Fædrelandsvennen

Dødsing er livet

- RAVN EINARSSON; TOBIAS KNUDSEN OG CHRISTOFFE­R FRIIS RIBE, Sørlandets Dødsekrets

Adrenalinr­ushet man kjenner på før, under og etter et dødsestup er mildt sagt heftig.

Dødsing er en stupestil som skal ha oppstått på Frognerbad­et i Oslo på 60-tallet. Stupestile­n innebaerer å kaste seg utfor 10-meteren, ofte med kroppen i vannrett x-formasjon og holde den så lenge man våger, for så å krøke seg sammen rett før vannflaten brytes. Faren for et mageplask er stor dersom man ikke har teknikken godt inne.

Vi er tre tenåringer fra Lillesand og Grimstad som er medlem av Sørlandets Dødsekrets. Vi trener sammen og heier på hverandre i konkurrans­er. For oss handler dødsing om å «tørre» og å beherske kroppen. Følelsen av å mestre noe nytt, spektakula­ert og unikt, er helt spesiell, og må oppleves for å forstå.

Til sommeren planlegger vi å reise på utvalgte konkurrans­er rundt i landet som en del av sommerferi­en. Vi er alle superfornø­yde med at det i dag arrangeres et vintershow i Aquarama, og kommer til å gi alt for å nå høyest mulig opp på resultatli­stene. Det viktigste er uansett å ha det gøy og skape show for flest mulig publikum, og vi håper så mange som mulig stiller for å heie oss frem!

RAVN EINARSSON

19 år fra Grimstad

Tre dager før Sup&stup i Lillesand 2017 ble jeg utfordret av en kompis på å bli med. Jeg hadde da aldri «dødset», men meldte meg spontant på. Det var en fantastisk opplevelse, og etter det er jeg blitt bitt av basillen. I 2018 deltok jeg på Sup og Stup og VM i dødsing på Frognerbad­et. Her kom jeg på en 4. plass i kvaliken, som besto av totalt 88 deltakere. Jeg endte til slutt på en 26. plass i finalen, noe jeg ikke var spesielt fornøyd med. Sjansen byr seg heldigvis igjen i 2019!

Før sesongen i fjor øvde jeg ikke noe saerlig, men i år har jeg jevnlig trent styrke, trampoline og ikke minst fra 10-meteren i Aquarama. Jeg har tidligere turnet og brukt mye tid på trampoline – dette merker jeg er en god erfaring å ha med seg.

TOBIAS KNUDSEN

17 år fra Lillesand

Jeg hadde mitt første dødsestup fra en 5-meter i Kaldvellfj­orden da jeg var 11 år. Samme året deltok jeg i Sup og Stups «rookiedøds» , der vi dødset fra seks meters høyde. Jeg fortsatte å dødse og har nå en 8. og en 5. plass på Sup og Stup. Sommeren 2018 kvalifiser­te jeg meg videre til finaledage­n i VM i dødsing.

Det beste med å dødse er ikke å konkurrere, men gleden av å klare nye triks/stup. Det er også nesten like gøy når andre klarer nye triks, som når man laerer noe nytt selv.

Sup og Stup Winter Edition i Aquarama

Arrangeres i Aquarama i dag fra klokka 12 til 16.

23 dødsere er påmeldt, inkludert fire tidligere verdensmes­tre

Yngste deltaker er 12 år Konkurrans­ene er også helt ville. Alle deltakerne satser alt og prøver gjerne på nye triks midt under konkurrans­en.

Akkurat nå er det ikke ekstremt mange som driver med dødsing. Jeg håper og tror at antall dødsere på lands- og verdensbas­is vil øke, for det er virkelig noe flere burde prøve ut

CHRISTOFFE­R FRIIS RIBE

18 år fra Lillesand Jeg ble introduser­t for dødsing via Sup og Stups første arrangemen­ter. Jeg syntes det var dødskult å se på de store gutta som stupte og trikset fra 10-eren. De var de store forbildene.

Jeg begynte å konkurrere i «rookiedøds», som er fra seks meters høyde. Der fikk jeg både en førsteplas­s og en andreplass. Jeg gikk videre opp til ti-meteren i 2016 og vaert med der siden. Det adrenalinr­ushet du får av å stupe er helt vanvittig deilig. Du står på toppen av tårnet med kompiser som roper deg frem med en helt sykt god stemning. Jeg håper virkelig dødsing er noe som bare kommer til å spre seg videre. Jeg står hittil med en tredjeplas­s i Sup og Stup og satser på å forbedre det i de neste konkurrans­ene.

 ??  ?? Christoffe­r Friis Ribe (18) fra Lillesand er en av 23 deltakere i dødsekonku­rransen i Aquarama i dag. Dette bildet er fra Sup og Stup i Lillesand i 2017.
Christoffe­r Friis Ribe (18) fra Lillesand er en av 23 deltakere i dødsekonku­rransen i Aquarama i dag. Dette bildet er fra Sup og Stup i Lillesand i 2017.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway