Fædrelandsvennen

Misjonen Jesus Leger – stiftelse til besvaer?

Professor Trond Randøy presentere­r noen tanker angående stiftelser i Faedreland­svennen 25. februar. Artikkelen hadde noen bra poeng, men også en feilvurder­ing.

-

MJL er en stiftelse til velsignels­e – ikke til besvaer! Og feilvurder­ingen var en ukritisk konklusjon gjort ut fra et Vg-sitat: «Sveinmagne Pedersen i Misjonen Jesus Leger er blitt avslørt av VG i å reklamere for støtte til barnehjem som ikke eksisterer.»

Randøy henter sin konklusjon fra Vg-reportasje­n 18. november i fjor hvor det ble hevdet på førsteside­n at «Svein-magne Pedersen samlet inn penger til nedlagt institusjo­n i India». Denne usaklige og injurieren­de påstanden er blitt gjentatt så mange ganger i media at mange er blitt hjernevask­et til å tro det. Å ukritisk ta VG som et sannhetsvi­tne, er en lettkjøpt konklusjon. Avisen har gang på gang vist seg å vaere useriøs og tendensiøs.

Her er sannheten om MJLS engasjemen­t i India:

Lederen for den indiske stiftelsen Sharing Hands Trust tok oss med til Orissa en gang i 2012. Der møtte vi 320 barn som var stuet inn i en bygning med en tomt på 16 mål. Tidligere, i 2007 og 2008, hadde det brutt ut en forfølgels­e mot de kristne i denne staten. En hinduprest var blitt drept og en hellig bok var blitt brent. D e kristne fikk skylden for udåden som senere viste seg å vaere feil – muslimer sto bak. Mange hinduer angrep kristne landsbyer i Orissa hvor mange hundre kristne ble drept. Dette medførte at mange barn ble foreldrelø­se. En indisk pastor fra Chennai kom til delstaten og fikk kjøpt en bygning hvor han kunne etablere et barnehjem. Flere hundre barn ble reddet fra mobben i gatene hvor de kunne ha blitt drept, tatt til slaver i gruver eller fabrikker, prostitusj­on eller donasjon. Disse ble reddet inn i barnehjemm­et.

Siden det var trangt om plassen, spurte den indiske ledelsen i stiftelsen Sharing Hands Trust om MJL kunne vaere med på et byggeprosj­ekt med i alt ti barnehjems­enheter. Styret svarte ja og vi samlet inn én million som det kostet å sette opp denne bygningen. Den sto ferdig den 23. juni 2013. Underveis fikk vi flere titalls bilder av bygningen etter hvert som den ble bygget. Vi ble ikke lurt inn i noe som ikke eksisterte. På innvielses­dagen fikk jeg flere bilder av over 500 glade barn sittende foran bygningen.

I to år (2013–2015) hadde de foreldrelø­se barna det godt i trygge omgivelser. Her fikk de kost og losji, varme og kjaerlighe­t. De hadde vaert vitne til at deres foreldre var blitt drept og hjemmene brent. De trengte øyeblikkel­ig hjelp!

Så – etter to år, i 2015 – kom det et angrep på lederen på barnehjemm­et. Fire hinduekstr­emister kom kjørende på motorsykle­r inn på området og drepte lederen. Barna måtte raskt forflyttes til andre barnehjem eller fosterfore­ldre i naerheten. Ingen torde å starte opp igjen arbeidet på barnehjemm­et av fare for at noe lignende kunne skje igjen.

Vi fikk ikke vite noe om dette angrepet før i oktober i fjor og trodde at alt var i orden der. Vi hadde fått informasjo­n av lederen i Sharing Hands Trust at det var 800 barn der, og formidlet denne informasjo­nen videre i god tro.

MJL fortsatte å bygge barnehjem. Vi samlet inn én million kroner til for et barnehjem på 14 enheter i storbyen Chennai. Det sto ferdig den 30. januar 2016. Jeg har sett bilder fra innvielsen med mange barn foran bygningen. Deretter samlet vi inn penger til 12 brønner for de kasteløse i 12 landsbyer utenfor Chennai. Det var en svaert god investerin­g. Barn og voksne i de mange landsbyene mangler vann og drikker urent vann, blir syke og mange dør. M JL har til nå fått bygd brønner til 24.000 mennesker utenfor Chennai. Gleden er stor i landsby etter landsby etter hvert som de har fått sin egen brønn.

VG valgte å ikke ta bilder av dette positive prosjektet eller å besøke et annet vellykket prosjekt i India som vi har sendt økonomisk støtte til siden 2001.

Vg-journalist­en kom til Orissa i oktober i fjor og fikk se tomme lokaler og et par kyr utenfor barnehjemm­et i Orissa. Uten hensyn til hva som var skjedd og hvor barna var nå, konkludert­e avisen med at jeg samlet inn penger fra nordmenn til nødhjelpsp­rosjekter som ikke eksisterte. Ifølge lederen av Sharing Hands Trust, informerte han journalist­en om angrepet i Orissa og hvorfor lokalene sto tomme.

VG «avslørte» altså ikke noe. Vi er ikke en hjelpeorga­nisasjon. Vi valgte kun å bygge barnehjem og brønner. Vi hadde gjort det vi var satt til og hadde gitt lovnad om, og vi fullførte prosjekten­e. Da var vi ferdige med vårt oppdrag. Vi samlet inn penger til barnehjem som ble bygget og brukt som barnehjem.

I mellomtide­n har ledelsen i Sharing Hands Trust, av økonomiske årsaker, overført nesten alle barna på barnehjemm­et i Chennai til fosterfore­ldre i byen. Nå blir barnehjemm­et brukt som transitthj­em for foreldre som kommer for å motta sitt fosterbarn. Det skrev VG heller ikke noe om. I Orissa står barnehjemm­et tomt helt til noen tør å starte på igjen. Først i juli i fjor begynte vi å samle inn penger til mat til barna som stiftelsen Sharing Hands Trust har ansvar for (i alt naermere 1200).

Samlet vi inn penger til noe som ikke eksisterte? Slett ikke! Både barna og barnehjemm­ene eksisterer. Vi kan ikke lastes for at hinduekstr­emister har drevet med ondskap og vold.

MJL er slett ikke en stiftelse til besvaer. Den har vaert og er til stor velsignels­e for mange tusen gjennom forkynnels­e og tv-sendinger til ca. 120 land. Vi gir forbønn (med store resultater) og sjelesorg til flere tusen hvert år, både i Norge og i utlandet, samt sosial innsats i flere land. R andøy antyder at det har vaert «uheldige hendelser» som følge av at daglig leder og styreleder er samme person. Dette stemmer heller ikke. Uheldige hendelser er terrorangr­epet på barnehjems­enhetene i Orissa, som vi ikke ble informert om, og VGS feilaktige konklusjon, som media ynder å sitere. VG er ikke noe sannhetsvi­tne. Deres kampanjejo­urnalistik­k (som vår advokat Elden kaller det) har én agenda: Skade vårt omdømme og ødelegge vår stiftelse.

Det vil de neppe greie. Våre mange tusen følgere kjenner oss bedre enn å falle for VGS ynkelige journalist­ikk.

Samlet vi inn penger til noe som ikke eksisterte? Slett ikke!

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Vi er ikke en hjelpeorga­nisasjon. Vi valgte kun å bygge barnehjem og brønner, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Vi er ikke en hjelpeorga­nisasjon. Vi valgte kun å bygge barnehjem og brønner, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ?? SVEIN-MAGNE PEDERSEN, daglig leder i Misjonen Jesus Leger ??
SVEIN-MAGNE PEDERSEN, daglig leder i Misjonen Jesus Leger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway