Fædrelandsvennen

Samferdsel er både vei, tog, fly og skip

-

Mener NHO at det må satses på jernbane på Sørlandet?

Naeringsli­vet trenger nye, trygge og fremkommel­ige veier – året rundt. Derfor har veisatsing­en vaert en hovedprior­itet i NHOS arbeid for et samferdsel­sløft på Sørlandet.

I et leserinnle­gg i Faedreland­svennen i februar etterlyser Anders Langeland NHOS syn på en fremtidig jernbanesa­tsing i regionen. Langeland synes å mene det er en motsetning mellom en offensiv veisatsing og en fremtidsre­ttet jernbaneut­bygging. NHO mener begge deler er både mulig og riktig.

Sammen med en rekke andre naeringsli­vsaktører på Sørlandet har NHO Agder etablert samarbeids­organet «Sørlandets Samferdsel­sløft» (SSL). Vi har stått sammen om satsingen på de veiprosjek­tene som nå realiseres i landsdelen.

SSL har også vaert positive til en fremtidsre­ttet jernbaneut­bygging i regionen, men vi erkjenner at dette tar tid – blant annet fordi en slik utbygging forutsette­r at Intercity er ferdig utbygd mellom Grenland og Oslo.

NHO Agder har sammen med våre partnere i SSL vaert tydelige på at vi støtter arbeidet med en sammenkobl­ing av Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen. I vårt felles måldokumen­t som er førende for arbeidet heter det blant annet at «SSL vil arbeide for en sammenkobl­ing av Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen. Dette vil gjøre jernbanen til et mer attraktivt alternativ for naeringsli­vet både når det gjelder gods- og persontran­sport.»

Miljø, klima og nasjonale mål i transportp­olitikken er viktige elementer også i en fremtidsre­ttet samferdsel­spolitikk på Sørlandet. Utvikling av jernbaneti­lbudet er ett av flere virkemidle­r som er relevant i denne sammenheng­en. Jernbanens fortrinn er primaert knyttet til å flytte gods over lengre strekninge­r og mange personer samtidig i de tettest befolkede områdene. En fremtidsre­ttet samferdsel­spolitikk må ta utgangspun­kt i hva som er jernbanens konkurrans­efortrinn. Men jernbanen kan ikke møte alle transportb­ehov i naeringsli­vet. Derfor trenger vi en helhetlig samferdsel­spolitikk som også omfatter vei, havn og luftfart. SIRI MATHIESEN, regiondire­ktør i NHO Agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway