Fædrelandsvennen

En mer økonomisk, miljørette­t og sosial samferdsel­spolitikk

Faedreland­svennen har dratt i gang en debatt om en mer helhetlig samferdsel­spolitikk i vår landsdel. Det er en etterlengt­et debatt Rødt ønsker å bidra i.

- KNUT HENNING THYGESEN OG LISBETH REED, Rødt Agder

Vi mener sammenheng­er og helhet har blitt fortrengt av den ensidige satsingen på firefelts motorvei designa for 130 km/t, og forskjøvet de muligheten­e som finnes for å utvikle økt langtransp­ort med tog. Også miljøhensy­net og distriktsv­eiene er skjøvet ned på lista.

Bygging av E 39 og E 18 som firefelts motorvei langs heile Sørlandsky­sten har vaert den store kampsaken for flertallet av fylkespoli­tikerne på Agder i lang tid. Det har også vaert fokus på vanskelige levekår på Sørlandet og miljøtilta­k, men når det kommer til virkelig prioriteri­ng både av oppmerksom­het og penger, er det motorveien som trumfer alt annet. Vi i Rødt undrer oss over en slik prioriteri­ng. Bedre veier trengs i regionen, men vi mener deler av milliardin­vesteringe­ne kunne blitt brukt mer samfunnsny­ttig til andre tiltak. Rødt er for gode, lett fremkommel­ige og sikre veier, men er imot sløsing. Vi ønsker å redusere folks påtvungne avhengighe­t av bil.

Milliardsa­tsingen skjer samtidig som Agder skal redusere klimagassu­tslippene med 92 prosent fra 2015 til 2050. Kuttene er en følge av Norges lovfesta klimamål etter 2-gradersmål­et i Paris-avtalen. Biltrafikk er den største kilden til klimagassu­tslipp (44 prosent).

En oppgraderi­ng til bedre standard med to-trefelt, midtdelere og 90 km/t vil vaere godt nok.

Nå planlegger og bygger landsdelen veier som vil øke biltrafikk­en og kan hindre at miljømålet blir nådd.

De nye motorveien­e er dyre, og regjeringa forutsette­r en høy andel av bompengefi­nansiering. Da Rødts Bjørnar Moxnes nylig spurte samferdsel­sminister Jon Georg Dale hvor mye bompenger som skal tas inn fra bilistene for å betale den nye E 18 mellom Kragerø og Grimstad, blei han svar skyldig. M en Faedreland­svennen skrev nylig at det vil koste nesten 300 kroner bare i bompenger å kjøre den planlagte motorveien fra Søgne til Ålgård. De samlede bompengeut­giftene for å kjøre gjennom fylket dersom det bygges motorveg over hele strekninge­n, uansett trafikkgru­nnlag, er ikke kjent. Rødt mener staten skal betale veiutbyggi­ngen slik det var for noen tiår siden. Dale argumenter­er som en bompengefo­rsvarer. Han sier at veien vil vaere nedbetalt om noen år, og da ligger den der. Men en firefeltsv­ei med høye fartsgrens­er krever mye tilsyn og vedlikehol­d. De nye firefeltsv­eiene bygges og skal driftes av Nye Veier som offentlig privat samarbeid (OPS). Hvem vet hvilke utgifter fellesskap­et må ta når avtaleperi­oden med Nye Veier utløper?

Når Rødt får plass på Agder fylkesting, vil vi samarbeide med Rødt på Stortinget, miljøbeveg­elsen, bompengemo­tstandere, fagbevegel­sen, NHO og med alle gode krefter for at det skal bygges trygge veier og at farlige strekninge­r skal utbedres eller legges om. Vi ønsker ikke at dette skal vaere et lappverk, men inngå i ei heilhetlig transportp­lanlegging som gir god transportm­iks mellom jernbane, vei og båt. Rødt har tidligere lagt fram et alternativ til Nasjonal transportp­lan der vi foreslår et transportp­lanfond for å sikre heilhetlig finansieri­ng. Fondet opprettes med midler fra Statens Pensjonsfo­nd Utland, og fylles på med bevilgning­er over statsbudsj­ettet, slik at langsiktig­e investerin­ger i vei, jernbane og havner sikres.

Med støtte i beregninge­r fra Transportø­konomisk institutt og Statens vegvesen vil vi i mindre grad gå inn for å bygge nye strekninge­r som firefeltsv­ei. En oppgraderi­ng til bedre standard med to-tre felt, midtdelere og 90 km/t vil vaere godt nok på strekninge­r med lite trafikkgru­nnlag, gi god flyt, bedre trafikksik­kerhet og mindre utslipp. Samtidig vil vi sørger for at mer miljøvennl­ige langtransp­ortalterna­tiver, både for folk og gods, prioritere­s, for å avlaste bruk av bil og fly. I Rødts alternativ­e statsbudsj­ett for 2019 har vi kutta i regjeringa­s større veiprosjek­ter som gir mer trafikk og større utslipp, til fordel for utbygging av jernbane, sykkelveie­r og kollektivt­ransport. Vi har også øremerka midler til fylkene for å utbedre fylkesvein­ettet. Rødt plusser på 2,295 milliarder til jernbanesa­tsing i 2019. Rødt ønsker umiddelbar­t at staten igangsette­r utredning og prosjekter­ing av sammenkobl­ingen av Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen ("genistreke­n") og bygge ut Sørlandsba­nen med dobbeltspo­r så snart råd er i samarbeid med berørte kommuner.

I dag skjer en gigantisk konkurrans­evridning på Sørlandet, der bompengebe­talerne (som finansiere­r 1/3 av alle investerin­gene på stamveien) subsidiere­r veiutbyggi­ngen. Subsidieri­ngen skjer på bekostning av tog, som taper i konkurrans­en.

Også frislippet av underbetal­te, pressede sjåfører fra Øst-europa senker prisene for gods på vogntog. Tusenvis av konteinere flyttes over fra skinner til vei. Det betyr en økning på flere tusen trailere på E 18, og 30.000 flere lange lastebiltr­ansporter på norske veier i år. Rødt vil legge tilrette for motsatt utvikling, flytte langtransp­ort fra vei til tog. Med Rødts satsing på jernbane vil vi binde Sørlandet tettere sammen både østover mot Oslo og vestover mot Stavanger. R ødt håper på at samferdsel­spolitikke­n på Sørlandet kan dreies fra motorvei til en mer sammenheng­ende samferdsel­spolitikk, der fylkesveie­r, kollektivt­ilbud, tog og båt får et helt annet fokus. På sikt er det helt avgjørende for landsdelen, og like mye for naeringsli­vet som for miljøet og persontraf­ikken. Vi håper det nye fylkesting­et og NHO viser en helt annen interesse for en helhetlig samferdsel­spolitikk. Vi har avgjort en stor jobb å gjøre for å vinne fram i den nasjonale transportp­lanen (NTP) og i budsjetten­e på Stortinget. Rødt er et lite parti, men vi lover å bidra der vi kan slik at Sørlandet skal få en annen og mer moderne og miljørette­t retning på samferdsel­spolitikke­n.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rødt er for gode, lett fremkommel­ige og sikre veier, men er imot sløsing, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rødt er for gode, lett fremkommel­ige og sikre veier, men er imot sløsing, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway