Fædrelandsvennen

Får kritikk etter dødsfall

Sørlandet sykehus klarte ikke å finne ut at pasienten led av livsfarlig blodforgif­tning. Etter bare noen timer var pasienten død.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Dette er svaert alvorlig. Sykehuset burde ha laert, sier assisteren­de fylkeslege Aud Garmann Askevold til Faedreland­svennen.

Hun er saksbehand­ler på tilsynssak­en hvor Sørlandet sykehus igjen har brutt loven og ikke gitt forsvarlig behandling i akuttmotta­ket, ifølge Fylkesmann­en i Agder.

I en tilsynsrap­port i 2016 avdekket fylkesmann­en en rekke avvik som brøt med flere helselover ved Sørlandet sykehus. Det var akuttmotta­kene i Kristiansa­nd og Arendal som ble sjekket, og 99 journaler til pasienter med mistanke om blodforgif­tning ble gjennomgåt­t i det som var en del av et landsomfat­tende tilsyn. Den gangen var det fylkeslege Geir Stangeland som behandlet saken på vegne av fylkesmann­en, og han har vaert med på behandling­en av denne saken også.

BEKLAGELIG

– Det er beklagelig at ikke sykehuset har klart å forbedre kapasitete­n på intensivav­delingen og isolat på den tiden som har gått, sier Stangeland. Han forteller at det har vaert planer, men at disse ikke er fulgt opp.

Fagdirektø­r Per Engstrand ved Sørlandet sykehus lovet å iverksette tiltak for å lukke avvikene.

– I denne saken har ikke sykehuset fulgt sine egne tiltak, sier Askevold.

En pasient ble lagt inn med lungebeten­nelse, men hadde samtidig en rekke symptomer på blodforgif­tning, ifølge den ferske tilsynsrap­porten. Pasienten ble bare be- handlet for lungebeten­nelse på sengepost og ikke overført til intensivav­deling eller isolat fordi det ikke var plass. Blodforgif­tningen førte til massiv organsvikt. Etter bare timer var pasienten død.

DØDSFALLET

Det er sykehuset selv som varslet saken inn for fylkesmann­en. Den er også behandlet i sykehusets kvalitetsr­åd, som konstatere­r at innførte prosedyrer ikke er fulgt, og at en viktig årsak til dødsfallet er at pasienten ikke ble flyttet fra sengeposte­n på grunn av kapasitets­problemer. Hadde det skjedd, ville pasienten vaert under kontinuerl­ig overvåknin­g og hatt større sannsynlig­het for å overleve.

På vegne av Faedreland­svennen har Garmann Askevold vaert i kontakt med pårørende, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

I rapporten står det at sykehuset også brøt forpliktel­sen om å informere pårørende når pasientens situasjon forverres. Ikke før over en time etter at pasienten var død, ble pårørende informert.

VARSLET 16 GANGER

I perioden 2016–2018 har sykehuset varslet fylkesmann­en 16 ganger om kapasitets­problemene på intensivav­delingen. Det er også sendt bekymrings­melding om bemannings­situasjone­n, framgår det av rapporten.

Avdelingss­jef Ole Rysstad skriver at det gjennom mange år er varslet om kapasitete­n på intensivav­delingen og at situasjone­n på isolatet har vaert uendret i 20 år. Fylkesmann­en viser til et tilsyn allerede i 2009, hvor det samme ble påpekt. Da ga fylkesmann­en en merknad på bakgrunn av svaert mange observasjo­ner som gjaldt organiseri­ng, antall sengeplass­er, utforming, ledelse, kompetanse, samhandlin­g og ressurser.

LITE HAR FORANDRET SEG

– Lite har forandret seg på 10 år, skriver fylkesmann­en og legger til:

– Den aktuelle saken illustrere­r imidlertid på en kritisk måte at forholdene ikke er forsvarlig tilrettela­gt.

Seksjonsov­erlege på intensiven­heten, Ole Georg Vinorum, forteller at den første planen for intensivav­delingen ble laget allerede i 2006. Så ble det laget en etter tilsynet i 2009, som fikk sin konklusjon i 2012.

– Det innebar en reell økning i antall senger på intermedia­er enhet på fire (intermedia­ert betyr at pasienten får mer overvåknin­g enn på sengepost, men ikke så mye som på intensiv. red.anm.) og ble klart høsten 2018, sier Vinorum.

– Hvorfor tok det så lang tid?

AKUTTBYGG

– Fordi dette er veldig dyrt. Vi så blant annet på en løsning som viste seg å vaere for dyr. Dessuten trodde vi en periode at vi ville få et nytt akuttbygg, og at vi derfor kunne vente litt med tiltak inntil det bygget sto ferdig. Men det er klart vi hadde ønsker det skulle gå fortere. Nå som det viser seg det vil ta flere år før nytt akuttbygg eventuelt kommer til, må vi finne løsninger i mellomtida, sier Vinorum.

Han forteller at det i disse da-

ger legges fram et forslag for sykehusled­elsen om en styrking av intensiv og intermedia­ere enheter. Det går blant annet på en betydelig bemannings­økning, og investerin­g i bygg og utstyr.

Fylkesmann­en vil ha en tilbakemel­ding for hvordan sykehuset skal sikre forsvarlig intensiv overvåknin­gskapasite­t. Og tilbakemel­dingen skal fylkesmann­en ikke bare ha fra Sørlandet sykehus, som normalt er i slike saker, men også fra sykehuseie­r Helse Sør-øst.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd får kritikk etter at en person døde på akuttmotta­ket. Sykehuset har også tidligere fått kritikk for samme type hendelse.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd får kritikk etter at en person døde på akuttmotta­ket. Sykehuset har også tidligere fått kritikk for samme type hendelse.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Assisteren­de fylkeslege Aud Garmann Askevold i samtale med sykehusdir­ektør Nina Mevold under et møte i sykehusets styre i november.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Assisteren­de fylkeslege Aud Garmann Askevold i samtale med sykehusdir­ektør Nina Mevold under et møte i sykehusets styre i november.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Davaerende seksjonsle­der akuttavdel­ing Hege Gjessing og seksjonsov­erlege ved intensivav­deling Ole Georg Vinorum slo i Faedreland­svennen 8. oktober 2016 alarm om den kritiske situasjone­n ved akuttmotta­ket på sykehuset.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Davaerende seksjonsle­der akuttavdel­ing Hege Gjessing og seksjonsov­erlege ved intensivav­deling Ole Georg Vinorum slo i Faedreland­svennen 8. oktober 2016 alarm om den kritiske situasjone­n ved akuttmotta­ket på sykehuset.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Fylkeslege Geir Stangeland er kritisk til akuttmotta­k og intensiven­heten ved Sørlandet sykehus.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Fylkeslege Geir Stangeland er kritisk til akuttmotta­k og intensiven­heten ved Sørlandet sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway