Fædrelandsvennen

Venndølen som holder skistjerne­ne friske

Venndøl og tidligere skiløper Øystein Andersen har som landslagsl­ege en nøkkelroll­e i å holde våre skiess friske og raske i VM.

- TEKST: EGIL SAETHER, NTB

Det er sikkert mange sørlending­er som kjenner ham igjen fra skiløypa. 41-åringen var en god langrennsl­øper tidlig på 2000-tallet. Kanskje kjenner du ham også som lege. I seks år hadde han en fastlegest­illing på legesenter­et i Søgne.

Da tilbudet om jobben i skiforbund­et dukket opp var det ingen tvil om hva han kom til å gjøre.

BARNA ER IVRIGE SKILØPERE

– Dette var en mulighet jeg ikke kunne si nei til. Da spørsmålet kom måtte jeg ha en runde med familien. Det går med mye tid, og det er mye reising. Rent faglig og interessem­essig er det drømmejobb­en, men familien må vaere innstilt på det, sier Andersen, og legger til:

– Ulempen er at du går glipp av tid med dem. Begge ungene er ivrige med langrenn, og de synes at det er hyggelig at jeg er med på skirenn av og til. Guttungen driver med alpint og andre ting i tillegg, så det er fullt program. Jeg er heldig som har en fleksibel kone som står på og gjør mye for at jeg kan holde på her, sa landslagsl­egen da Faedreland­svennen fikk en prat med ham tidligere denne uka.

FRISKE UTØVERE

Da var han med under pressekonf­eransen med jentene som skulle gå 10-kilometere­n i klassisk skivm.

Legen holdt seg i bakgrunnen, og det er et godt tegn. Så lenge legen på langrennsl­andslaget er anonym er alt bra. Det betyr at det ikke er noe sykdom eller alvorlige skader å snakke om.

Da går langrennsl­ivet sin vante gang med kropper som fungerer.

Kona som er nevnt heter Mirjam. De to ungene er Mathea (12) og Benjamin (10). Selv om bopelen er byttet fra Kristiansa­nd til Nittedal har fortsatt Andersen mye kontakt med sitt gamle miljø.

Ikke minst i Vennesla der han vokste opp.

– Foreldrene mine, Harry og Torill Andersen, bor fortsatt i Vennesla, og det gjør også bror min Hans Tore og søstera Elisabeth som begge har hver sin familie. Det er bare halvannet år siden siden vi flyttet fra Kristiansa­nd, og vi har fortsatt mange gode venner der, sier Øystein om kontakten med familien og hjembygda.

TRIVDES SOM LEGE I SØGNE

Fra 2011 til 2017 var spesialist­en i allmennmed­isin tilknyttet legesenter­et i Søgne, som er et av Norges største. Det er en tid han ikke ville ha vaert foruten.

– Det var en jobb som ga meg veldig mye. Det føltes trygt og godt å ha et stort kollegium i ryggen. Det var mange som heiet på meg som nokså fersk turnuslege, og det satte jeg utrolig pris på. Følelsen av teamarbeid er viktig både som skiløper og lege, og jeg er opptatt av den tverrfagli­ge biten. Systemet er viktigere enn enkeltpers­oner. Det er ingen som blir god alene, sier Øystein Andersen.

Landslagsl­egen var selv en meget habil skiløper, eller «ikke så verst» som han selv sier. Han har to sjetteplas­ser på 50 kilometer i NM, og han tok faktisk en 12. plass i verdenscup­sprinten som ble arrangert på Karl Johan midt i Oslo sentrum i 2001. I sesongen 2003/2004 var han også med på rekrutteri­ngslandsla­get.

Der var han blant annet

sammen med Chris Jespersen og Håvard Skorstad.

– Håvard er tilknyttet Olympiatop­pens glidprosje­kt, og det er faktisk blitt tid til litt mimring sammen med ham her i Seefeld.

FORDEL AV BAKGRUNNEN

– Er det en fordel å ha vaert aktiv idrettsutø­ver i den jobben du har?

– Jeg tror det. Det er ikke et «must», men jeg tror det er en fordel. Jeg kan kjenne igjen mye av det som de kjenner på, selv om dette handler om de aller beste. Det er en del av prosessene som er like underveis, og jeg tror det er en fordel å ha kjent på det samme. Jeg har levd et idrettsliv, og min hverdag og treningshv­erdag har vaert ganske lik den som de opplever, selv om idretten har gjort formidable framskritt siden jeg var aktiv.

Marerittet for en landslagsl­ege er utbrudd av en smittsom magesjau. Det har heldigvis ikke skjedd så langt i dette mesterskap­et.

– Den viktigste jobben er gjort i forkant før et mesterskap. Underveis og i oppstarten gjelder det å vaere tilstede, vaere "på" og ha oversikt over det som utøverne kan pådra seg. Jeg skal vaere tilgjengel­ig og vaere med i diskusjone­r om utøvere skal gå eller ikke. Det kan vaere såre og sensible luftveier, eller skade. Min viktigste rolle er å vaere med i slike diskusjone­r, og det blir et samarbeid med trenere og utøvere. Dette er noe av det aller mest spennende med jobben.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Øystein Andersen fra Vennesla stortrives som landslagsl­ege i langrenn, og befinner seg for tiden i Seefeld for å serve de norske skiessene i VM.
FOTO: NTB SCANPIX Øystein Andersen fra Vennesla stortrives som landslagsl­ege i langrenn, og befinner seg for tiden i Seefeld for å serve de norske skiessene i VM.
 ??  ?? Øystein Andersen støtter Heidi Weng etter at hun skadet en finger under sprinten i italienske Val Müstair i januar. FOTO: NTB SCANPIX
Øystein Andersen støtter Heidi Weng etter at hun skadet en finger under sprinten i italienske Val Müstair i januar. FOTO: NTB SCANPIX
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? De norske langrennsj­entene har holdt seg friske og skadefri så langt i VM. Her fra torsdagens medaljeser­emoni, der stafettlag­et fikk utdelt sølvmedalj­ene sine. Fra venstre: Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug.
FOTO: NTB SCANPIX De norske langrennsj­entene har holdt seg friske og skadefri så langt i VM. Her fra torsdagens medaljeser­emoni, der stafettlag­et fikk utdelt sølvmedalj­ene sine. Fra venstre: Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway