Fædrelandsvennen

– Jeg tenkte «nå skal jeg kødde litt med ham»

- Måten Johannes Høsflot Klaebo avgjorde stafetten på, vekker oppsikt. NICHOLAS BERGH ERLEND NESJE ANNE-MARIT DAHL

Først i OL, nå i VM. Johannes Høsflot Klaebo (22) avgjorde fredag sin andre mesterskap­sstafett for Norge.

Denne gangen sikret Klaebo seieren med en frekk manøver. Han rundlurte Ustjugov etter en utforkjøri­ng og fikk en liten luke. Deretter så han seg aldri tilbake.

«Han leker med Ustjugov!», sa Nrk-ekspert Fredrik Aukland. Selv forklarer Klaebo at rykket ikke var planlagt – snarere tvert imot.

– Jeg fikk noen billige meter på annenrunde­n. I hodet mitt tenkte jeg bare «nå skal jeg kødde litt med ham» og plutselig var det nesten ti sekunder. Da skjønte jeg at jeg bare måtte gå helt inn til mål, sier Klaebo til NRK.

– Jeg var ikke forberedt på det her. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle få muligheten til å gå ifra. Det var spesielt, sa Klaebo til pressen etter seieren.

I intervju med NRK etter rennet fortalte trønderen mer om oppladning­en til stafetten.

– Sundby fortalte at du ikke har sovet de siste tre dagene. Hvordan har du egentlig hatt det?

– Jeg har ikke hatt det noe bra, for å vaere helt aerlig. I morges skalv hendene mine. Jeg var iskald.

Til slutt vant Norge med 38,8 sekunder ned til Russland – den tiende strake norske stafettsei­eren i VM på herresiden. Frankrike tok bronsen.

SUPERDUELL

Stafetten gikk tidvis rolig for seg. Eller i et «lusetempo», som Nrk-ekspert Torgeir Bjørn kalte det.

Ut på siste etappen gikk likevel Klaebo og Ustjugov alene sammen – langrennss­portens superduell. Det ble en taktisk tvekamp fra første stavtak.

Det var ventet at Ustjugov skulle gå «all inn» på sisterunde­n. Men så skjedde noe uventet. Med drøyt tre kilometer igjen fikk Klaebo noen få meter i en utforkjøri­ng. Plutselig valgte nordmannen å oppretthol­de trykket på flaten – og Ustjugov viste svakhetste­gn.

På få kilometer ble det en luke på 20 sekunder. Stafetten hadde blitt avgjort – på et forbausend­e tidspunkt. Ustjugov var helt utslitt og måtte konsentrer­e seg om å sikre sølvet.

– For å vaere helt aerlig hadde jeg tidlig lyst til å melde på radioen at jeg syntes han (Ustjugov, jou.anm.) så sliten ut, men jeg turte ikke å si det høyt, sa Norges trener Eirik Myhr Nossum etter triumfen.

Etter rennet fortalte Russlands trener Markus Cramer at Ustjugov har hatt mageproble­mer de siste dagene. Men Ustjugov hadde en annen versjon.

– Jeg hadde ikke problemer med magen, jeg var bare sliten på slutten, sier Ustjugov gjennom en tolk i pressesone­n etter rennet.

– Men treneren din sa du var syk?

– Neste spørsmål. Nossum hadde stor forståelse for Ustjugovs problemer, dersom han slet med magen.

– På dette nivået er guttene så jevngode at noen prosenter hit og dit gjør at du ikke har noen sjanse. Har du hatt mageproble­mer, er du satt tilbake. Det så vi jo greit, sa Nossum.

UVENTET UTVIKLING

I NRKS direktesen­ding var Martin Johnsrud Sundby overrasket da han innså Klaebos bragd.

– Vi har sett for oss mange scenarioer, men dette hadde vi ikke sett for oss, sa Sundby, som var full av lovord om Klaebo.

– Vi har en sinnssykt voksen 22-åring som går siste etappe. Det er helt utrolig. Jeg er stum av beundring. Han har ikke sovet på tre dager, tror jeg, og så gjør han det her, fortsatte Sundby.

Sundby skal – i motsetning til Klaebo – gå femmila på søndag, i det som blir Vm-avslutning­en. Vinner Norge den øvelsen, gjør de rent bord på herresiden i VM. Fasit er nemlig fem gull av fem mulige så langt.

– Det er fantastisk å ha tatt fem av fem til nå. Det er ganske enormt.

 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ?? Her feirer Johannes Høsflot Klaebo den suverene stafettsei­eren.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Her feirer Johannes Høsflot Klaebo den suverene stafettsei­eren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway