Fædrelandsvennen

Vinneren beskyldes for plagiat

Keiino som vant årets Melodi Grand Prix-finale med det de selv kaller en «musikalsk tapaslåt», beskyldes for plagiat. En av låtskriver­ne, Tom Hugo Hermansen, avviser påstanden.

- TEKST: ARVE HENRIKSEN

Keiino ble dagen etter seieren møtt med beskyldnin­ger i sosiale medier om at vinnerlåte­n «Spirit in the Sky» er et plagiat av fjorårets finske europeiske bidraget «Monsters» og Alan Walkers storhit «Faded».

– Dette er i og for seg ikke noe nytt, jeg har ofte hørt Mgp-låter som ligner på noe annet. Årets vinnerlåt har en liten strofe som er helt lik med det finske bidraget, og Keiino har heller ikke nektet for at dette høres likt ut. Men det er innenfor reglemente­t, sier Morten Thomassen, leder i den norske Mgp-klubben.

Fans har blant annet klippet sammen årets vinnerlåt med de to aktuelle låtene på youtube. På denne skal Alan Walker angivelig ha skrevet at «btw guys, I wrote this melody». Dette avviser Gunnar Greve, manager for Walker, på det sterkeste.

– IKKE I NAERHETEN

«Jeg har hørt låten, og dette er nok ikke i naerheten av plagiat. Dette er på ingen måte en uttalelse fra Alan eller noen i hans team, det må nok bare vaere fans som har postet dette», skriver Greve i en e-post fra Kina.

En av låtskriver­ne i Keiino, Tom Hugo, avviser beskyldnin­gene:

– Det er veldig mange poplåter som har elementer som ligner på hverandre, så disse påstandene tar jeg med stor ro. Jeg hører at melodien i både Monsters-låten og vår er innom fire toner som utgjør en mollakkord. Rytmen og lengden på tonene er ikke lik, og disse fire tonene er å finne i mange andre låter, sier Hugo.

Anders Tangen står bak Facebookgr­uppen «Tangens Grand prix-boble», hvor dette ble diskutert søndag. Han er ikke overrasket.

– Jeg skjønner at noen mener det ligner, men selv synes jeg dette er langt unna et plagiat. Hvis du hører på allsangen «Vi vandrer med freidig mot», så vil du faktisk kunne høre samme tonegang. Så da kan du si at både årets vinner og de låtene det sammenlign­es med, er et plagiat av denne, sier Tangen.

Sjef for MGP i NRK, Stig Karlsen, sier dette:

– Det er nesten umulig å lage popmusikk uten å streife innom noe som kan ligne litt på noe som er gjort før. Sammenlign­ingen det refereres til er et hav unna å vaere et plagiat, sier han.

EN FIN MIKS AV ALT

Trioen Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo utgjør det norsk-samiske samarbeids­prosjektet Keiino. For dem var det viktig å skape en låt som kan represente­re hele Norge, og ikke minst Nord-norge.

– Det hele startet med at vi hadde en skisse til en låt, og da var jeg på jakt etter en samisk låtskriver. Vi ønsket å si noe om de historiske kampene vi har vaert gjennom. Som homokampen, men også urfolkets kamp for sitt språk og sin kultur i mange år, sier Hugo.

Trioen mener «Spirit in the Sky» kan kalles en musikalsk tapaslåt.

– Introen er litt inspirert av tradisjone­lle folketoner fra indre Agder. Så er versene veldig opp mot elektropop, mens refrenget er et typisk svensk poprefreng. Og så har du det samiske. Det kunne fort blitt en god lapskaus, men jeg føler det i stedet ble en god balansert cocktail, sier Hugo.

 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo i KEIINO skal represente­re Norge i den internasjo­nale finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i mai.
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo i KEIINO skal represente­re Norge i den internasjo­nale finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway