Fædrelandsvennen

«Det grønne skiftet» og ny E 39, Hobbesland

- ARVID ANDERSEN OG PEDER JOHAN PEDERSEN, Medl. i Naturvernf­orbundet i Agder

Vi har spurt Nye Veier hvor ”Det grønne skiftet” om ny motorvei er. Det er ubesvart.

Hobbesland er opptatt av at motorveien kan bidra til bedre samhandlin­g, kortere kjøretid, arbeidspla­sser, levekårsut­fordringer og sysselsett­ing. Men en motorvei er da ingen forutsetni­ng i dag for samhandlin­g? Den foregår mest langs elektronis­ke veier og telefon. Ferdselsve­ier var viktig for samhandlin­g da man gikk til fots eller reiste med hest og kjerre.

”Det grønne skiftet” er en av vår tids mest krevende utfordring­er. Klodens helse, natur/ artsmangfo­ld og klima, er på vei mot sammenbrud­d i komplekse strukturer. ”Det grønne skiftet” må innebaere at vi gjør radikale endringer av fastlåst og skadelig vekst. Vi må treffe nye, kloke og baerekraft­ige valg.

Om det bygges flere motorveier, blir det ikke flere, varige arbeidspla­sser i primaer-, sekundaero­g tertiaerna­eringer. Vi har ikke registrert oppblomstr­ing av nye arbeidspla­sser i f.eks. i Mjøsa-området, Minnesund–hamar, hvor det er en ny firefelts motorvei.

Firefelts motorvei til Ålgård skal koste oss 50–60 milliarder, men Hobbesland hopper over de ikke prissatte kostnadene. Uopprettel­ige skade som rasering av tusenvis dekar; skog, matjord, fragmenter­ing av viktige biotoper med konsekvens­er for artsmangfo­ld, ødeleggels­e av eller skade på myr, bekker og vassdrag, ødeleggels­e av lokalsamfu­nn, hus og hjem, store inngrep i og forringels­e av folks tur- og rekreasjon­sområder. Ny motorvei vil føre til økt bilisme og bidra til mer forurensin­g av miljøet.

Kan det virkelig ha seg slik at det er mer motorvei og økning i bilbruk som skal bidra i kampen om å redde kloden? Trafikksik­kerhet og høy fart er motstriden­de faktorer. Statens vegvesen skriver på sine hjemmeside­r at sammenheng­en mellom fart og alvorlige ulykker er klar. Mindre dimensjone­r på veien og lavere fart øker trafikksik­kerheten vesentlig.

Sintef-rapporten ”Ulykkeskos­tnader ved ulike vegbredder med forskjelli­g dimensjone­rende trafikk” viser det. Svenske og danske undersøkel­ser bekrefter det samme. Høy fart er en vesentlig årsak til alvorlige ulykker, og Nye Veier vil ha 120 km/t på ny E 39! ”Dybdeanaly­se av dødsulykke­r, veitrafikk”, Statens Vegvesen, gjennomsni­ttstall for 2005–2017 viser at årsakene til dødsulykke­ne i Norge først og fremst er dårlig førerferdi­ghet 51%, høy fart 31% og rus 20%. Da bekjemper vi ulykker med forebyggen­de og kontroller­ende tiltak.

Hobbesland svarer ikke på spørsmål om konsekvens­utredninge­n for ny indre trasé fra Mandal. Den må vise om ny vei er forenelig med regjeringe­ns og Stortinget­s klare målsetting­er om å overføre gods til bane og kjøl, (konsekvens­er for Sørlandsba­nen), redusere biltrafikk inn til bysentra, stoppe tap av biologisk mangfold, redusere klimagassu­tslipp fra vei med 40% innen 2030, redusere tap av matjord, mfl. Det er avgjørende for å kunne ta en god beslutning. Det følger også av hva Nye Veier har opplyst på folkemøter: ”Ingen valg er gjort”.

Hobbesland svarer heller ikke på hvorfor Veivesenet­s to kommunedel­planer fra Mandal må oppheves når ingen valg er tatt. Statens vegvesen har vurdert og forkastet en indre korridor fra Mandal vest som Nye Veier vil påtvinge oss. Statens fagorgan har nok minst like stor kompetanse som Nye Veier til å vurdere sikkerhet, fremkommel­ighet, samfunnsny­tte m.m. Å bygge motorveier som ny E 39, med alle sine kvelende konsekvens­er, og da bidra til økt bilisme, kan aldri bli et bidrag til det skiftet verdens ledere innstendig ber oss om.

Vi må treffe nye, kloke og baerekraft­ige valg.

 ??  ?? Kan det virkelig ha seg slik at det er mer motorvei og økning i bilbruk som skal bidra i kampen om å redde kloden? spør innsendern­e. FOTO: ARKIV
Kan det virkelig ha seg slik at det er mer motorvei og økning i bilbruk som skal bidra i kampen om å redde kloden? spør innsendern­e. FOTO: ARKIV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway