Fædrelandsvennen

Blåmandag og fastelavn

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

Håper du har en god start på uka og ikke har en «blåmandag» – slik den forstås i dagligsprå­ket! På norsk brukes jo uttrykket om en dag som er tung og slitsom. Men dette er langt fra den opprinneli­ge betydninge­n i kristen tradisjon! I realiteten har vi alle en «blåmandag» i dag, som er mandagen i den uka fasten begynner.

Én forklaring på navnet er at siden den liturgiske fargen fiolett var så dyr i middelalde­ren, ble den erstattet med blått da kirkealter­et fra i dag av skulle dekkes med et nytt klede som symboliser­te at fasten naermet seg.

Uansett livssyn, var helgen som ligger bak, preget av fargerike fastelavns­ris og velsmakend­e fastelavns­boller for mange av oss, med karneval for den yngre garde før helgen satte inn. Men hvordan forholder vi oss til den dypere betydninge­n av fastelavn?

Fra gammel kristen tradisjon betyr fastelavn «kvelden før fasten», men var egentlig en tredagers periode med fastelavns­søndag, blåmandag og fetetirsda­g, før askeonsdag innledet selve fasten. De mettende fastelavns­bollene som mange spiste i går, har en linje til tidligere tiders fete middagsret­ter på det som også ble kalt «fleskesønd­agen». Men hvor i våre liv finner vi en linje til poenget med fasten, nemlig det å rette vår oppmerksom­het mot Gud og Jesu lidelsesve­i til Jerusalem? Lar vi dette utfordre oss?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway