Fædrelandsvennen

Nesten halve KRF ville regjere med Ap. Nå gjør Kjell Ingolf Ropstad Ap til Krfs hovedmotst­ander. Det er vågalt.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505 ●

Kjell Ingolf Ropstad kom til sine egne i Agder KRF i Lillesand lørdag. Og det så ut til at de kjente ham. I alle fall fikk barneog familiemin­isteren stående applaus både før og etter talen, og klappsalve­r da han siterte fra regjerings­plattforme­n.

Men kanskje var det også noen i salen som lurte litt. I alle fall blant de som tapte avstemning­en i den samme salen, under det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i slutten av oktober. Og som tilhører den delen av partiet som deretter tapte retningsva­lget med knapp margin på landsmøtet den 2. november.

For etter at Ropstad uttrykte en «spesiell takk til dere som hadde ønsket en annen retning» og understrek­et at «nå trenger vi hver eneste en av dere», så hadde stort sett resten av talen en klar brodd mot det partiet som den delen av KRF ønsket å regjere med.

I de aller fleste gjennomsla­g Ropstad trakk fram fra regjerings­plattforme­n, trakk han også fram Ap (og SV) som de fremste motstander­ne. Stikkorden­e var forbud

mot selvbestem­t tvillingab­ort, økt barnetrygd samt kontantstø­tten. Og fritidskor­tet for barn og unge.

Ropstad oppsummert­e dette i det som nok blir et slagord for KRF inn mot valgkampen: «Vi vil styrke familiene, ikke styre de».

Uten å nevne Ap og SV ved navn, var frontene også klare da han snakket varmt om verdiskapn­ing og betydninge­n av saerlig de familieeid­e bedriftene. Og få i salen lurte på hvem han siktet til da han snakket om den kristne kulturarve­n. Og understrek­et at KRF «bygger på kristne verdier. Vi skiller oss fra andre partier».

Denne strategien er dristig av Ropstad. Riktignok må han lede, vaere offensiv og selge inn de politiske gjennomsla­gene han og partiet har f åttiregjer­ing serk la e ringen. Men for å gjenreise KRF trenger han også den delen av partiet

som tapte retningsva­lget. Og han trenger ikke bare at de ikke forlater partiet, men at de aktivt engasjerer seg fram mot kommuneval­get.

Samtidig får Ropstad god hjelp av Ap på dette området. Etter at KRF valgte dem bort, har Ap-toppene spisset profilen i nettopp de sakene som Ropstad med stor rett kan skryte av å ha fått gjennomsla­g for i Solberg-regjeringe­n.

Jonas Gahr Støre har gjort kamp mot økte kontantove­rføringer til barnefamil­ier til en prioritert sak. Og tvillingab­orten har fyrt opp en samlet venstresid­e.

I tillegg kan fritidskor­tet til barn og unge utløse en interessan­t ideologisk debatt mellom høyre- og venstresid­en – etter at Oppvekstut­valget i Ap, under ledelse av Cecilie Knibe Kroglund, heller gikk inn for å innlemme fritidsakt­iviteter på ettermidda­gen i kommunale Sfo-ordninger. Ropstad gikk lørdag høyt på banen i denne kampen og sa at «frivilligh­eten er et mål i seg selv».

Kjell Ingolf Ropstad oppsummert­e de politiske gjennomsla­gene partiet har fått, med å si at «det er skjedd et tydelig skifte nå som KRF er i regjering». Det siste er ikke minst tydelig i retorikken fra KRF.

Ropstad trenger også den delen av partiet som tapte retningsva­lget.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad selger nå inn gjennomsla­gene KRF har fått i regjerings­platformen.
FOTO: NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad selger nå inn gjennomsla­gene KRF har fått i regjerings­platformen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway