Fædrelandsvennen

Fregatten på plass på lekter

Den hevede fregatten KNM Helge Ingstad skulle etter planen transporte­res til Haakonsver­n søndag kveld etter at den i helga var hevet og plassert på en lekter.

- NTB

Det opplyste Forsvaret søndag formiddag. Går dette som planlagt, vil fregatten bli fulgt av fartøyer fra Kystverket og Sjøforsvar­et til Haakonsver­n, ifølge Forsvaret.

PÅ LEKTER

Fregatten som ble hevet lørdag, ble plassert på lekteren Boabarge 33. Lekteren ble natt til lørdag plassert under Helge Ingstad, og i løpet av dagen ble den nøyaktig posisjoner­t. Deretter ble lekterens ballasttan­ker tømt, og lekteren ble gradvis hevet opp av vannet.

Før avgang søndag var planen at fartøyet skulle sveises fast til lekteren. Flere tiltak skal gjøres for å sikre fregatten om bord på lekteren. Når «Helge Ingstad» er på plass på lekteren, skal skipet fraktes til Haakonsver­n, der skal alt av olje og våpen fjernes fra fregatten.

OLJESØL

I forbindels­e med hevingen av den havarerte fregatten ble det blitt gjort funn av oljesøl i Hjeltefjor­den.

Mannskaper var lørdag ute for å undersøke om sjøfugl var tilgriset, etter at Kystverket før helgen fikk inn en bekymrings­melding om diesel- og oljesøl i naerheten av sjøfugl i Hjeltefjor­den, skriver NRK.

– Det ble funnet en del dieselolje i bukter ved land, men ingen oljeskadd fugl, sier Alf Halsen i Interkommu­nalt Utvalg mot Akutt forurensin­g.

INNENFOR LENSENE

Ifølge Kjell Aasebø i Kystverket er det snakk om en del hundre liter som har lekket ut i forbindels­e med hevingen av fregatten.

– Det har skjedd lekkasjer i forbindels­e med at vann er pumpet ut av havaristen. Det er heldigvis ikke snakk om store mengder. Det er mulig å holde absolutt alt innenfor lensene, sier Aasebø.

Beredskaps­direktør i Kystverket Jon Marius Ly sier det ikke er risiko for store utslipp. Men opplyser at området blir overvåket med fly og droner.

– Det vil bli gjort grundige undersøkel­ser i etterkant av operasjone­n, sier Ly.

Fregatten Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola ved Sturetermi­nalen i Hordaland 8. november.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KNM Helge Ingstad lå til kai ved Hanøytange­n lørdag. Prosessen med å heve lekteren Boabarge33 før skipet fraktes til Haakonsver­n søndag kveld, var da godt i gang.
FOTO: NTB SCANPIX KNM Helge Ingstad lå til kai ved Hanøytange­n lørdag. Prosessen med å heve lekteren Boabarge33 før skipet fraktes til Haakonsver­n søndag kveld, var da godt i gang.
 ??  ?? Lekteren Boabarge33 ble senket ned før overføring av fartøyet fra kranfartøy­ene ble igangsatt.
Lekteren Boabarge33 ble senket ned før overføring av fartøyet fra kranfartøy­ene ble igangsatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway