Fædrelandsvennen

Verneplikt for norske kvinner anno 2019

-

Kontra «modne kvinner» over 40 år.

Den 24. juni 1942 vedtok vår eksilregje­ring i London at norske kvinner mellom 18 og 40 år, og som oppholdt seg i utlandet, skulle gjøre verneplikt. I Stortingsm­elding nr. 32, 1945/46 vendte Stortinget tommelen ned for kvinnelig deltagelse i Tysklandsb­rigaden. 31. des. 1947 besluttet Forsvarsde­partemente­t at all militaer opplaering og tjeneste for norske kvinner skulle opphøre. I årene 1947–53 deltok til sammen ca. 50.000 norske menn som soldater i de alliertes okkupasjon av Tyskland.

En viktig grunn for Stortinget­s vedtak om en norsk brigade, var at de så det som vår moralske plikt å ta en del av de alliertes byrder ved okkupasjon av Tyskland. Det oppsto den gangen heftig debatt i Norge om norske kvinner kunne gjøre tjeneste i denne brigaden. En meningsmål­ing viste at 73 % av befolkning­en var imot. Også i Stortinget gikk flertallet imot. Av «moral-etiske» årsaker ble løsningen at bare «modne kvinner» over 40 år fikk delta.

Synet på kvinnelig verneplikt i Norge, kontra «kun modne kvinner» i 1947, ble i Stortingsm­elding av 14. okt. 2014 endret ved «Lov om tvungen verneplikt for norske kvinner». Årsaken til Stortinget­s vedtak kan vaere at dagens forsvar har endret seg til å bli et høyteknolo­gisk forsvar med muligheter også for dem som ikke vil løpe rundt med et tungt maskingeva­er på ryggen.

Ved min egen erfaring fra tjeneste i Tyskland, og senere i Palestina, Israel, Egypt, Syria og Libanon, kan jeg gå god for at det norske, kvinnelige personelle­t gjorde en glimrende tjeneste. Hvorfor jeg i dag hilser loven om «Verneplikt for kvinner» i Norge velkommen. HARRY M. NYHUUS,MAJOR (P)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway