Fædrelandsvennen

Toner ned svake meningsmål­inger

Partiets rekordsvak­e oppslutnin­g på meningsmål­inger ble ikke nevnt med et ord da Kjell Ingolf Ropstad talte til årsmøtet i Agder KRF.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Å sitere fra deler av Granavolde­rklaeringe­n er omtrent som å lese fra partiprogr­ammet til Kristelig Folkeparti. Før var KRF en bremseklos­s overfor regjeringe­n, nå gir partiet gass, sa Kjell Ingolf Ropstad etter å ha entret talerstole­n på fylkesårsm­øtet til Agder KRF på Kalvild gård i Lillesand.

Den ferske Krf-statsråden fra Sørlandet brukte mye av sin tale på å fortelle om alt som partiet hadde oppnådd i regjeringe­n, og fremhevet spesielt økt barnetrygd, innføringe­n av et fritidskor­t for barn fra 6 til 18 år og endring av abortloven.

Han sa at KRF ikke er som andre partier, og at KRF var et familiepar­ti. Og han la vekt på at det er klare skillelinj­er mellom KRF og Arbeiderpa­rtiet som ønsker en større grad av offentlig styring.

– Vi skal styrke familiene og frivilligh­eten, og ikke styre disse, sa han.

– KREVENDE FOR PARTIET

På februarmål­ingen som Norstat utførte for Vårt Land fikk KRF bare 3,2 prosent oppslutnin­g, og ville mistet sju av åtte representa­nter på Stortinget.

Kjell Ingolf Ropstad legger overfor Faedreland­svennen ikke skjul på at situasjone­n er krevende for partiet. Han sier partiorgan­isasjonen fram mot valget har en stor jobb å gjøre for å å vinne tilbake velgere.

– Jeg er ikke så bekymret for kommune- og fylkesting­svalget på Sørlandet, hvor vi har mange dyktige og populaere politikere å spille på. Vi må imidlertid ikke glemme at det nå også bare er to og et halvt år til neste stortingsv­alg. Innen den tid bør partiet igjen komme seg over sperregren­sen for å få utjevnings­mandater, sier Kjell Ingolf Ropstad.

STØRRE LOKAL INNFLYTELS­E

Heller ikke fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug i Agder KRF uttrykte i sin årsmøtetal­e større bekymring for de siste katastrofe­målingene.

– Nå må vi se framover, og fokusere på den kommende valgkampen. KRF i Agder er sentralt godt represente­rt med tre stortingsr­epresentan­ter og én statsråd. Nå er det imidlertid lokalvalg, og da skal vi huske at et godt samfunn bygges nedenfra, sa Kvinlaug i sin hilsen til årsmøte.

Fylkeslede­ren tok ellers til orde for utflytting av flere statlige arbeidspla­sser og uttrykte skepsis til statlig overstyrin­g av lokale vedtak, og sa han ønsker mer makt overflytte­t til fylkene.

– Skattesyst­emet endres i retning av at staten får mer og kommunene mindre inntekter fra industri og kraftprodu­ksjon. Det er bekymrings­fullt, mente fylkeslede­ren.

– MÅ NÅ HELE LANDET

Asbjørn Flåt i Mandal KRF sier han er forundret over at partiet for tiden gjør det så dårlig på meningsmål­ingene. Han tror det viktigste nå blir å nå ut med partiets politikk utenfor kjerneområ­dene på Sørlandet og Vestlandet.

Lokallagsl­eder Maria Aabøe Moen i Froland mener det er viktig at KRF nå legger uenigheten om veivalget bak seg. Dersom partiet lykkes med det, er hun optimist med hensyn til å klatre på meningsmål­ingene igjen.

Dersom partiet skal klare å vinne tilbake velgerne, mener Inger Turid Tonstad i Vennesla KRF det er viktig at partiet blir tydeligere på sin sentrumspo­litikk. Hun var selv blant de som støttet Knut Arild Hareides linje om å søke regjerings­makt med Arbeiderpa­rtiet.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Kjell Ingolf Ropstad høstet stående applaus på Krfs fylkesårsm­øte i Agder, men innrømmer at situasjone­n er krevende for partiet.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Kjell Ingolf Ropstad høstet stående applaus på Krfs fylkesårsm­øte i Agder, men innrømmer at situasjone­n er krevende for partiet.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug, som også er ordfører i Kvinesdal, ønsker mer makt til kommuner og fylker.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug, som også er ordfører i Kvinesdal, ønsker mer makt til kommuner og fylker.
 ??  ?? Maria Aabøe Moen.
Maria Aabøe Moen.
 ??  ?? Inger Turid Tonstad.
Inger Turid Tonstad.
 ??  ?? Asbjørn Flåt.
Asbjørn Flåt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway