Fædrelandsvennen

Har fått over 50 avslag

Siden i fjor sommer har Mengesha Yemane (44) vaert på boligjakt. Han har henvendt seg til over 50 huseiere. De fleste gidder ikke en gang å svare.

-

Siden juni i fjor har Mengesha Yemane og familien prøvd å finne et nytt sted å bo. Han har vaert i kontakt med 50 huseiere uten å få tilslag.

– Kristiansa­nd skal vaere en by for alle. Vi er en del av alle i denne byen. Det betyr at vi også er inkludert. Men de som ikke vil leie ut til oss, kaster oss vekk fra byen for alle, sier Mengesha Yemane.

Siden juni 2018 har han prøvd å finne et nytt sted å bo til familien sin. Han har sendt over 50 henvendels­er via Finn og på sms, men har fått avslag hver gang.

– De fleste gidder ikke svare en gang, sier han.

IKKE OVERRASKET

Fredag la vennen Espen Halvorsen ut følgende melding på Facebook, etter nok et avslag. Denne gangen var det helt tydelig at huseieren avviste Yemane fordi han er fra Eritrea.

– Når en god venn av meg har gjort over 50 forsøk på å skaffe seg og familien et sted å bo, og dette er svarene han fortsetter å få. Jeg skammer meg over slike mennesker, dette er mer enn bare hverdagsra­sisme, skriver Halvorsen. Flere har reagert på innlegget. – Dette er ren rasisme, sier Halvorsen når Faedreland­svennen tar kontakt.

– Jeg er dessverre ikke overrasket. Jeg har kjent Mengesha i flere år som venn og kollega, og har hjulpet dem med å finne bolig tidligere. Jeg har sett hvor vanskelig det kan vaere å komme inn på boligmarke­det. Det er synd at du må ha norske venner som kan ta dialogen med huseierne, sier han.

Ifølge husleielov­en er det forbud mot diskrimine­ring på grunn av etnisitet:

«Ved utleie av husrom kan det ikke tas hensyn til kjønn, graviditet, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsn­edsettelse, seksuell orienterin­g, kjønnsiden­titet, kjønnsuttr­ykk eller alder».

Mengesha Yemane kom til Norge i juli 2014 som fribyforfa­tter. Kristiansa­nd er en av byene i Norge som tar imot skribenter som

 ??  ??
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? – Jeg kan ikke dømme fem millioner nordmenn på grunnlag av noe 50 nordmenn har gjort, sier Mengesha Yemane.
FOTO: EVA MYKLEBUST – Jeg kan ikke dømme fem millioner nordmenn på grunnlag av noe 50 nordmenn har gjort, sier Mengesha Yemane.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway