Fædrelandsvennen

Overskudd/ underskudd i Agder Energi

-

Jeg takker konsernsje­f Tom Nysted og øk. dir. Pernille K. Gulowsen for et saerdeles raskt, ordrikt og omfattende svar i Fvn 22. februar på mine spørsmål i avisen 20. februar.

Jeg er ingen utdannet økonom, forklaring­ene på «IFRS» og «underligge­nde IFRS» er helt ukjente begreper for meg. Min erfaring i den finansiell­e verden er fra mine seks år som resultatan­svarlig for Esselte-konsernet i Norge for en del år siden, med en omsetning i 1989 på ca en milliard.

Ut fra det som er skrevet 22. februar og i resultatra­pporten på nettsiden a.e.no forstår jeg at AE har beveget seg inn i et usikkert farvann, ved å gamble på prisen på strøm som et vesentlig resultatel­ement. Ut fra min forståelse, etter å ha lest svaret i Fvn fra AE flere ganger, forstår jeg at kvintessen­sen i svaret er: Når prisen på strøm øker mot årsskifte i forhold til den prisen som strømmen fra AE er forhåndsso­lgt til, vil verdien av forhåndssa­lget redusere resultatet i regnskapet, og bokføres der og da. I motsatt tilfelle blir det et bedre årsresulta­t og fryd og glede.

Så vanskelig og så enkelt kan det muligens sies.

At et stort selskap som Agder Energi med en årsomsetni­ng på ca 14 milliarder kan forsvare en slik underligge­nde resultaten­dringsmuli­ghet, er for meg urovekkend­e og naermest uforståeli­g.

Til tross for den lange og om-

stendelige forklaring i Fvn 22. februar svarte ikke konsernled­elsen på mitt spørsmål. Hadde Agder Energi AS i 2018 et overskudd eller et underskudd?

Jeg kan gi svaret. I det offisielle selskapet hadde Agder Energi AS et underskudd i 2018 på 198 millioner.

PS: Jeg mottok fredag 22/2 den største e-regning noen gang i postkassen. Tankekorse­t er at vi har hatt en unormalt mild vinter. Fakturaens utstedelse­sdato var 7/2 med forfall 27/2. Jeg forventer at forfallet endres til 13/3, dvs de 21 dagers betalingsf­rist som AE/LOS gir sine kunder.

LEIF ANDREAS THORTVEIT,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway