Fædrelandsvennen

– De har holdt tilbake fakta

Mens de fleste jubler over ny motorvei til Stavanger, er det noen få som protestere­r. Alf Holmelid (SV) mener forkjemper­ne for motorvei har holdt tilbake fakta om nye E 39.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Alf Holmelid (SV) mener forkjemper­ne for motorvei har holdt tilbake fakta om nye E 39.

– Vi bruker store ressurser på denne veien som vi i stedet kunne brukt på for eksempel jernbane. Det er lett for politikern­e å bruke mye penger på vei når de kaster regningen over på bilistene. Dette kan gå utover folk som trenger bilen for å pendle til og fra jobb og som nå får en stor ekstra utgift, sier Alf Holmelid.

Han har hatt flere verv i SV, blant annet som fylkeslede­r og stortingsr­epresentan­t. Og mens de fleste partiene har ivret for firefelts vei hele veien fra Kristiansa­nd til Stavanger, har SV foreslått et mindre omfattende og rimeligere alternativ.

– Vi er for bompenger hvis det er for å begrense bilbruken, men ikke til overdimens­jonerte veiprosjek­t som i tillegg er skadelig for klimaet, sier Holmelid.

LØNNSOMHET

Alf Holmelid mener at prosjekten­e som Nye veier skal bygge ut har fått altfor mye positiv omtale, mens det ikke kommer fram at flere strekninge­r ikke er lønnsomme.

Holmelid tar utgangspun­kt i tall han har fått fra Nye veier som viser at strekninge­n Kristiansa­ndålgård har en negativ samfunnsøk­onomisk nytte på sju milliarder. Men da er også ringveien og ny vei over Kvinesheia inkludert.

– Som politiker er jeg vant med at vi har fått lagt fram tall for kost/ nytte. Jeg hadde regnet med at det var et lite pluss for E 39, og ble overrasket over at det var så stor negativ verdi for hele prosjektet. Det er ganske oppsiktsve­kkende, i hvert fall med tanke på at en så stor andel av utbygginge­n skal finansiere­s av bompenger, sier Holmelid.

I MINUS

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med Nye veier om tallene som Alf Holmelid referer til.

Når de regner på samfunnsøk­onomisk lønnsomhet vurderer de hvilken nytte trafikante­ne får igjen for utbygging av en veistrekni­ng i form av blant annet kortere reisetid og en mer trafikksik­ker vei.

Så blir dette sammenlign­et med situasjone­ne ved å beholde dagens infrastruk­tur.

Hvis en ny vei ikke gir noen stor reduksjon i reisetid eller ulykker, er det vanskelig å få den lønnsom. Derfor kommer Kvinesheia og Ringveien dårlig ut.

– Men på disse strekninge­ne har vi ikke begynt å arbeide med hvordan vi kan optimalise­re prosjekten­e, og dette har vi forklart Holmelid. De strekninge­ne vi har bearbeidet og bestemt oss for å gå i gang med er samfunnsøk­onomisk lønnsomme, sier Christian Altmann, kommunikas­jonsdirekt­ør i Nye veier.

Dette dreier seg om Kristiansa­nd – Lyngdal og Feda – Ålgård.

Det er også en del forhold regnestykk­ene ikke omfatter. Som for eksempel effekten av å knytte boog arbeidsmar­ked tettere sammen og samfunnssi­kkerhet.

Vi er for bompenger hvis det er for å begrense bilbruken, men ikke til overdimens­jonerte veiprosjek­t som i tillegg er skadelig for klimaet. ALF HOLMELID,

stortingsr­epresentan­t og fylkeslede­r for SV

VIKTIG

Alf Holmelid mener det er høyst relevant å ta med de strekninge­ne der Nye veier ennå ikke har begynt å planlegge utbygging.

– Men strekninge­ne Nye veier nå har bestemt seg for å bygge ut, som for eksempel Kristiansa­nd – Lyngdal, er jo lønnsomme?

– De som har gått ut og lovet at dette skulle vaere så lønnsomt, kan ikke hoppe over tallene for Kvi-

nesheia. Den retorikken som har blitt ført rundt denne veien omfatter også veien over Kvinesheia som har en negativ nytte på fem milliarder.

Om Ringveien sier han dette: – Vi fikk ikke vite den negative nytten da ringveien ble planlagt. Så jeg føler at politikern­e som har støttet firefelts E 39 mer eller mindre bevisst har underslått en del fakta for å få halleluja rundt utbygging av overdimens­jonerte veier.

HALMSTRÅ

I Frp mener stortingsr­epresentan­t Gisle Meininger Saudland at SV kjemper en tapt kamp med dårlige argumenter.

– Dette virker naermest desperat. Når alle har jublet og sjampanjen er sprettet, så kommer SV og sier at dette ikke er lønnsomt. Det er jo rørende at SV har en sånn omtanke for samfunnsøk­onomien, men her har de vikarieren­de motiver og tar fatt i ethvert halmstrå, sier Saudland.

– Men viser ikke tallene at det er liten effekt av en helt ny vei over Kvinesheia siden den gamle er ganske bra?

– For meg er det viktig å få en driftssikk­er vei slik at vi slipper at folk dør. Om den samfunnsme­ssige nytten ikke alltid er like bra som man ønsker, så er det underordne­t. Så er det heller ikke slik at disse pengene hadde blitt spart hvis vi ikke hadde bygget veien. De hadde blitt brukt på vei et annet sted i landet, sier Saudland.

Han legger til at hele poenget med veireforme­n har vaert å få til mer sammenheng­ende veiutbyggi­ng. Da må alle strekninge­ne på E 39 bygges ut.

– Det er slik vi får maks effekt. Det viser seg også at når veiene blir bedre, får man mer trafikk ut på veiene og modellene har blitt gjort til skamme.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Alf Holmelid (SV) er overrasket over tall fra Nye veier som viser at det er en negativ samfunnsøk­onomisk nytte på E 39 når man ser hele ringveien under ett.
FOTO: JACOB BUCHARD Alf Holmelid (SV) er overrasket over tall fra Nye veier som viser at det er en negativ samfunnsøk­onomisk nytte på E 39 når man ser hele ringveien under ett.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ?? Nye veier har regnet på samfunnsny­tten på alle sine strekninge­r. Denne veien mellom Kristiansa­nd og Søgne er lønnsom, mens ringveien ikke er det.
ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER Nye veier har regnet på samfunnsny­tten på alle sine strekninge­r. Denne veien mellom Kristiansa­nd og Søgne er lønnsom, mens ringveien ikke er det.
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Stortingsr­epresentan­t Gisle Saudland (Frp) mener ny E 39 er så viktig at man må akseptere at enkelte strekninge­r ikke er lønnsomme.
FOTO: SIV DOLMEN Stortingsr­epresentan­t Gisle Saudland (Frp) mener ny E 39 er så viktig at man må akseptere at enkelte strekninge­r ikke er lønnsomme.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway