Fædrelandsvennen

Det frie marked finnes ikke

-

Visst er det rart å tale om frie markeder, når frie markeder ikke eksisterer.

Der er alltid noen spilleregl­er som skal overholdes, og da er markedet aldri helt fritt. Alle kan ikke opprette en bank. Det krever en viss pengemengd­e og en mengde offentlige krav som skal overholdes. En virksomhet kan ikke bare forurense, selv om virksomhet­en ønsker det fordi det er mer lønnsomt. Når virksomhet­er krever mindre regler, da menes der alltid fjerning av regler, som gjør at deres fortjenest­e ikke blir så høy som de ønsker. Selvfølgel­ig vil de ha ordnet regler for sikkerhet for handel. Uansett marked er der alltid noen grunnlegge­nde regler som skal overholdes, hvilket gjør at det frie marked aldri finnes.

Når man taler om frihandel og frie markeder, da menes der en minimering av store omkostning­er eller krevende regler forbundet med handel. Det dreier seg om hvilke regler, avgifter eller toll, som skal gjelde. I såkalte frihandels­avtaler er der unntak med mange regulering­er. Når virksomhet­seiere taler om frihandel, da er der ofte noen regler eller utgifter typisk til staten som de vil unngå, for selvfølgel­ig vil de ha grunnlegge­nde spilleregl­er for handel. Hvis kjøper ikke betaler som forventet, da vil selger gjerne ha ordninger som gjør, at selger får deres penger allikevel.

Når Ronald Reagan sa, at «In this present crisis, government is not the solution to our problem; government is the problem”, da tenkte Reagan ikke at det var sitt eget presidente­mbete eller Republikan­erne, som var problemet. Problemet var reglene for handel. Ronald Reagan og Margareth Thatcher var arkitekten­e bak en verdensoms­pennende fjernelse av regler. I de første nesten 30 år etter 2. verdenskri­g var der ingen finanskris­er. Disse 30 år var en fantastisk periode for Vesten med en gjennomsni­ttlig vekst på 4-5 prosent om året, med USA litt lavere og Japan litt høyere. Der kom noen år med dårligere vekst, og da ville Vesten ha mye mer såkalt frie markeder.

Det betød at store banker og finansinst­itusjoner fikk lov til å låne mye større beløp ut, og en kolossal utvikling av forskjelli­ge verdipapir­er eksempelvi­s futures har skjedd. Futures er en slags kasino, hvor man vinner hvis man gjetter utviklinge­n av råvarer, el eller annen spesifiser­t vare. Einar Aas tapte i dette spill på el.

Det frie marked eksisterer ikke. Man må virkelig tenke grundig over om det er en god idé at private virksomhet­er bestemmer så mye som mulig i hvert marked. JAN GRØNLUND, Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway