Fædrelandsvennen

Ga instrukser til kona da kuréren ble tatt

Da narkotika-transporte­n ble stoppet på grensa, ringte den mistenkte hovedmanne­n til kona og ba henne rydde kontoret. Samtalen ble lagt fram da mannen ble fengslet, men kan ikke brukes som bevis i straffesak­en.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Onsdag la aktor ned påstand om åtte og et halvt års fengsel for uførepensj­onisten fra Kristiansa­nd. Han skal ha vaert bakmann i et norskalban­sk miljø, men nekter straffskyl­d og vil heller ikke forklare seg.

Flere spaningsbi­lder ble lagt fram i rettssaken. De viser at 63-åringen møtte en narkoselge­r i Sverige og var sammen med en kurér dagen før sistnevnte ble stoppet på Svinesund-grensen med to kilo kokain gjemt i bilen.

– FORSPILLE BEVIS

Det gikk tre måneder før 63-åringen selv ble pågrepet. Av de avlyttede samtalene framgår det at han samme dag som tollerne tok kuréren, ringte til kona. Han sier blant annet: «Hvis det blir spurt om jeg har vaert i den byen i naboland så sier du nei».

Samtalen ble lagt fram i svensk rett da den omtalte narkoselge­ren ble dømt der. Den ble også brukt av Agder lagmannsre­tt i forbindels­e med fengslinge­n av 63-åringen i februar 2017.

«At han ga beskjed til sin kone om at han nå kastet telefonen sin og ba henne rydde kontoret hans og fjerne alt han hadde skrevet og regnet på, og fjerne alt av adresser, og instruerte henne i hva hun skulle si dersom politiet kom, vitner om en sterk vilje til å forspille bevis», heter det i kjennelsen.

SKAL SLETTE SAMTALEN

Men telefonsam­talen ble ikke lagt fram for Kristiansa­nd tingrett i straffesak­en som ble avsluttet onsdag.

– Hva gjelder avlytting mellom naerståend­e, så er det begrensnin­ger i retten til å bruke dem som bevis. Naerståend­e er ikke forpliktet til å avgi forklaring i straffesak­er mot sine naermeste så da kan en heller ikke bruke samtalene som bevis, sier aktor Jørgen Henriksen.

Påtalemynd­igheten skal etter loven slette slike samtaler.

– Men sletteplik­ten oppstår imidlertid ikke umiddelbar­t. Politiet har anledning til å gå gjennom og bearbeide dem under etterforsk­ningen. Dersom politiet også etter hvert kan mistenke den naerståend­e for medvirknin­g til for eksempel narkotikaf­orbrytelse­r, så inntreffer likevel ikke sletteplik­ten. Da kan de brukes som bevis både mot den naerståend­e og den som var gjenstand for avlyttinge­n, sier Henriksen.

Kona til 63-åringen har ikke vaert siktet i saken. Sønnen hans var en periode siktet, ettersom politiet hos ham fant det de mener er 63-åringens narkotikar­egnskap med oversikt over kunder.

– IKKE KJENT MED SAMTALE

63-åringens forsvarer John Christian Elden opplyser til Faedreland­svennen at han ikke er kjent med konesamtal­en, og ikke kan kommentere den.

– Det ble ikke påstått fra politiet at han hadde gjort det eller ringt henne. Dersom det hadde ligget noen slik samtale i bevisene, ville det vaert i strid med loven å føre den på grunn av personvern og familierel­asjonen, sier Elden.

Han har ellers stilt spørsmål om 63-åringens nedtegnels­er på papirlappe­r virkelig er et narkotikar­egnskap, og har kritisert politiet for å ha tolket for mye inn i dem.

Uførepensj­onisten har tidligere blitt frifunnet for flere dommer på grunn av utilregnel­ighet. I denne straffesak­en mener de sakkyndige at 63-åringen er tilregneli­g, men stiller seg bak en tidligere vurdering om at han har diagnosen paranoid schizofren­i.

Elden mener det er så mye tvil rundt tilregneli­ghet at mannen må frifinnes.

I fjor vår ble 63-åringens datter og svigersønn dømt for narkotikak­riminalite­t, som en av flere i den såkalte albanerlig­aen.

 ?? FOTO: POLITIET ?? Dagen før den 49 år gamle kuréren (t.v.) ble tatt med narkotika på Svinesund, ble han fotografer­t av politiets spanere sammen med Kristiansa­nd-pensjonist­en på en bensinstas­jon i Sverige. Sistnevnte betalte for drivstoffe­t som her fylles på en VW Polo.
FOTO: POLITIET Dagen før den 49 år gamle kuréren (t.v.) ble tatt med narkotika på Svinesund, ble han fotografer­t av politiets spanere sammen med Kristiansa­nd-pensjonist­en på en bensinstas­jon i Sverige. Sistnevnte betalte for drivstoffe­t som her fylles på en VW Polo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway