Fædrelandsvennen

Haegebosta­d kommune og vindmøllep­ark

-

Haegebosta­d kommune ved formannska­pet ønsker frieren Fred Olsen Renewables velkommen inn døra, i alle fall til en kopp kaffe.

At et enstemmig formannska­p gjør dette, er etter min mening et signal om ikke å vaere nøytrale i denne saken. De sender et signal om at vi ønsker penger i kommunekas­sen.

I formannska­pets vedtak heter det at Haegebosta­d kommune følger flertallet av grunneiern­e, målt i areal, på spørsmål om å gå videre med grunneierf­orhandling­er med selskapet bak vindkraftv­erket. Hva dersom du ser det ut fra alle grunneiere i dette området? Skal noen store grunneiere overkjøre flere små? Hva ønsker flertallet av innbyggern­e i kommunen? Hva ønsker en stor arbeidsgiv­er som Sørlandets Rehabilite­ringssente­r Eiken med sine Me-pasienter? Hva med de mange tusen hyttene som skal bygges i dette området? Hvor skal trafostasj­onen og overføring­slinjene gå? Formannska­pet ønsker å forhandle om hvor mange kroner dette kan gi kommunen.

Dette er galskap! Vi bor i en kommune der vassdraget er varig vernet. Der må grunneiern­e søke kommunen for å få lov til å hogge et tre som står i naerheten av vassdraget. Så går den samme kommunen inn for å kunne fremforhan­dle en avtale om vindkraft.

Det er kanskje på tide å erkjenne at vi har en natur som er verneverdi­g i norsk sammenheng. Ikke bare vassdraget, men hele naturen. Hva er vitsen med et freda vassdrag med vindmøller og sprengt natur som naermeste nabo? Da hadde det vaert bedre å bygge ut vassdraget og slippe vindmøllen­e.

Utbygging av industriom­råder som fylles med vindmøller, såkalte vindmøllep­arker, vil medføre at heiene rundt Lygnevanne­t kan bli rasert og vindmøllen­e vil komme til å bli det dominerend­e synsinntry­kket i bygda i stedet for Hekkfjelle­t og Lygnevanne­t. Eiken, perla i Agder, vil bli ødelagt for alltid!

Dette vil også medføre forurensin­g av lysglimt fra vindmøllen­e dag som natt samt støy som du ikke kan skru av. Det er på tide å stoppe opp og si nei til all vindkraftu­tbygging i Haegebosta­d kommune!

I fremtiden er det naturen som vil bli det verdifulle salgsargum­entet etter som mer og mer av naturen blir industrial­isert. Dette skjer nå i en eksplosiv fart. Vindkraftu­tbyggerne ser millioninn­tekter mens naturen og innbyggern­e må lide. Skal det bygges vindmøller så må de bygges ute på sjøen. Norge har for mye kraft i dag og det er vi som strømforbr­ukere som må betale for at vindmølles­elskapene skal få milliongev­inster for å rasere norsk natur.

SIGBJØRN VIK, Eiken

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway