Fædrelandsvennen

Ungdommeli­g klima-idealisme

Til alle tider har ungdommen kjempet for sine hjertesake­r. Sjeldent har kampen vaert viktigere enn den Greta Thunberg har startet.

-

Så kom den også til Sørlandet, bevegelsen som den svenske sekstenåri­ngen Greta Thunberg har startet, og som hun fronter på sin saeregne og stillfaren­de, men samtidig karismatis­ke måte. I vår reportasje fra fredagens arrangemen­t på Torvet i Kristiansa­nd, var det lagt inn et arkivbilde av Thunberg hvor hun holder en plakat med påskriften «Skolstrejk för klimatet». Som kjent er det hennes måte å vise alvoret i situasjone­n på; betydninge­n av noen timers eller dagers skolestrei­k blekner mot den dramatisk økende klimatruss­elen.

Greta Thunberg har vaert gnisten som skulle til for å tenne den ilden av ungdommeli­g idealisme som nok har ligget og ulmet lenge, naeret av en helt reell frykt for hvilken klode dagens unge, og deres barn igjen, arver etter foregående generasjon­er. Vi trenger ikke skue langt for å observere hva det dreier seg om; riktignok

var det behagelig med en rekordvarm februarmån­ed, men som et ledd i en økende rekke av ikke-tilfeldige klimaendri­nger, var det samtidig dypt forurolige­nde.

Ungdommeli­g idealisme av det slaget Greta Thunberg har utløst, er det bare å glede seg over. Til alle tider har ungdommer stått opp og kjempet for - eller mot - det de har sett på som viktig for fremtiden. I fjor var det 50 år siden et internasjo­nalt studentopp­rør som på mange måter ble et tidsskille. Motstanden mot Vietnam-krigen mobilisert­e ikke minst ungdommen, det samme gjaldt kampen mot atomvåpen under den kalde krigen. Så hender det at idealismen tar noen svinger i uheldig retning, som for eksempel med den antidemokr­atiske Akp-bevegelsen på 1970-tallet.

Det grunnlegge­nde problemet i denne sammenheng er at når idealistis­ke unge blir voksne med jobb, familie og huslån, har idealismen en tendens til å fordampe i hverdags trivialite­t. Slik har det alltid vaert. Når det er sagt, deler vi innholdet i klimastrei­k-bevegelsen­s hovedbudsk­ap og understrek­er at det ikke må tillates å falme over tid: Klimakrise­n går ikke over av seg selv. Uten rask og resolutt handling styrer verden mot en økologisk og kulturell avgrunn.

Til alle tider har ungdommer stått opp og kjempet for - eller mot - det de har sett på som viktig for fremtiden.

 ?? ARKIVFOTO ?? Fredagens Skolestrei­k for Klimaarran­gører: Fv. Synnøve Kilnes, Lea Justine Nesheim, Felix Gupta, Kristin Knutsen, Synne Røisland, Gunnar Thorsen, Oda Sofie Pettersen, Sol Råbu og Lea Regina Miradatter Transeth.
ARKIVFOTO Fredagens Skolestrei­k for Klimaarran­gører: Fv. Synnøve Kilnes, Lea Justine Nesheim, Felix Gupta, Kristin Knutsen, Synne Røisland, Gunnar Thorsen, Oda Sofie Pettersen, Sol Råbu og Lea Regina Miradatter Transeth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway