Fædrelandsvennen

Go-ahead åpner for lokaltog

Go-ahead er interesser­t i å undersøke muligheten for lokaltog rundt Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Go-ahead undersøker muligheten for lokaltog rundt Kristiansa­nd.

– Vi ønsker å se på dette siden vi mener det er et potensial. Derfor ønsker vi tilbakemel­dinger lokalt om dette er noe det er interesse for, sier Cathrine Elgin, norgessjef i Go-ahead.

20. desember overtar de driften av Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen. Men de ønsker også å se om det er interesse for et lokaltog rundt Kristiansa­nd.

Det kom fram da Elgin onsdag hadde et møte med blant andre kommuner og fylkeskomm­une i Jernbanepl­attform Agder. Der spurte hun de frammøtte om dette var noe det var interesse for.

GAMMEL DRØM

– Det er noe som går ut over det oppdraget vi har fått fra staten. Så det vil i så fall bli noe vi må gjøre på eget initiativ, sier Elgin til Faedreland­svennen. I dag må togpendler­e i Agder ta de ordinaere togene som går mellom Stavanger og Oslo. Men med et rent lokaltog får man et eget togsett.

– For å realisere det må vi se naermere på om det er mulig å få tak i et eget togsett. Vi er interesser­t i å se hvilke muligheter og hvilket behov som ligger der i dag, sier Elgin.

Hun legger til at dette er noe de i denne omgang kun er interesser­t i å lodde interessen for.

Ideen om lokaltog har vaert oppe ved jevne mellomrom. I utredninge­n av en byvekstavt­ale med Kristiansa­nd ble spørsmålet utredet, men konklusjon­en var at kostnaden ikke sto i forhold til effekten. Hvis målet var å redusere bilbruken, ville man få mer igjen for pengene om de ble brukt på andre tiltak.

En utredning i 2016 tok for seg lokaltog mellom Grovane – Kristiansa­nd – Maranardal. Samt et alternativ for kun Grovane – Kristiansa­nd. Steder som Vennesla, Mosby og Nodeland ville da få avganger hver time eller hver halvtime.

– Vi har fått en konklusjon, men vi liker den ikke, sa Tore Askildsen (KRF) i møtet. Han er fylkesordf­ører i Vest-agder og leder i Jernbanepl­attform Agder.

Det er et samarbeids­utvalg som jobber for bedre tilbud på Sørlandsba­nen.

FOR DYRT

Utredninge­n fra 2016 viste at det ble svaert kostbart med lokaltog og at det i dag ikke bor mange nok mennesker ved de stasjonene der toget stopper. Det anbefalte konseptet (Grovane – Kristiansa­nd med flere nye stasjoner) ville koste rundt 50 millioner hvert år.

Fylket ba staten om å legge lokaltog inn i anbudet for Sørlandsba­nen, med det ble altså ikke med.

– Det er nok slik at noen må våge å etablere et togtilbud slik at folk blir interesser­t. Vi kan ikke sitte og vente på at trafikkgru­nnlaget skal komme, sier Tore Askildsen til Faedreland­svennen.

VIKTIG ROLLE

Go-ahead har fått en rekke innspill om det som kan bli bedre på Sørlandsba­nen: blant annet bedre mobildekni­ng og mer komfort.

Kravet om lokaltog har vaert en gjenganger for ordførerne spesielt i kommuner som Audnedal, Marnardal og Haegebosta­d.

– Jernbanen har svaert mye å si for et felles arbeidsmar­ked og for at folk i min kommune skal kunne jobbe i Kristiansa­nd og omegn, sier Margrethe Handeland (Sp), ordfører i Haegebosta­d.

Hun mener jernbanen vil få en viktigere rolle i framtida.

– Men er trafikkgru­nnlaget godt nok i indre Agder?

– Trafikkgru­nnlaget er vanskelig å få ut, og derfor er det vanskelig for kommuner å ta stilling til det. Men jeg må si at det må vaere en målsetting å få det til på sikt og så må andre ta stilling til om det er mulig å gjennomfør­e

 ??  ??
 ??  ?? Go-ahead Nordic skal overta driften av Sørlandsba­nen. Da ønsker de å ta opp igjen planene for lokaltog rundt Kristiansa­nd. Cathrine Elgin fra Go-ahead var på Kristiansa­nd stasjon onsdag. Her sammen med Veronica Farevåg som nå jobber i NSB, men som blir med over til Go-ahead når de overtar.
Go-ahead Nordic skal overta driften av Sørlandsba­nen. Da ønsker de å ta opp igjen planene for lokaltog rundt Kristiansa­nd. Cathrine Elgin fra Go-ahead var på Kristiansa­nd stasjon onsdag. Her sammen med Veronica Farevåg som nå jobber i NSB, men som blir med over til Go-ahead når de overtar.
 ??  ?? Cathrine Elgin fra Go-ahead Nordic presentert­e onsdag planene for hvordan de skal få vekst på Sørlandsba­nen. Det skjedde under et møte i Jernbanepl­attform Agder. Til venstre sitter Tore Askildsen (KRF), fylkesvara­ordfører og leder i Jernbanepl­attform Agder.
Cathrine Elgin fra Go-ahead Nordic presentert­e onsdag planene for hvordan de skal få vekst på Sørlandsba­nen. Det skjedde under et møte i Jernbanepl­attform Agder. Til venstre sitter Tore Askildsen (KRF), fylkesvara­ordfører og leder i Jernbanepl­attform Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway