Fædrelandsvennen

På tredje forsøk klarte han det. Nå er Tom Hugo og hans KEIINO på vei til Tel Aviv og kristiansa­nderen har fått en sjanse til virkelig å slå gjennom.

På tredje forsøk klarte han det. Nå er Tom Hugo og hans KEIINO på vei til Tel Aviv og kristiansa­nderen har fått en sjanse til virkelig å slå gjennom.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

Alle spådde at «Spirit in the sky» ville vinne. Den er spesialdes­ignet for Grand Prixuniver­set i form, innhold, uttrykk og budskap. Den klikker inn på de fleste målestokke­r i konkurrans­en. Den handler om kampen vi alle må kjempe for vår identitet og peker på både legning, etnisitet og kjønn – ikke minst fordi bandet jo består av homofile Tom Hugo og samiske Fred Buljo.

Det samiske innslaget er passe godt vektet i låten og glir faktisk greit inn i det fengende popunivers­et som er grunntonen i sangen – og det er godt gjort. Det kunne fort blitt en påklistret, kosmetisk effekt og framstått som et desperat rop om litt politisk good will, men joikingen gir heller låten litt karakter og litt sting. Det er tredje gang innslag fra den samiske kulturarve­n skal løftes fram på Eurovision-scenen. Både Norge og Sverige har forsøkt seg, og det blir spennende å se hvordan det blir mottatt. Det har ikke gått bra før. Kanskje har verden gått framover – selv i Melodi Grand Prix.

For det er litt av et sirkus han skal inn i nå – kristiansa­nderen Tom Hugo sammen med Fred Buljo og Alexandra Rotan. For Tom Hugo, som ikke helt har klart å bryte lydmuren i Norge og fått en nasjonal status kan denne musikkfest­en åpne mange dører. Men Melodi Grand Prix har omstridt verdi og å bli en del av dette kan også lukke noen dører. Konkurrans­en gir ikke kred i alle slags musikkmilj­øer.

Det er ikke på denne scenen ny musikk skapes. Det er sementert og gammeldags musikkuniv­ers med stort innslag av pompøse og følsomme ballader blandet med usedvanlig lettbeint pop. Og

– skulle Tom Hugo lykkes helt til mål å erobre Tel Aviv vil vi få nokså tunge runder med diskusjone­r om hvor riktig det er at lisenspeng­er skal gå med til å avvikle en musikkfest som tidvis bikker og blir et sirkus av kitsch. Mens andre vil forsvare nettopp festen dette er, og også det internasjo­nale samrøret. Selv når Israel får vaere med i en europeisk konkurrans­e, selv når demonstran­ter allerede har meldt sin ankomst til Tel Aviv

for å protestere mot at en okkupasjon­smakt skal vaere festarrang­ør.

Melker Tom Hugo denne seieren for hva den kan vaere verd, kan det ta en ny vending i hans artistkarr­iere. Mange Grand Prix-artister blir fort glemt i vår tid, men det kan vaere springbret­t og når man først har fått et navn i nyhetsbild­et så kan det holdes varmt. Det går et tog for Tom Hugo nå, uavhengig av hvordan det går i Israel.

Og det kan vaere en god sjanse for en talentfull låtsnekrer fra Kristiansa­nd. Så god til å designe musikk at han helt suverent, sammen med sin ektemann Alex Olsson, klarte å komponere det helt selvsagte vinnerbidr­aget i Norsk Melodi Grand Prix.

Han vant forspillet. Kanskje vinner han hele festen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway