Fædrelandsvennen

Vold ble som å spise middag hos oss.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

I årevis levde kona og barna i frykt for sin ektemann og far. Nå er han dømt til ti års fengsel.

Kristiansa­nd tingrett mener det er bevist at både kona og de fem barna levde under et voldsregim­e i årevis.

I den ferske dommen slår retten fast at mishandlin­gen har «fratatt fem barn deres barndom slik den skulle ha fortonet seg». Retten viser blant annet til at et av mannens barn har forklart at «vold ble som å spise middag hos oss».

Mannen i 50-årene ble pågrepet da politiet rykket ut på en melding om husbråk i fjor sommer.

Etterforsk­ningen avdekket at mannen hadde utsatt sin kone og fem barn for vold og trusler i en årrekke. I februar sto han tiltalt i Kristiansa­nd tingrett.

VOLDTOK KONA I 14 ÅR

Tingrettsd­ommer Anita Jarvoll Hekneby og de to meddommern­e ser det også som bevist at mannen voldtok kona gjentatte ganger over en periode på 14 år.

«Retten legger til grunn at tiltalte delvis brukte voldtekten­e som en måte å kontroller­e og krenke sin kone på, og gjennom dette vise henne at hun var fullstendi­g underlagt hans makt, hvilket retten finner skjerpende», heter det i dommen.

Mannens fem barn har forklart at de har vaert redde for faren så lenge de kan huske. De var flere ganger vitne til mishandlin­gen mora ble utsatt for og ble også selv utsatt for vold og trusler.

FRYKTET FOR LIVET

«Selve voldshandl­ingene har vaert av mindre alvorlig karakter, men skjedde etter hvert meget hyppig. Voldshandl­ingene var dessuten kombinert med alvorlige trusler hvor retten legger til grunn at barna etter hvert fryktet for moras, og til dels egne, liv», heter det i dommen.

Tiltalte kom til Norge som flyktning for 20 år siden. Han var i jobb noen år, men ble sykmeldt etter en skade og til slutt uføretrygd­et. Ifølge dommen eskalerte voldsbruke­n da mannen falt ut av arbeidsliv­et.

Mannen ble i tillegg til fengselsst­raffen dømt til å betale 350.000 kroner i erstatning til kona og 120.000 kroner i erstatning til hvert av barna.

NEKTET STRAFFSKYL­D

Tiltalte nekter for å ha tvunget kona til samleie og avviser at han utsatte familien sin for et voldsregim­e.

Han ble ikke trodd av retten, som ikke fant noen formildend­e omstendigh­eter. Det legges til grunn at tiltaltes krigsopple­velser har påvirket hans mentale helse, men retten mener det ikke kan vektlegges i en så alvorlig sak.

«Tiltalte har påført sin familie store lidelser, og hensynet til personlige forhold hos tiltalte vil da ha begrenset betydning ved straffeutm­ålingen», konkludere­r retten.

Dommen er ikke rettskraft­ig. Partene har 14 dager på seg til å levere en eventuell anke til Agder lagmannsre­tt.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? En mann i 50-årene er dømt til ti års fengsel i Kristiansa­nd tingrett. Han må også betale 950.000 kroner i erstatning til familiemed­lemmene som levde under et voldsregim­e i 16 år.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN En mann i 50-årene er dømt til ti års fengsel i Kristiansa­nd tingrett. Han må også betale 950.000 kroner i erstatning til familiemed­lemmene som levde under et voldsregim­e i 16 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway