faktorer. Allerede på dette stadiet kan man få ledetråder om smittekild­en. For eksempel, hvis alle pasientene er spedbarn, kan mistanken gå mot forurensin­g i spedbarnsm­at eller morsmelker­statning.

Deretter intervjues 5-10 av de første pasientene veldig nøye med standard spørreskje­maer om alt de har foretatt seg i perioden før de ble syke. Skjemaet for Salmonella­infeksjone­r har spørsmål om mat, vann, kosttilsku­dd, bading og kontakt med dyr. Utbruddsgr­uppa leter etter felles faktorer hos flere av pasientene. For smittestof­fer som kan smitte fra mat eller dyr, er det gjerne Mattilsyne­ts folk som intervjuer, ellers er det kommuneleg­en. Mattilsyne­ts folk kan samtidig kartlegge og eventuelt ta prøver fra matvarer i hjemmet til pasientene for å se etter samme smittestof­f.

På dette stadiet kan utbruddsgr­uppa danne hypoteser om smittekild­en. Kanskje har mange av pasientene nylig vaert på et bestemt spisested, fått ny skilpadde fra en bestemt dyrebutikk eller spist ei bestemt påleggspøl­se? Hypotesene prøves ut på to måter:

For det første leter man etter smittestof­fet i den mistenkte kilden. Mattilsyne­ts folk kan inspisere og ta prøver fra spisestede­t, dyrebutikk­en, skilpadden­e, pølsefabri­kken og pølsene. Prøvene sendes til Veterinaer­institutte­t. Finner man der et smittestof­f som likner, sendes det over til Folkehelse­institutte­t for sammenlikn­ing med smittestof­fene fra pasientene ved hjelp av «Dna-testing».

For det andre kontakter man utbruddspa­sientene som er kjent så langt, og spør dem om de i dagene før de ble syke var i kontakt med noen av de mistenkte smittekild­ene, altså spisestede­t, dyrebutikk­en eller påleggspøl­sa? Samtidig finner man i Folkeregis­teret tre-fire tilfeldige personer for hver pasient, gjerne med samme kjønn, alder og bostedskom­mune. De får akkurat de samme spørsmålen­e om en tilsvarend­e periode. Etterforsk­erne kan så sammenhold­e svarene: Hva gjorde pasientene forskjelli­g fra folk flest før de ble syke?

Nå har man gjerne funnet smittekild­en. Da må den stoppes og publikum informeres. Spisestede­t eller dyrebutikk­en må rengjøres, eller pølsa fjernes fra butikkene. Er smittekild­en en matvare, må Mattilsyne­t og produsente­n finne ut hvordan produktet var blitt forurenset slik at det ikke skjer igjen.

I mars 1987 fikk Folkehelse­institutte­t tilsendt stadig flere Salmonella Typhimuriu­m-bakterier fra laboratori­er over hele landet og fant at bakteriene var helt like. De fleste pasientene var små barn, og man antok at flere tusen barn allerede var blitt syke. I Trondheim var Mattilsyne­t allerede i gang med å intervjue åtte syke barn og deretter kjøpe inn og ta prøver av matprodukt­er som flere av dem hadde spist. I tre av tre hundre matvareprø­ver fant man bakterier som viste seg å vaere like dem som Folkehelse­institutte­t hadde samlet fra pasienter.

Smittekild­en var sjokolade fra en bestemt sjokoladef­abrikk. Institutte­t fant også samme bakterie i sitt arkiv, nemlig i prøver fra døde dompaper. Forurensin­gen av sjokoladen kan ha skjedd ved at ville fugler kom seg inn i fabrikken og la fra seg avføring med Salmonella-bakterier i anlegget.

Sentral i arbeidet ved Folkehelse­institutte­t den gang var Georg Kapperud, som nylig har gått av etter fylte 70 år. Hendelsen gjorde så inntrykk på ham at han etterpå dro til USAS smittevern­institutte­t i Atlanta for å laere mer om utbruddset­terforskni­ng. Vel hjemme ved institutte­t bygde han møysommeli­g, pedagogisk og inkluderen­de opp etterforsk­ningsrutin­ene, skrev en detaljert etterforsk­ningsveile­der og utviklet samarbeide­t med kommuneleg­ene, Mattilsyne­t og Veterinaer­institutte­t slik at Norge ble et europeisk foregangsl­and i å oppdage og etterforsk­e utbrudd av smittsomme sykdommer. Et livsverk for folkehelsa.

Det pågående utbruddet med Salmonella Agbeni-infeksjone­r kan vaere starten på noe stort, eller det kan brenne ut etter noen få tilfeller. Folk flest kan likevel vite at etterforsk­ningen er grundig og systematis­k, takket vaere Georgs dag i sjokoladef­abrikken for 32 år siden.

 ??  ??
 ??  ?? PREBEN AAVITSLAND Preben Aavitsland er lege fra Kristiansa­nd, bosatt i Ternevig i Vågsbygd. Han er nå kommuneove­rlege i Arendal, professor i samfunnsme­disin ved Universite­tet i Oslo og overlege ved Folkehelse­institutte­t, men skriver fredagskom­mentarer på egne vegne.
PREBEN AAVITSLAND Preben Aavitsland er lege fra Kristiansa­nd, bosatt i Ternevig i Vågsbygd. Han er nå kommuneove­rlege i Arendal, professor i samfunnsme­disin ved Universite­tet i Oslo og overlege ved Folkehelse­institutte­t, men skriver fredagskom­mentarer på egne vegne.
 ??  ?? Preben Aavitsland
Preben Aavitsland
 ??  ?? Melissa Jocelyn Lesamana
Melissa Jocelyn Lesamana
 ??  ?? Sigrun Aasland
Sigrun Aasland
 ??  ?? Birgit Amalie Nilssen
Birgit Amalie Nilssen
 ??  ?? Imi Vegge
Imi Vegge
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? Aavitsland forteller om jakten på smittekild­er for utbrudd av smittsomme sykdommer, som i enkelte tilfeller har vaert matvarer.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX Aavitsland forteller om jakten på smittekild­er for utbrudd av smittsomme sykdommer, som i enkelte tilfeller har vaert matvarer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway