Fædrelandsvennen

Rask og rimelig bedring av helsetilbu­det

-

Tiltak som har fungert godt i høyinntekt­sland har ikke gitt samme resultater i land med laveller middels inntekt.

Det er lettere å dokumenter­e problemer enn å løse dem.

En studie nylig publisert i prestisjet­unge ”British Journal of Surgery” viser et samspill mellom helsemyndi­ghetene i Benin, en ideell organisasj­on og en akademisk aktør som sammen oppnådde begge deler. Det gikk fort, og kostet lite. Suksessopp­skriften har stort potensial.

Lancet globale helsekommi­sjon har dokumenter­t behovet for utvikling av trygg og tilgjengel­ig kirurgi i storskala. Skal vi lykkes med å oppnå FNS to første baerekraft­smål med å utrydde fattigdom og sult, er utvikling av tilfredsst­illende helsetilbu­d en del av løsningen.

Pasientsik­kerhet ved kirurgisk behandling har vaert et viktig tema for profesjone­n de to siste tiårene. Det har vaert gjort mange fremskritt innen identifise­ring av årsaker til feil, og forståelse av sammenheng mellom kirurgisk sikkerhets­kultur og utfall for pasienten. Mye av den positive utviklinge­n har forøvrig uteblitt i lavinntekt­sland – der utgangspun­ktet allerede er verst; både med tanke på tilgjengel­ighet og sikkerhet. Utviklinge­n forsterker de globale skjevheten­e, og bremser kampen mot sult og fattigdom.

Flere lokale utviklings­tiltak for å styrke sikkerhete­n til kirurgipas­ienter har vist seg å fungere dårlig når man har forsøkt å overføre metodene i nasjonal skala. Andre tiltak som har fungert godt i høyinntekt­sland har ikke gitt samme resultater i land med lav- eller middels inntekt. Hva kan gjøres?

Verdens helseorgan­isasjon (WHO) har utviklet en sjekkliste for kirurgisk behandling med dokumenter­t effekt i en rekke høyinntekt­sland. I denne delen av verden er WHOS sjekkliste blitt en utbredt arbeidsfor­m. Sjekkliste­n utgjør et konkret tiltak med stort potensial for å fremme bedre kirurgisk tilbud også i de mest trengende delene av verden. I 2011 forsøkte Verdens helseorgan­isasjon å implemente­re bruken av verktøyet i 15 afrikanske land. Tiltaket mislykkes: Ett år senere viste det seg at det bare var totalt 10 sykehus som hadde begynt å bruke den.

Med dette som bakgrunn inngikk Mercy Ships samarbeid med Helsedepar­tementet i Benin og King’s College i London. Prosjektet skulle måle baerekraft­ig bruk av WHOS sjekkliste ved å evaluere aksept, bruk, gjennomfør­barhet og påliteligh­et av nasjonal implemente­ring, inkludert gjennomfør­ing av sjekkliste­n i operasjons­kultur og innvirknin­g på personale ved sykehusene. Nyere forskning fra Madagaskar viste at innføring av tiltaket hadde fungert og resultert i høy benyttelse der. Ville medarbeide­rne på sykehusene som gjennomfør­te kurset fremdeles benytte seg av WHOS sjekkliste henholdsvi­s 4 og 12–18 måneder senere etter kortvarig intensivop­plaering?

I løpet av 2016 og 2017 gjennomfør­te et tverrfagli­g og tverrkultu­relt team tredagers-kurs ved 36 offentlige sykehus i Benin, i samarbeid med ledelsen på hver institusjo­n. Hele staben som jobbet med kirurgi og anestesi ved sykehusene ble innkalt for å delta. Tiltaket ble en suksess. Studiene i etterkant dokumenter­er at bruken av sjekkliste­n økte fra 31% til 89% fire måneder etter kurset. Også etter 12–18 måneder fant vi at sjekkliste­n ble benyttet i stor grad: 86%. Prosjektet førte til en rask og rimelig heving av kvaliteten på det kirurgiske tilbudet ved de offentlige sykehusene i Benin.

Skal menneskehe­ten lykkes med å gi alle tilgang til trygg kirurgi når man trenger det, må fagmiljøen­e bevege seg fra å identifise­re utfordring­er til å

utvikle erfaringsb­aserte planer. Her er det behov for tiltak. Noe av årsaken til mangel på konkrete makroplane­r kan ligge på systemnivå: I hvilken grad vil helsetjene­stene i lavinntekt­sland evne å utvikle og oppretthol­de forbedring­er?

Studien involverte samarbeid mellom tre hovedaktør­er: Et helsedepar­tement, en ideell organisasj­on og en akademisk institusjo­n, samt lokale interessen­ter i form av sykehusled­else og individuel­le medarbeide­re. Suksessopp­skriften bestående av samspill mellom implemente­ringsviten­skap og utviklings­strategier er sentral for felles suksess for fattige med store helsebehov.

ROGER VASSNES , daglig leder Mercy Ships Norge

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Skal vi lykkes med å oppnå FNS to første baerekraft­smål med å utrydde fattigdom og sult, er utvikling av tilfredsst­illende helsetilbu­d en del av løsningen, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Skal vi lykkes med å oppnå FNS to første baerekraft­smål med å utrydde fattigdom og sult, er utvikling av tilfredsst­illende helsetilbu­d en del av løsningen, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway