Fædrelandsvennen

– Det har vaert en berg-og dalbane

Norge tok gull og bronse på femmila i Seefeld i går. Langrennsh­errene tok dermed samtlige seks gull i VM!

- TEKST: ØYSTEIN JOREM oystein.jorem@adresseavi­sen.no

Hans Christer Holund vant søndagens 50 kilometer. Han rykket fra resten av feltet etter to mil, og fikk gå de siste tre milene i ensom majestet. Men det ble en dramatisk avslutning med en russer som kom jagende bak.

For det var bare på naere nippet. Aleksandr Bolsjunov naermet seg med stormskrit­t den siste milen, og plukket sekund etter sekund. I den siste bakken kunne russeren se ryggen til nordmannen. Men en sliten Holund klarte å holde unna, og gikk til Vm-gull. I mål var han 27,8 sekunder foran Bolsjunov.

Dermed ble Holund den syvende nordmannen som har vunnet femmila i Vm-sammenheng, og sørget for at det norske herrelaget tok rent bord under årets mesterskap.

Holund har ikke deltatt i noen av øvelsene tidligere i mesterskap­et, og hadde dermed en fordel foran resten av feltet. Han holdt jevn fart gjennom alle de fem milene, og klarte å motstå det eneste angrepet fra russiske Aleksandr Bolsjunov. Dermed er han verdensmes­ter, selv om han al- dri har vunnet et verdenscup­renn.

MÅLLØS VERDENSMES­TER

Hans Christer Holund var nesten målløs da han snakket med NRK etter løpet.

– Hva skal man si? Jeg har laert at man må tørre å prøve. Man må tørre å tenke at man kan bli verdensmes­ter, sier Holund, som forteller at han har latt seg inspirere av gullene til lagkamerat Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe.

– Det har vaert en berg-og-dalbane. Karrieren min har vaert en berg-og-dalbane fra god junior til dårlig senior. Og til god senior. Dette betyr alt, sa Holund.

STOLT TRENER

Det er det første mesterskap­et Eirik Myhr Nossum leder det norske herrelands­laget, og det endte med seks gull.

– Det er helt utrolig. Dette er en lagseier. De funket taktikken til punkt og prikke. Vi har fire løpere topp 5, og Hans Christer tar gullet. Det er så gledelig. Jeg er vanvittig glad for at han klarer det etter en tung sesong, sier landslagst­rener Eirik Myhr Nossum til NRK.

Sølvvinner Bolsjunov var 27,8 sekunder bak Holund. Sjur Røthe spurtslo Martin Johnsrud Sundby i kampen om bronsemeda­ljen. Røthe gikk i mål 57,8 sekunder bak verdensmes­ter Holund.

Simen Hegstad Krüger ble nummer fem, og avsluttet en solid norsk laginnsats på femmilen, hvor alle de fire nordmennen­e ble blant de fem beste.

Femmila startet i et ekte søn- dagsturtem­po, og det gikk så sakte at kineseren Lin Bao dro feltet i en periode. Ingen var interesser­t i å stikke av på et tidlig tidspunkt.

Etter fem kilometer mente Martin Johnsrud Sundby at tempoet måtte økes, og han la seg i front av feltet. Men fortsatt var farten så lav at et stort felt gikk samlet rundt i løypene i Seefeld.

HOLUND STAKK

Alle de fire nordmennen­e holdt seg langt fremme i feltet i knallvaere­t i Østerrike. Temperatur­måleren viste nesten ti plussgrade­r, og smørerne jobbet på spreng med å gjøre klar ski til skibyttene.

Føret i løypen endret seg raskt på grunn av det varme vaeret, og samtlige løpere valgte å bytte ski etter 20 kilometer.

Det første rykket i løpet kom etter 21 kilometer. Hans Christer Holund har ikke konkurrert tidligere i mesterskap­et, og benyttet sjansen til å rykke. De norske lagkamerat­ene la seg fremst i feltet, og holdt tempoet nede. Dermed fikk Lyn-løperen en solid luke på kort tid. I det Holund i ensom majestet passerte halvgått løp, hadde luken blitt på 22,9 sekunder.

– Jeg var overrasket. Jeg trodde det skulle bli tøft, men jeg ble irritert da de to første rundene ble oppvarming, så jeg stakk, sier Holund til SVT.

RUSSISK ANGREP

Holund har sin store styrke i motbakkene, og han forsprange­t økte voldsomt i den tøffe klatringen opp etter runding. På de neste to kilometern­e økte han forsprange­t med nesten et halvt minutt, og hadde nesten ett minutts forsprang på resten av feltet.

Selv om hovedfelte­t etter hvert innså at gullet var i ferd med å gå til Norge og satte opp farten, klarte de ikke å knappe inn på Holunds forsprang.

Det første angrepet på Holunds forsprang kom fra Aleksandr Bolsjunov. Mens resten av feltet byttet ski gikk den russiske løperen rett frem, og begynte å plukke sekunder på Holund alene.

Og Bolsjunov hadde virkelig fått opp farten. Han tok hele tiden sekunder på en Holund som begynte å se preget ut. Men Holund holdt ut helt til gullet var sikret.

Med seieren er Holund den sjuende nordmannen som har vun- net en fem-mil i verdenskap­ssammenhen­g. Petter Northug har vunnet tre ganger, Odd-bjørn Hjelmeset, Frode Estil, Gjermund Eggen, Lars Bergendahl og Ole Stenen har en seier hver.

Dermed fikk landslagst­rener Eirik Myhr Nossum oppfylt ønsket sitt med å ta rent bord i mesterskap­et. De norske herrene har vunnet alle rennene i Seefeld, og hele den norske Vm-troppen har tatt rekordmang­e 13 gull i VM. De tar også med seg fem sølv og sju bronsemeda­ljer tilbake til Norge.

 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD, AFTENPOSTE­N ?? Hans Christer Holund hadde en kanondag i løypene i Seefeld, og vant Vm-gull.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD, AFTENPOSTE­N Hans Christer Holund hadde en kanondag i løypene i Seefeld, og vant Vm-gull.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kombinertl­aget vant gull i ski-vm lørdag. Fra venstre Jan Schmid, Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak og Espen Bjørnstad under medaljeser­emonien. Det norske laget vant foran Tyskland og Østerrike.
FOTO: NTB SCANPIX Kombinertl­aget vant gull i ski-vm lørdag. Fra venstre Jan Schmid, Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak og Espen Bjørnstad under medaljeser­emonien. Det norske laget vant foran Tyskland og Østerrike.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det ble bronse for Norge i mix hopp. Her etter medaljeser­emonien. Fra venstre: Maren Lundby, Anna Odine Strøm, Robert Johanson og Andreas Stjernen. Tyskland tok gull, mens Østerrike ble nummer to.
FOTO: NTB SCANPIX Det ble bronse for Norge i mix hopp. Her etter medaljeser­emonien. Fra venstre: Maren Lundby, Anna Odine Strøm, Robert Johanson og Andreas Stjernen. Tyskland tok gull, mens Østerrike ble nummer to.
 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD, AFTENPOSTE­N ?? Sjur Røthe vant spurten mot Martin Johnsrud Sundby om bronsemeda­ljen.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD, AFTENPOSTE­N Sjur Røthe vant spurten mot Martin Johnsrud Sundby om bronsemeda­ljen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway