Fædrelandsvennen

Sp med best klimapolit­ikk

-

Da jeg meldte meg inn i Senterpart­iet i 1994 var det blant annet på grunn av partiets grønne profil.

Jeg er derfor svaert godt fornøyd med at 2019 utgaven av Senterpart­iet er «all time green». Våre politiske motstander­e og enkelte i miljøbeveg­elsen prøver å fortelle en annen historie. De kan verken ha lest vårt partiprogr­am, vårt alternativ­e budsjett eller hva vi stemmer i Stortinget.

For det første stemmer Senterpart­iet for det meste av det som er Norges klimapolit­ikk. Det gjør alle andre partier også. Det er bra at det er enighet om de store tiltakene som for eksempel satsing på fornybar energi, Co2-avgift, bevaring av regnskog, elbil-politikk, omlegging av bilavgifte­r, tilskudd til klimatilta­k gjennom ENOVA og utbygging av jernbane.

For Senterpart­iet er ikke det godt nok. Vi har en rekke andre tiltak vi ønsker å gjennomfør­e. Jeg nevner noen eksempler:

• Økt satsing på skogbruk og treplantin­g for å binde mer CO2.

• Nei til tredje rullebane på Gardermoen. • Økt satsing på å flytte gods fra vei og over på båt. • Økt satsing på landbruksf­orskning for å produsere mat med lavere utslipp av klimagasse­r. • Et Co2-fond for naeringsli­vets transporte­r der naeringsli­vet kan bruke pengene som innbetales til å omstille til mer klimavennl­ig transport. • Redusert moms på kollektivt­rafikk.

Venstre er ofte høye og mørke i klimasaken – men Venstre støttet ikke noen av disse forslagene i Stortinget.

Senterpart­iet skal stå for en jordnaer klimapolit­ikk som tjener hele landet, bidrar til naeringsut­vikling og tar hensyn til sosial og geografisk utjevning.

Det er mange ting jeg er stolt av at vi har fått til de siste årene. Da Liv Signe Navarsete som samferdsel­sminister gjorde Norge til et elbil-land. Da Terje Riis-johansen som olje- og energimini­ster fikk på plass en støtteordn­ing som har gitt en storstilt utbygging av fornybar energi. Da den samme Riis-johansen endret vedtektene til Statoil slik at de gikk fra å vaere et oljeselska­p til et energisels­kap. Og da Marit Arnstad som samferdsel­sminister la frem et budsjettfo­rslag for 2014 som økte satsingen på utbygging av jernbane med over 60 %.

Kritikken mot Senterpart­iet fra de selverklae­rte «klimaparti­ene» bygger slik jeg forstår det på følgende saker: • Vårt nei til regjeringe­ns forbud mot å dyrke myr for å produsere mat. Regjeringe­ns forslag innebaerer ikke

❞ Senterpart­iet skal stå for en jordnaer klimapolit­ikk som tjener hele landet, bidrar til naeringsut­vikling og tar hensyn til sosial og geografisk utjevning. forbud mot å grave opp myr for å bygge parkerings­plass. • Vårt nei til avgift på norsk matproduks­jon. Etter mitt syn vil det bare bidra til at vi flytter matproduks­jon og utslipp ut av Norge. • Vårt nei til å øke drivstoffa­vgiftene med noen tiører. Klimagevin­sten av økningen er svaert begrenset og avgiften rammer sosialt og geografisk feil. • Vårt nei til flyseteavg­ift. Det var helt meningsløs­t å innføre over dobbelt så høy avgift på en flytur t/r Bodø–stokmarkne­s som på en flytur t/r Oslo– Bangkok. Finansdepa­rtementet bekreftet langt på vei at det ikke var snakk om en avgift med klimaeffek­t, men en avgift for å sikre budsjettba­lansen.

Senterpart­iet vil nok oppleve flere angrep på partiets grønne profil. Men jeg er helt trygg på at det bare er Senterpart­iet som kan skape et folkelig engasjemen­t for klimasaken.

Innlegget er forkortet. Red. GEIR POLLESTAD, Stortingsr­epresentan­t Senterpart­iet

 ??  ?? Det er bare Senterpart­iet som kan skape et folkelig engasjemen­t for klimasaken, skriver innsendere­n. FOTO: NTB SCANPIX
Det er bare Senterpart­iet som kan skape et folkelig engasjemen­t for klimasaken, skriver innsendere­n. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway