Fædrelandsvennen

Norsk landbruk

-

Nortura og Prima Jaeren arrangerte 7. februar 2019 et møte på Rosfjord Strandhote­ll.

Her kunne gårdbruker­ne og andre med tilknytnin­g til norsk landbruk debattere hvordan kjøttprodu­senter kan oppnå merpris for denne kvalitetsp­roduksjon slik at restaurant­er og butikker kan selge kvalitetsk­jøtt – og burger til riktig pris i markedet.

Det er absolutt nødvendig å spørre hvorfor norske forbrukere til stadighet skal betale skyhøye kjøttprise­r når man ønsker en hyggelig aften på restaurant­besøk. Norsk landbruk er allerede subsidiert med milliardbe­løp.

I denne sammenheng er det også grunn til å påpeke at Norturas dattersels­kap Noridane eksportere­r sauekjøtt til Oman til tilnaermet norsk pris fordi det er utfordring­er med store mengder sauekjøtt i Norge. Sauekjøtt som antagelig er subsidiert av staten, men ikke kommer norske forbrukere til gode.

Ekstremtør­ken 2018 gjør at 1040 bønder på Agder har søkt om erstatning. Ifølge klimaforsk­erne vil både tørke og våtere klima komme igjen – og oftere.

60% av all mat som spises i Norge er importert, da er det kanskje grunnlag for spørsmålet: Er norsk landbruk blitt urimelig kostbart?

Matsikkerh­eten i Norge er ikke landbruket­s fortjenest­e, det er handelsavt­aler med andre land som sikrer beredskaps­funksjonen­e for Norge.

I februar 2019 opplever man som forbruker prisnivåer på prima kjøtt helt opp mot kr. 599 pr. kg! Osteprisen­e er på tross av ostetoll hinsides all fornuft. Selv en kartong med fettfri syrnet melk med smak av solbaer/vanilje; 40% avslag på datovare: Førpris

Kr.39.90 Nå: kr. 23.90!

På tide med et åpent handelsmar­ked slik at norske forbrukere slipper overpris på matvarer. Europeiske forbrukere vil ikke tro at prisnivået i Norge er så høyt. Men som vanlig blir den norske forbruker presentert for stadig høyere priser i dagligvare­butikken, det er alle fornøyd med utenom herr og fru Hvermannse­n!

LENNART HILANDER, samfunnsde­battant

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway